OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 22 lis 2019, 09:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 06 lis 2019, 22:56 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 06 lis 2019, 21:33
Příspěvky: 29
Bydliště: Praha
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time
Zdravíčko,

toto je můj první příspěvek, takže se omlouvám, pokud nepopisuji svůj problém v nějakém předem daném a nastaveném tématu.

Můj problém je, že má zvuková karta (výše zmíněná AWE32) je rušena ostatními komponentami, nejvíce zřejmě řadičem disků a disket. Napadá někoho, jak bych mohl kartu od těchto ruchů odstínit? Prosím žádné rady typu "vyhoď to", "nalep na to hliníkovou fólii", "nastrkej mezi karty plechy" a podobné. Vyhazovat se mi tak krásný kus HW nechce. Spíš bych jej rád slyšel čistě.

Sestava: Základní deska FIC PA-1000T, Intel 486 DX2 - 80 MHz, 40 MB RAM, Cirrus Logic 5424 VL 1 MB, čtyřkanálový IDE řadič také "jakýsi Winbond" do VLB.

Jakékoliv rozumné rady uvítám.

_________________
Administrátor a jediný přispěvatel na webu
Obrázek
Powerackovo Doupě

MB: Abit AB-PR5 R2 CPU: Intel Pentium-S 150 MHz (@166 MHz) RAM: 128 MB (4x 32 MB 60ns) HDD: 4 GB CF Video: S3 Virge DX 4 MB Sound: SB Vibra16 Net: 3Com 3C509B combo


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 00:46 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 662
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 108 times
Zadný plech karty má dobrý kontakt s bedňou? Kedysi som tiež počul rušenie vo zvuku, a zistil som že jeho intenzita je závislá od dokonalosti prichytenia karty skrutkou. Bez skrutky to rušilo, s ňou už nie.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 05:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 28 kvě 2013, 11:24
Příspěvky: 240
Has thanked: 7 times
Been thanked: 98 times
Mě se vždy vyplatilo odstranit rušení z PC a ze zdroje pomocí oddělovacích transformátorů 1:1 s impedancí 600 Ohm. Dají se vykuchat ze starých modemů, jen na každý kanál musí být jedno.

Např. toto:
https://www.ebay.com/itm/10Pcs-Audio-Tr ... SwrdlcdRhu

U většiny těchto traf se uvádí frekvenční rozsah do 4 kHz (telefonní pásmo), ale nikdy jsem poslechově necítil rozdíl, ovšem brum ze zdroje odstraní spolehlivě. Existují i audio trafa s šiřším frekvenčním rozsahem za cenu okolo $20 kus.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 08:52 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 558
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 150 times
Been thanked: 49 times
A jsi si jist, že je to rušení? Mám 2x AWE32, za x let byly v různých deskách a nikdy jsem nic jako rušení nepozoroval. Nebudou to spíš vyschlé elyty? A že jich na té kartě je.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 10:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 421
Has thanked: 19 times
Been thanked: 44 times
Nedávno jsem si četl článek od člověka co tuto kartu renovoval a přesně nadával na kvalitu kondenzátorů a potom na jejich hrozně vysoký počet na plochu karty. Po jejich výměně za nové došlo k drastickému vylepšení funkčních charakteristik té karty, tedy zvukového výstupu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 12:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8336
Bydliště: Praha
Has thanked: 1180 times
Been thanked: 995 times
Pokud se z repráků ozývavá třeba pískavý zvuk při přístupu na disk, tak je to jasné rušení. V Globalystu se mi děje to samé - čtení/zápis na CFku prostě "píská". Trochu mě to sere, ale vzhledem k nedostatku místa v bedně to strpím. U normálního toweru jsem to dřív řešil tak, že zvukovka šla úplně dospod, nad to jsem dal třeba COM/LPT, grafiku atp a až do nahoru řadič. Což se ale u VLB dost blbě dělá. Chtěl jsem se podívat, kde jsou párované ISA-VLB na té desce, ale: Jsi si jistý, že ta deska je "FIC PA-1000T"? To je podle googla Pentiová deska a VLB vůbec nevede. Jen ISA a PCI.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 13:07 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 06 lis 2019, 21:33
Příspěvky: 29
Bydliště: Praha
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time
Mno alespoň tak mi ji identifikovala AIDA32, tak nějak nevím... Je dost pravděpodobné, že se ten program plete.

Zkoušel jsem kartu dát do všech slotů, kromě těch dvou osazených VLB kartami. Všude to samé, jen se mi zdá, že čím blíž je řadiči, tím větší rušení je.

Zkoušel jsem i jiné řadiče, ale ukázalo se, že rušení je tam pořád stejné. Ještě bych to možná zkusil s HDD, ale tam bude rušení nejspíš stejně.

Zadní plech karty je většinou plochy pevně připlácnutý na case a zdrojem to nejspíš nebude, protože jiné karty mi tohle nedělají.

Co se týče kondenzátorů, nemám jak poznat, co je vyschlé a co ne, protože v tomhle se až zas tolik nevyznám.

Fotku desky bych mohl dohledat na fóru HV (pokud nevadí odkaz).

_________________
Administrátor a jediný přispěvatel na webu
Obrázek
Powerackovo Doupě

MB: Abit AB-PR5 R2 CPU: Intel Pentium-S 150 MHz (@166 MHz) RAM: 128 MB (4x 32 MB 60ns) HDD: 4 GB CF Video: S3 Virge DX 4 MB Sound: SB Vibra16 Net: 3Com 3C509B combo


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 14:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8336
Bydliště: Praha
Has thanked: 1180 times
Been thanked: 995 times
Takže i když dáš zvukovku úplně dolů, mezi ní a řadič dáš grafiku a datové kabely protáhneš co nejdál od zvukovky, tak pořád ruší? S HDD to dle mého bude rušit taky, ale nebude to tolik poznat, protože se to částečně ztratí v chrochtotu disku.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 lis 2019, 14:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2331
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 450 times
Powerack píše:
Prosím žádné rady typu "vyhoď to", "nalep na to hliníkovou fólii"
Mas nejaky rozumny dovod preco odmietas konkretne tuto radu ?
Vies kolko roznych tieniacich folii a plechov je v profesionalnych syntakoch aby sa jednotlive elektronicke komponenty navzajom nerusili ? :poke:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2019, 18:13 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 06 lis 2019, 21:33
Příspěvky: 29
Bydliště: Praha
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time
Proč? Jednoduše proto, že odstítnění pomocí takovýchto věcí bývá dost nebezpečné při kontaktu se součástkami a dalšími deskami.
Takže proto odmítám podobné řešení. Ano, vím, jak se to dá udělat, dokonce jsem to už kdysi dávno zkoušel. Ale odstínění i tak nebylo dostatečné.
Obalit celou kartu alobalem prostě nemůžeš.

Včera se ke mně dostal jiný PC (486, 4 MB RAM, CPU Green cosi - jakoby 486 SX - 33 MHz), tak to zkusím ještě v něm a pokud by i tam bylo velké rušení, kartu pošlu do světa a zkusím si sehnat něco jiného...

Edit: Tak i v novém (vlastně starším) PC karta většinu času šumí a při operacích s diskem, nebo CF kartou je tam hodně znát rušení. I když je pravda, že to není až tolik, jako v novějším kusu. Zajímavé ale je, že tam to ruší hlavně zdroj. Inu aspoň mám jasno, že tu kartu nechci a podívám se po AWE64, nebo něčem podobném. Ať se s rušením popere někdo jiný.

_________________
Administrátor a jediný přispěvatel na webu
Obrázek
Powerackovo Doupě

MB: Abit AB-PR5 R2 CPU: Intel Pentium-S 150 MHz (@166 MHz) RAM: 128 MB (4x 32 MB 60ns) HDD: 4 GB CF Video: S3 Virge DX 4 MB Sound: SB Vibra16 Net: 3Com 3C509B combo


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz