OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 12 lis 2019, 08:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:36 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Mystic: Jo, je to tak, chce to 60 ns RAMky, nejlépe 50 ns, protože u 386 při 50 MHz mi při 3 WS vyšla přístupová doba 58 ns, takže ty 60 ns jsou již mírně mimo standard. Bohužel 50 ns 30 pin SIMM se nedělaly. Někteří borci si ale mění jednotlivé čipy na SIMMech za 40 ns čipy a jedou potom na pěkně agresivní časování.

Co se týče krokování, zkoušel jsem jak 100 MHz, tak 90 MHz a na uvedené desce smůla. Jakmile nejsem schopen kontrolovat WS, je to o ničem. Na těch 45 MHz to naběhlo jen na chvíli, nestihl ani doběhnout post a zdechlo to, prostě je třeba tomu vnutit 3 WS.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:55 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Tak jsem teď rychle prolítnul ten článek. Odnesl jsem si z něj tedy to, že to dvounohé je jen samotný křemíkový krystal a to čtyřnohé je krystalový oscilátor, tzn. křemíková destička + elektronický zesilovač v jednom pouzdře. Pochopil jsem to tak správně? Každopádně moc děkuju, Kubíku, za doplnění vzdělání. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 23:35 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Kubik píše:
Kdyz jsme u toho - planujete to pretaktovat, nebo mate skutecne 386DX/50? Protoze pokud jde o pretaktovani, tak to muzu rovnou prubnout. Jak jsem psal vyse, jedna z mych desek ma (neosazene) jumpery.


Jo, to by byla paráda, budu zvědav na výsledek.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 23:42 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
misticjoe píše:
Á další panáček, co se chystá 386ku tunit na 50MHz :-) To jsem zvědavej, komu z nás se to povede dřív :-) Jinak - na vogonech je týpek, kterému se to tak nějak povedlo. Dokonce nahodil i porovnání nárustu výkonu. Ale pak mu to chcíplo (pokud si pamatuji dobře).


Na Vogonech jsem nic nenašel, neměl bys odkaz? Před nějakou dobou jsem jen četl někde jinde cosi o nějaké "pimped 386", ale přišlo mi to jako fejk, byly tam napsaný nesmysly. A tomu to prý potom chcíplo, nebylo to spíš toto?


Tak jsem to dohledal:

https://www.overclockers.com/forums/sho ... pimped-386

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 23:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Jak presne se mu povedlo sparovat 386DX s PCI sbernici? Jeste jsem nevidel 486 PCI board, kterej by mel sokl i pro 386, a nejsem si jistej, jestli to nejakej cipset vubec umel.
I kdyz, SiS delavalo pekny zverstva... :)

EDIT: jo, jeste k tem SIMMum - porad planuju, ze dokoncim desticky na 30pin 4MB SIMMy, tam by se daly osadit bezne 60ns cipy, eventuelne vymyslet nejakou patici a vybrat takove, ktere by jely na 50.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 00:12 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Jak jsem psal, jsou tam nesmysly . . .

Ty SIMMy určitě dokonči. A co tam rovnou osadit těch 40 ns. :slint:

http://www.imagebam.com/image/a941ef599262503

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 00:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Kdyz si je sezenes... ja je nasel za 172 dolaru kus.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 00:43 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Aha, tak to abych si nechal zajít chuť... :suicide:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 00:54 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Ale ohledne tech WS - pokud najdes datasheet pouziteho chipsetu, tak by se prece dal patchnout BIOS, aby nastavil jinak WS, ne?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 10:12 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Kubik píše:
Co myslis tim krystalem? Na novejsich deskach, co mam, krystal je (14.318), a je k nemu generator hodin, takze si muzes nastavit frekvenci podle potreby. Na co zrovna koukam ma Avasem AV9107-05, ktery umi 40, 50, 66 a 80, takze by stacilo ten generator prehodit do patice a nakonfigurovat mu spravne FS0 a FS1.
Akorat ta deska ma procesor TQFP pripajenej, takze by se musel ofoukat a osadit PGA patici.

Jeste jsem se kouknul na druhej board, a ten ma dokonce nejake jumpery hned vedle toho generatoru, takze tam by to mozna slo primo - ale zase, procesor je TQFP.


Teď jsem vylovil jednu 386DX 40 desku s tqfp a hned vedle dřepí uvedený DIL8 Avasem, následně mi ale došlo, že to je vlastně problém, že umí jen 80 MHz, musel by umět 100 MHz. :-(

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 10:27 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Kubik píše:
Ale ohledne tech WS - pokud najdes datasheet pouziteho chipsetu, tak by se prece dal patchnout BIOS, aby nastavil jinak WS, ne?


Jak to přesně myslíš tím patchnutím? Vyndat bios z patice, vyčíst a potom tam něco v hexa editoru upravovat? No, toto u mě absolutně nehrozí! :lol:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 11:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Myslis, ze je to delene dvema jako kdyz pouzivas oscilator? To by ovsem byla smula :)
Patchovat takovejhle starej BIOS by nemelo bejt tak slozity, zamlada jsem se tim zivil. Spis by byl problem sehnat datasheet. Ale pokud bys ten BIOS dokazal precist, muzes mi ho poslat a ja se podivam, jestli s tim neco nebudu schopnej udelat, pokud na to budu mit cas.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 11:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2493
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 146 times
Jaký tam máš cache ?
Já mám takovou https://www.ebay.com/itm/264086196893


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 13:20 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
BIOS bohužel nemám čím vyčíst. Co se týče chipsetu a cache, tak rovnou přidávám foto obou desek, na které tu koukám. Ta frekvence toho generátoru bude 100% dělená dvěma, navíc ty frekvence, co to umí, sedí přesně na obvyklé takty 386tek.


Přílohy:
IMG_8197.jpg
IMG_8197.jpg [ 687.73 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]
IMG_8198.jpg
IMG_8198.jpg [ 506.18 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 14:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8312
Bydliště: Praha
Has thanked: 1171 times
Been thanked: 990 times
JJ, frekvence krystalu se dělí dvěma.
Tady je to vlákno z vogonů? https://www.vogons.org/viewtopic.php?f= ... 0&start=40

btw: chápu to správně, že tohle je 386 board s VL-BUS?
https://www.ebay.com/itm/Top-IBM-Blue-L ... 7675.l2557

edit: se doplním sám - ano, opravdu některé boardy z 386 éry měly VL-BUS. Např FX-3000.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz