OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 04.07.2020, 11:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 20.03.2019, 21:38 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
O víkendu jsem trochu experimentoval s cpu am486 DX4 120 a podařilo se mi vyždímat z desky 133 MHz (2x66 MHz fsb, pci 1/2 fsb - 33 MHz). Po prvotním nadšení jsem ale z benchmarku zjistil, že to taková raketa nebude, jelikož SRAM (15 ns) i DRAM (60 ns) jedou na maximální WS. Očekával jsem výkon někde okolo P90.

Když už jsem byl v tom, tak jsem zkusil am5x86 (ADW) dostat na 180 MHz (3x60), bohužel bez úspěchu (velká nestabilita), chtělo by to někde narazit na pozdější revizi (aspoň ADZ nebo pozdější).


Přílohy:
IMG_20190316_163934.jpg
IMG_20190316_163934.jpg [ 316.15 KiB | Zobrazeno 2156 krát ]
IMG_20190316_164135.jpg
IMG_20190316_164135.jpg [ 427.09 KiB | Zobrazeno 2156 krát ]
IMG_20190316_164610.jpg
IMG_20190316_164610.jpg [ 528.93 KiB | Zobrazeno 2156 krát ]

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 20.03.2019, 21:55 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Tomu tak úplně nerozumím, žil jsem v domnění, že am486-DX4 násobí pevně 3x a am5x86 4x ??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 20.03.2019, 22:12 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
Ne, ne, DX4 jde nastavit multiplier na 2x a 3x, am5x86 na 4x (na desce nastavení odpovídá 2x) a 3x.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 20.03.2019, 22:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Tak já jsem to vždy poctivě nastavil na to, co se na něm psalo a přitom si ho můžu podtaktovat, aby míň žral :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 09:26 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
Jo, přesně tak, když bys chtěl být masochista, můžeš provozovat DX4 na 2x20 a DX5 na 3x20. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 09:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
"tak jsem zkusil am5x86 (ADW) dostat na 180 MHz (3x60)"
Tak to je slušnej fičák. Já zatím marně vzhlížím ke stabilní 150Mhz, ale ten procák to prostě nedává :-(

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 10:46 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
misticjoe píše:
Tak to je slušnej fičák. Já zatím marně vzhlížím ke stabilní 150Mhz, ale ten procák to prostě nedává :-(


Zatím všechny am5x86, se kterými jsem se setkal, šlapaly v pohodě na 160 MHz (4x40), takže si myslím, že 150 (3x50) musí být brnkačka (z hlediska cpu). U 50 MHz fsb je už však potřeba řešit pci divider a ws u pamětí, aby to šlapalo stabilně. Na prd ale je, že výrobci desek se neobtěžují uvádět, který jumper na desce je dělička pci, taktéž s oblibou uvádí jen nastavení fsb na 25,33 a 40 Mhz. Takže zbývá jen metoda pokus, omyl.

Když už jsem byl v tom testování, tak mě napadlo porovnat 3x50 vs 4x40 a výsledek je pouze pár procent výkonu navíc ve prospěch 3x50. U své kejsované DX5 jsem tedy zůstal na 160 Mhz.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 10:49 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
Ještě mě napadlo, nemáš náhodou nějaký z prvních kusů am5x86 ADH? Tam by mohl být problém s čímkoliv nad 133 MHz. Já osobně jsem vždy měl v rukou ADW, řekl bych, že je to asi nejrozšířenější revize.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 10:55 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
Každopádně, kdyby se podařilo sehnat nějaký dobrý kus am5x86 a desku, co umí pci děličku 2/3 fsb, tak při 3x60 a 40 MHz pci s 10 ns SRAM a 50 ns Dram, by to bylo naprosto masakrální dělo!!! :slint:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 11:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Mě by spíš zajímalo, proč neumí 486 desky EDO paměti ?
U jedný stačilo dát FPM (SIMM72) jen do první pozice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 11:13 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
Některé umí, např. Lucky Star LS-486e rev. c2

Já mám zrovna LS-486e rev. F, což znamená, že mám smolíka, ta umí jen fast pejdž. :-(

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Naposledy upravil macino dne 21.03.2019, 11:25, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 11:24 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
SIMM72 je 32 bitový, sběrnice 486 je 32 bitová, takže pokud ma deska 1 slot jako 1 bank, tak je to ok, u většiny 486 desek, co vím, tak stačil jen jeden. Dokonce jsem se setkal i s pár deskama na Pentium, kterým stačil jen 1 SIMM k plné spokojenosti.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 11:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
http://bios.rom.by/LS/
To bych mohl zkusit, jestli by ten BIOS nechodil v PVI-486SP3 :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 12:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
Nevím, co mám za verzi CPU. Musel bych otevřít case, sundat větráček, očistit teplovodivou pastu... No voser :-) Ale cca před rokem a něco (možná dýl), když jsem si tohohle mazla stavěl, tak jsem fakt vyzkoušel kde co a na 150 ani 160 se nedostal.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 "DX2" 133 MHz
PříspěvekNapsal: 21.03.2019, 13:17 
Offline
Profík

Registrován: 30.09.2014, 18:03
Příspěvky: 560
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 156 times
Been thanked: 50 times
danhard píše:
http://bios.rom.by/LS/
To bych mohl zkusit, jestli by ten BIOS nechodil v PVI-486SP3 :)


To PVI má stejnej chipset, to je fakt, ale asi by ti to moc nepomohlo, neb jak jsem psal mám rev. F se stejným čipsetem a tam EDO podporované není. Biosem, bych řekl, to asi nebude. Na ty EDO RAM tam bude určitě ještě nějaká ta bižu.

Jinak ta tvoje deska je prostě fakt mňamózní, kdybych jí někde viděl, hned po ní skočím.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz