OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 čer 2018, 04:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 18:52 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
Mě ty 386ky snad nemají rády nebo co. Mám tu takový pěkná motherboard ISA-386U30 s AMD386DX/40, který jsem chtěl použít na stavbu pecka. No připojil jsem na test zdroj, osadil RAM, připojil grafiku. Zapnu a ono nic. Klávesnice problikne, ale tím to končí. Speaker nic nevypípá (ani když tomu seberu grafiku a RAM), vyčtený BIOS se zdá v pohodě (pro jistotu přikládám). Nikde jsem vizuální poškození neobjevil, baterka také vyteklá není. Napadá vás něco, nebo je to mrtvola?


Přílohy:
amibios386dx.zip [39.29 KiB]
21 krát

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 19:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1336
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 6 times
Been thanked: 92 times
napadá mne CPU a zdroj. Máš nějaké měřící přístroje? Myslím osciloskop (ideálně analogový aspoň 100 MHz), čítač, voltmetr (ne zrovna z obchoďáku od pokladny) ? Bude to chtít proměřit.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 19:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
Vládík je dement a po vyčtení romky ji vrátil obráceně :-) Teď už mám na speakru tři hluboká pípnutí s mezerami mezi sebou. Oscík nevedu a neumím s ním ani pracovat.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 20:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
Hm, tak tři dlouhé beepy AMI bios podle všeho nezná. Divné. Pak to tedy mohou být tři zpomalené klasické. Což je RAMka. Jdu vyčistit sloty.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 20:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1780
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Tak to tam neosazuj nic a mělo by to pípat stejně.
Jaké tam máš RAM sloty ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 20:45 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2298
Has thanked: 106 times
Been thanked: 143 times
A az to vzdas a hodis po psovi, tak rekni, nejakou funkcni ti poslu :)
Jinak bych doporucil diagnostickou kartu, u Cinana asi za kilo. Cekam na svoji, mam tady taky jednu mrtvolu, ktera ani nepipne, tak doufam, ze s tim pohnu.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 21:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
JJ, pípá to stejně s RAM i bez ní. Pořádně jsem ji vypral, pokračování zítra. Já už ji čistil a dostal se ze stavu "nic" do stavu "píp", akorát mezitím byl ještě stav "otočená ROM" :-D
Sloty mám klasické 30pin.
Já to s ní jen tak nevzdám, ale pokud ano, tak ti ji Kubiku pošlu na diagnostiku :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 21:26 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
Kdybych k tomu našel alespoň manuál, abych zjsitil, jaké potřebuje SIMMy (ale zas mi přijde, že by DXkový board neuměl třičipové). A ano - dávám tam ty, co mi v 486tce běhají, takže vím, že jsou funkční.
edit: aha, tak to co na desce vypadá jako "nula" bude nejspíš Q - čili ISA-386U3Q :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 22:29 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2298
Has thanked: 106 times
Been thanked: 143 times
Je to tahle? http://th99.classic-computing.de/src/m/A-B/32795.htm
Manual: http://bbelmix.is-best.net/detail/show/9150003

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 23:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
JJ, to je ona. Manuál za euro jo? A to můžou? :-)
Hele, kde je vlastně stornutá CMOS informace?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 15 lis 2017, 23:17 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2298
Has thanked: 106 times
Been thanked: 143 times
CMOSka muze bejt integrovana v chipsetu, delavalo se to.
Jestli mas o ten manual zajem, muzu se tam zastavit, koncem pristiho tejdne jedu do BB. Jsem si vicemene jistej, ze krome jineho pojedeme s manzelkou na Foncordu do Gazdovskeho dvora na nakup, coz je od toho BB Elmixu par set metru :-D

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 00:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7050
Bydliště: Praha
Has thanked: 842 times
Been thanked: 816 times
Jsi hodnej, ale nemyslím si, že bych v tom manuálu našel něco echt podstatného, co by pomohlo k rozchození desky. Zítra ještě prubnu vysázení 256k paměťma, třeba to helfne. Pak už zbývá jen ten CMOS error a pokud je tedy jeho obsah někde v chipsetu, tak jsem v píííp.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 06:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1780
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Vypadá to normálně, taky jsem se setkal s tím, že SIMy byly v bance ob jeden. Přišel jsem na to, až když jsem jich tam dal všech 8.
Zkus vyndat baterku-aku, v jakém je stavu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 07:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2298
Has thanked: 106 times
Been thanked: 143 times
Aha, danhard ma recht - me jedna deska nabehne jen se SIMMama v urcitych slotech, takze pokud tam nemas vsechny sloty obsazeny, tak to zkus prehazet nebo zacit z druhe strany.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozchození 386ky
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 08:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1780
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Tady má BANK0 vyznačenej, ale nedá se těm přehledům vždy věřit.

U 486 jsem zase bojoval s FPM / EDO u SIM 2.
Někdy stačilo osadit BANK0 FPM a zbytek to vzalo EDO.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz