OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 20:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 11:59 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Zdravím,

mám k dispozici následující kartu a sháním k ní nějaké ukázkové programy. Napadlo mne, jestli někdo nemá na disketě třeba? Něco v pascalu nebo tak. Asi to nebude problém doprogramovat, mám k dispozici dokumentaci jak na to, ale je v ní také kapitola "Dodávaný software", který bohužel nemám k dispozici. Prý jde o nějaké jednoduché demonstrativní programy.

na kartě je konektor DD-50 (3 řady, celkem 50 zdířek).

Rok výroby mi není známý. Možná někdo pomůže s odhadem.

Díky

Czech Labs 2x8 in 2x8 out, 4x irq

Příloha:
miniatura.jpg
miniatura.jpg [ 518.53 KiB | Zobrazeno 2621 krát ]


Příloha:
miniatura2.jpg
miniatura2.jpg [ 44.75 KiB | Zobrazeno 2621 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 13:00 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Tak jsem našel co je co: všechny obvody 74LSxx a jeden časovač 555.
Příloha:
popis.PNG
popis.PNG [ 589.27 KiB | Zobrazeno 2605 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 13:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
k tomuto adaptéru nic nemám, ale pokud znáš adresy na kterých adaptér leží a IRQ, pak není problém cokoliv naprogramovat. Vzhledem k tomu, že to je pouze oboustranný plošný spoj a jsou použity jednoduché TTL obvody, není ani problém ten adaptér rozkreslit do schématu a vysledovat zapojení konektoru. Ten konektor povede zřejmě na ty dva 74LS273. Koukal jsem, že tam mají 74LS688, ten je nejspíše na nastavení různých adres adaptéru.
Celkově to je zajímavý pokus o vlastní výrobu. Odhaduji počátek 90-tých let. V té době v Česku leckdo dělal různé vlastní adaptéry (já též). To byla výhoda ISA busu. S příchodem VLB a EISA a následně PCI to už je amatérsky bez šance.

Mimochodem, nevím, zda Lukáš má schéma nebo nemá, ale napadá mne taková otázka: kolik je zde na OldCompu majitelů PCček s ISA busem a popřípadě, kolik z nich zajímá konstrukce nějakého vlastního adaptéru? Udělat na ISA bus se dá opravdu ledaccos, obzvláště dnes. Jediným omezením je rušení zdroje (potíž u více jak 16-bitových analogých vstupů/výstupů) a řekněme rychlost ISA sběrnice.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 14:04 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Schéma nemám. Můžu se výhledově pokusit rekonstruovat. PC s ISA tady lidi mít budou určitě.

Tak já nevím, kolik vzniklo kusů tohoto adaptéru... možná bylo vyrobeno více kusů, když vznikl i takový manuál (pár stran) co mám k dispozici.

Jinak myslím, že víceméně všechny ISA adaptéry mají společný nějaký takový základ viz obr.

edit: Přidal jsem obrázek, jak taková nějaká karta může vypadat. Není tady bodlá přímo do motherboardu ale ještě na "štafle". Je tam připojená jen jedna LE dioda :D.

Příloha:
Universální adaptér V_V.jpg
Universální adaptér V_V.jpg [ 399.02 KiB | Zobrazeno 2553 krát ]


Příloha:
V_V_Adresový prostor AT.jpg
V_V_Adresový prostor AT.jpg [ 440.39 KiB | Zobrazeno 2553 krát ]


Příloha:
analogie_miniatura.jpg
analogie_miniatura.jpg [ 314.05 KiB | Zobrazeno 2550 krát ]


Naposledy upravil LukasCZE dne 15 zář 2017, 16:38, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 16:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 96 times
Been thanked: 227 times
Kartu mám taky, kupoval jsem ji přímo od autora (jako sypanou stavebnici) na ČVUT někdy 1998 nebo 99. Kouknu jestli k tomu nějaký software nebyl, ale spíš ne, jen ten tištěný návod...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 18:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 96 times
Been thanked: 227 times
Tak kartu jsem našel a kupodivu u ní byla čitelná disketa, házím do přílohy :)
Příloha:
IMG_20170915_185533.jpg
IMG_20170915_185533.jpg [ 96.59 KiB | Zobrazeno 2566 krát ]

Příloha:
disketa_iocard.zip [5.32 KiB]
43 krát

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 21:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1990
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Kdyby někdo potřeboval, tak mám do ISA-8 prázdný desky na 8255.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2017, 15:14 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Za poslání poštou děkuji. Desku jsem naskenoval i s pravítkem, kdyby měl někdo zájem.

https://uloz.to/!8nBSTaScCRYm/isa-interface-zip

osazení se bude muset trochu domyslet.. 8255 je jasnej, ale zbytek jsem ještě moc nevymejšlel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 říj 2017, 12:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1990
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Směrem od ISA konektoru 7404, 7430, 7432.
3 jumpery na volbu adresy a nějaké kondy na napájení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 říj 2017, 19:10 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Mám silné podezření, že je PCB udělán špatně. ISA konektor je možná chybně zrcadlově použit. POZOR!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 říj 2017, 22:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1990
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Už to tak vypadá, jsou přehozené vrstvy, tak děkuji za vyzkoušení a můžu ty ostatní vyhodit :)

Vzorek byl neprokovenej a ručně vrtanej, ten fungoval. Omlouvám se, že jsi s tím měl zbytečnou práci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 říj 2017, 15:24 
Offline
Stydlín

Registrován: 15 zář 2017, 11:38
Příspěvky: 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
I tak děkuji za poslání. Tomu jak Vám ten ručně vrtaný fungoval nerozumím... Problém je v tom, že je konektor udělaný tak, jako kdybych měl kartu zasunout do ISA slotu z druhé strany motherboardu kde žádná patice není a karta by měla vyčnívat jakoby ven z PC :D dost scifi, ale takhle by to odpovídalo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 říj 2017, 16:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
no jo i mistr tesař se někdy utne. Prostě při výrobě plošňáku došlo k záměně filmu pro stranu součástek s filmem pro stranu pájení. To se stává, když se plošňák dělá osvitem přes filmy a na filmech není žádný popis.
Ovšem, jestli na té desce je vyleptán nějaký popis, tak musel být i na filmech a pak to zpackal už mistr návrhář, když si popletl strany, kde budou součástky a jak bude deska ve slotu ...

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 říj 2017, 21:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1990
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Ten ručně vrtaný jsem dělal sám a koukám, že by ani nešel zaletovat konektor, kdybych to popletl.
Návrh a fólie na osvit byla z Elelektoru.
A to s prokovama mi dělali v ČKD Benešov, dělal jsem jim připojení vrtačky na PC, jako náhradu děrné pásky, ale nakonec jsem jim to udělal přes LPT a desky šly do šuplíku.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz