OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 říj 2018, 15:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 23 lis 2015, 21:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2074
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Potřebuji vyzkoušet starý zřejmě AT zdroj, ale ani po připojení zátěže se nerozjede.
Resp. nevím jak ho zapnout.
Podle typu jsem ho nenašel.
Vzadu má přepínač on/off

Celkem má 7 větví
Dvě na napájení disku (jedna větev po 3 konektorech molex oranžovo,černo,červená a černá)
druhá stejná se 4 molex konektory)

Jedna větev na malou disketu.

Další větev označena P9 (2x černá, jedna žlutá a tři červené)

Další větev označená P8 (2x černá, jedna modrá,oranžová,červená a bílá)

Další větev P10 (3x černá a 3x fialová)

A poslední větev P12 (malej konektor 3piny černá,šedivá,červená)

Otázka zní co mám propojit aby se zdroj rozjel ?
Můj typ je ta poslední větev 3 piny, ale nevím které propojit ?

Přidal jsem fotky:


Přílohy:
Zdroj-2.JPG
Zdroj-2.JPG [ 257.42 KiB | Zobrazeno 1424 krát ]
Zdroj-1.JPG
Zdroj-1.JPG [ 97.96 KiB | Zobrazeno 1424 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 04:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Klasicky AT zdroj se zapina jen tim vypinacem, ale je treba mit nejakou zatez. Vetsinou staci treba nejaka
CD-ROMka nebo nektere zdroje nabehnou i bez zateze(staci jako zatez vnitrni ventilator) , ale to bych
nedoporucoval, muze se stat ze bez zateze vylitne napeti a odpali sam sebe. Zpetna vazba regulace
je vetsinou z vetve 5V. Druha vetev 12V je jen odvozena z 5V s nejakym pomerem.
V tomhle pripade je dost pravdepodobny ze je jeste treba zatizit vetev 3.3V, takze pripoj tam nejakou
mechnaiku nebo starsi disk a jeste ty fialovy zapoj pres nejaky odpor na zem aby tam teklo cca 200mA
takze nejakych 180ohmu.
Kdyz ani pak nenajede tak bude nejspis v haji ;-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 06:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Zdá se že ten zdroj patří sem.
Příloha:
$_35.JPG
$_35.JPG [ 8.15 KiB | Zobrazeno 1410 krát ]

Siemens Simatic FI45 V2
Vypadá to na nějaké řídící PC pro automatizaci, takže je možné, že bez správného signálu do té fialové větve to nepojede a samozřejmě v zátěži.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 09:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2074
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
ja_jsem_cd píše:
Zdá se že ten zdroj patří sem.
Příloha:
$_35.JPG

Siemens Simatic FI45 V2
Vypadá to na nějaké řídící PC pro automatizaci, takže je možné, že bez správného signálu do té fialové větve to nepojede a samozřejmě v zátěži.


Tak to nevím, přivezl mě ho tchán, protože mu zbyl z nějaké přestavby, musím se ho zeptat kde ho sehnal.
Nevím proč tam jsou ty fialové dráty a ta větev kde jsou jen ty tři dráty.......
měl jsem za to že by to mohlo vést k nějakému spínači.
Tento zdroj je super paskvil, není ani AT a asi ani ATX ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 09:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
"A poslední větev P12 (malej konektor 3piny černá,šedivá,červená)"
Změř, co je po zapnutí napájení na šedivé a červené, černá bude zem.
Pravděpodobně zem, /power-on, +5Vstby.
Fialové dráty bude větev +3V3.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 10:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Nevšiml jsem si v popisu té P12, souhlasím, že to by mohlo být spínání a fialová 3V větev.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 11:08 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 683
Has thanked: 0 time
Been thanked: 65 times
Jeeeeee starej Simatic :-)

Kdyz to zapojis do te zakladni desky ke ktere to patri, bude to fungovat. Vypinac je zapojeny do desky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AT zdroj ? , rozjezd bez PC
PříspěvekNapsal: 24 lis 2015, 11:29 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2074
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Tak záhada rozluštěna, trochu jsem zaexperimentoval a při propojeni černého a šedého z té poslední větve se zdroj rozjel , pak už stačilo jen přidělat na tyto dva dráty vypínač a je to.

Všem díky za pomoc.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz