OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 15 říj 2019, 17:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 97 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 26 srp 2019, 14:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
:) U slusnych mainboardu se da parita zakazat v BIOSu. Parita se zapina az nekdy ke konci POSTu, takze do setupu se dostanes i bez nebo s chybnou paritou.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 26 srp 2019, 15:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1975
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 310 times
Been thanked: 327 times
Tady je to jinak. Parita v BIOSu vypnout jde, ale do biosu se s chybou parity nedostaneš. Takže buď tam nouzově vrazíš funční paritní simmy a nebo dáš cmos clear. Defaultně ja parita vypnutá. Nicméně já chtěl mašinu s paritou...
Ta deska není nic moc, viz to s paměťovými bankami. Ale na tenhle ty stroje je bez chyby. Navíc pokud má v pořádku paměti, je krásně stabilní. Když jsem tam měl těch 8MB nepamatuju se, že by se mi to kouslo a nebo resetlo (teda pokud to nebyl program, který zarafnul každou podobnou mašinu).
Mám ještě jednu čistě isovou 486 desku. Má 30 i 72 pin simm, lepší BIOS, podporuje i DX50, ale nemá cache.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 26 srp 2019, 16:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3296
Has thanked: 162 times
Been thanked: 252 times
V nouzi bych nejake ty boardy mel. Podle databaze mam:
- Shuttle HOT-419 rev3
- MB-4D50L
- 486-GIO-VT2
- MS4125 v2.2
- SOYO SY-25P2
- UM8810PAIO v1.0
- Abit AS-420 (?)
- Soyo 025K (?)
- MS4125 v2.1
- MS4123

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 27 srp 2019, 11:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1975
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 310 times
Been thanked: 327 times
Díky za nabídku, ale to jsou všechno VLB a jeden dokonce PCI. Tenhle komp má kouzlo, že je čistě ISA (Mimochodem mám celkem slušnou VLB desku) Původně jsem ten počítač chtěl osadit něčím takovým http://mail.lipsia.de/~enigma/neu/pics/ ... 86dx40.jpg osazeným samozřejmě 486DLC a nějakou 487 k tomu. Bohužel board je totálka zničený od baterky a koupit nějaký takový se mi zatím za rozumný peníz nepodařilo.
Ono je to vlastně takový můj historický neznalostní hřích. V roce 1994 jsem prostě byl rád, že mám PC s VGA, byla to 386sx, takže ISA. Ale to už taky byla doba, kdy se u lidí doma pomalinku začaly objevovat 486 s VLB. Sice jsem věděl, že každá sběrnice má své limity (i rychlostní), ale věděl jsem toho velmi málo a měl jsem dojem, že ISA na 486 stačí a nebude to brzda co se týče her. Taky ano, když už někdo měl 486, tak většinou SX 25, 33 a nebo DX33. A tady ISA stačila. Když jsme ale dělali levné upgrady v roce 1995, tak jsem kupoval nějaký superlevný ISA 486 socket3 motherboard. A ten uměl i 3V procáky, takže nebyl problém do něj loupnout i 100 MHz procík. Nojo, ale od určité hranice rychlosti se už rychlost grafiky ve hrách nezvyšovala, nebo jen minimálně. To byla tehdy záhadička, zas na druhou stranu musím říct, že technických informací tehdy bylo pomálu i na internetu (měl jsem přístup na VŠ). Naštěstí jsem zavčas obdržel vysvětlení. I tak o tyhle upgrady byl zájem, sice většina her nešla hrát víc než 320x200, ale v základním rozlišení jste si třeba Duke3D zahráli. Nejčastěji se tedy upgradovalo na Cx 486DX2/66 nebo 80. Jinak ten board byl podobný tomuto http://brano2.blogspot.com/2017/02/rozb ... mb459.html , akorát měl socket 3 s pacičkou a osazený 3V stabilizátor.
No a tohle všechno vedlo k tomu, že jsem chtěl postavit vyladěný ISA stroj, kde sběrnice nebo naopak procík nebude brzdou. Tak už ho mám. :lol:
P.S. Kdyby náhodou měl někdo na prodej podobný board jako je na obrázku v odkzau (MB459), tak bych měl zájem. Jo a ještě by se mi líbil tenhle tomaťák http://www.amoretro.de/2011/04/zida-4dp ... board.html . Nutně je ale nepotřebuju ;-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 16:09 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tyjo, to uz prisla takova bida, ze je nutne si vyrabet vlastni SIMM moduly?
Tady se jich letos par kousku sesrotovalo... (sam sem si nakreckoval v dobach, kdy se to hazelo do popelnic, tak bych tomu zidovi za ne nic nedal)
http://rayer.g6.cz/photo/holice.019/14-PC%20srot%20Ostrava.jpg

Ale tak dobra prace s tim modulem, prece jen nekdo neco dela. Uvazoval bych o tom ale jen v pripade, ze bych tam chtel osadit nejake rychle cipy na max. kapacitu, ktere se nedaji v modulech bezne sehnat.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 17:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 280
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Kupovat takhle na louce desky zalepené duct páskou a naskládané do krychliček musí být adrenalínový sport - bude fungovat, nebude fungovat, dá se ještě opravit nebo už nedá...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 11:51 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Vsak desky se tam kupovat neoplati (pokud nejde o neco specifickeho, ja tam zachranil jednu desku s CPU Sun microSPARC, ktery se mi libil), to jen takova ukazka kde ten vsechen stary HW konci (odvezen, rozdrcen a vytezen na kovy). Nicmene treba CPUcka ci SIMM se tam daj porad vysmelit levnenji nez na zidoaurku...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 97 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz