OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 21 zář 2019, 17:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 94 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 21:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1960
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 308 times
Been thanked: 314 times
Na ten disk pouzij EZ-Drive http://www.philscomputerlab.com/western-digital1.html . Melo by to chodit.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 23:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Ez-Drive sežere dost z base ramky. To bych nedoporučoval.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 02:52 
Offline
Nemluva

Registrován: 28 srp 2016, 03:55
Příspěvky: 5
Bydliště: Liberec
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
misticjoe píše:
Tak začneme od toho méně povzbudivého......


Jelikož to mám zatím jen v základu a ten základ moc RAM nemá ( 8x514256 v DIP = 1MB RAM), tak SW nástroje nebudu řešit.

Tak po dotazech v okolí mám sehnán SCSI HDD Conner CP30540 a SCSI cd vypalovačku Yamaha (zatím nevím jestli ve funkčním stavu).
Ten hdd nemá ani jeden jumper - zřejmě je kdosi potřeboval .. a tyhle prťavé budu muset někde sehnat .. no nastavení už vím .. jumpery netřeba, bude jako ID 0 čili C: bootovací .. http://www.computerhope.com/hdd/hdd0069.htm
Jen nevim kde na tom velkým headeru vedle LED vypnout/zapnout termination.
Jinak klávesnic a myší mám spoustu.
Jako myš použiju Genius GM-6 3 tlačítkovou (pokud se mi ji podaří zprovoznit) na ovládání MC a pár her.
A klávesnici mohu použít Silitek SK-8801b-1c s přepínačem AT/XT (nejstarší co mám).
Jako monitor by se dal použít starší LCD - CRT nemám.
Zatím jdu studovat konfiguraci té SCSI karty - IO port, Bios Address - Nastavení IRQ na switchi nevidím.

Zapojim VGA TVGA9000B s LCD ScaleoView D19, interní repro , Led svítí , CPU hřeje ale nic to nezobrazí ani nepípne ..
Tak už jede - jedna vga byla vadná a muselo se zacvičit/prokřupat s DIP pametí a cpu / málem to leťelo do koše.
Pípat to zezačátku začlo po trvalém spojení turba jumperem .. jiným způsobem to nejevilo známky zivota.

http://www.imagehosting.cz/?v=img201utu.jpg , http://www.imagehosting.cz/?v=img201ojo.jpg , http://www.imagehosting.cz/?v=img201jlj.jpg

Jeden menší zádrhel - Nejde nastavit rok víc než 2010

_________________
Jsem negativní nula, tak i se mnou počítejte a nejenom s casio!.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 07:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Podivej se na tabulku disků, jestli je tam USER nastavení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 11:05 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 14:18
Příspěvky: 497
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 65 times
Been thanked: 47 times
XT-IDE to dá .. CF karta v redukci na 16bit adapteru v 8-bit slotu. NAsnímku v pozadí to je vidět. A tu CF kartu používám bez úprav ver všech komplech, 286/386.. Jenom ji vrazím do konektoru a jedu. Velikost je vidět v pozadí v M602.


Přílohy:
m602.jpg
m602.jpg [ 282.68 KiB | Zobrazeno 3524 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 18:48 
Offline
Nemluva

Registrován: 28 srp 2016, 03:55
Příspěvky: 5
Bydliště: Liberec
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
SCSI hdd nejde . mám ještě jinej ide = - to WD21200 - má 2484 cyl 16 head , 63 spt (1281.9 -MB)
Mám sehnanej ide řadič neznámej = IC = Boca 84c72 (IDE) , Goldstár GM82C765B (FDD) .
V biosu je u hdd user volba a i volba reserved (nevim k čemu) a cylinder (jde dát max 2048) head 16 sector 63 pokud to takhle nastavim tak WD 21200 s tím jede a dokonce to nehází chybu řadiče jak s tamtím prvním IDE.
Jakmile najedu freedos (dos z win95 s tím strojem nejde) a fdisknu to , restartnu tak to nejde formátovat .. freedos furt při startování píše chybné partitation 0 ,0 ,0 .
Pokud tedy nastavím chs na 2048 ,16, 63 tak to musím v biosu formátnout nízkoůrovňově v biosu? .. Tady se bojim toho že to asi už má smárt a tak , tak by se to tím i mohlo zničit.

_________________
Jsem negativní nula, tak i se mnou počítejte a nejenom s casio!.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 19:40 
Existuju aj IDE<-->SATA redukcie. Mam ho v starsom PC. Pricom mam tam 250GB HDD a na jednej particii MS-DOS...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 20:55 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Low level formatting v biosu nepoužívej, můžeš si tím zablokovat disk.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 22:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Low level format byl kvůli RLE/MFM diskům. Kdo ví proč se zachoval v BIOSech hodně dlouho po jejich "slavné éře". SMART jen tak nevymažeš. Některé firmy nabízejí "resetítko", ale stejně to nefunguje na 100% (měl jsem jeden WD, kterého to prostě k vytažení dat už neprobralo - a přitom SMART je fakt jen kvůli "plánovanému zastarávání" - jakmile ho v BIOSu povolíš, už není cesty zpět) - vtipné je, že některé SMART disky, které už hlásily totální smrt s úspěchem dál používám na Amize, které je nějaké softwarové kurvení úplně někde.
FreeDOS nepoužívej. Nevím proč, ale na čemkoliv pod 386 jsem žádné alternativy DOSu nikdy nerozjel.
SCSI disk s SCSI řadičem musí jít. Neexistuje, že nejede! Pravda, já si svůj SCSI disk připravil v mašině poněkud novější (K6-500Mhz s SCSI řadičem - tam jsem ho vytvořil, nastavil mu "A" jako bootable a nasypal tam data - pak jsem ho jen hodil do 286ky a bylo).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 04 zář 2016, 23:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
DOS 6.22 bude asi ta správná volba pro AT286.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 13 zář 2016, 02:31 
Offline
Nemluva

Registrován: 28 srp 2016, 03:55
Příspěvky: 5
Bydliště: Liberec
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak to zkusim na IDE konvertor..
Mám obednáno https://www.aliexpress.com/item/Best-Fr ... 99465.html
Pak tohle: https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 52943.html
a pak tohle: https://www.aliexpress.com/item/Kingmax ... 84641.html

Takže tyhle věci zkombinuji dohromady a bude .. 256 MB se dá v CHS nastavit a 256 je pro 286 v pohodě i při rozjezdu dosu s arachne web clientem nebo windows 3.1 nebo 3.11 WFW

Jinak ten Free dos mi jde , ale jen nerozpozná HDD , z FDD vše funguje .
Spíše na 286 a EMS(XMS) je dobre dos 5.0 tam by hymem.sys neměl protestovat že to je 286. EMM386.exe by šlo řešit jinak.

Snad to bude fungovat.

_________________
Jsem negativní nula, tak i se mnou počítejte a nejenom s casio!.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 13 zář 2016, 14:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Není to nějak komlikovaný ?
Používám toto
http://www.compuny.cz/redukce-40pin-ata.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 08:26 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1960
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 308 times
Been thanked: 314 times
Trochu jsem se vratil k patrani, co to vlastne mam za MB. Nasel jsem obrazek podobneho boardu nekde na ruskych strankach. To vedlo k https://stason.org/TULARC/pc/motherboar ... SX-DX.html , neni to uplne presne on, ale jumpery a zapojeni kontrolek sedi presne. Podle pouziteho chipsetu M1409A, se da usoudit, ze s tim ma neco spolecneho Acer. Nicmene tyto MB montoval do svych stroju i Escom.
Jinak soucasna detailni konfigurace teto 486 je - i486DX/33MHz, 8 MB RAM 60ns, 256kB cache, SPEA V7 mercury S3 2MB ISA, SB16 CT2290, 3Com509 etherlink III, 2GB CF, DVD atapi, ZIP 100 IDE, 1,44MB 3,5” a 1,2MB 5,25” FDD, MSDOS 6.22 a Windows 3.11 for workgroups. Tedy pomerne svizna masinka na limitech ISA sbernice.
Příloha:
422AB462-4882-40C8-AF23-BE5495E8FF04.jpeg
422AB462-4882-40C8-AF23-BE5495E8FF04.jpeg [ 452.82 KiB | Zobrazeno 696 krát ]

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 09:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3290
Has thanked: 162 times
Been thanked: 251 times
Proc tam nemas vic pameti? 8MB je na Win95 tak tak... :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 10:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
O 4MB simmy je nouze :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 94 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz