OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 22:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 15:06 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Mám tu několik CF karet, 486 bios všechny normálně nadetekuje, ale nelze nabootovat. :bang:

Apacer 64 MB:

vůbec se nebaví, fdisk se seká, kartu jsem tedy naformátoval přes čtečku v druhém pc a v 486 se nelze ani přepnout na "C", hlásí neplatná jednotka

Sandisk 16 MB:

dos se nainstaluje korektně, i připraví a naformátuje kartu, ale po restartu nic

Pretec 8GB:

nelze nainstalovat jakýkoliv systém, v průběhu instalace hlásí, nelze zapisovat na disk C, po přípravě karty jinde nenabootuje. Data zapsaná jinde jsou ale čitelná.

Kingston 8GB:

karta se chová normálně, různé os se nainstalují korektně, ale po restartu nenabootuje

Jaké máte zkušenosti vy? Dělám něco blbě? Zacházím s kartou jako s normálním hdd..... :scratched:

Jo a normální plotýnkáč běhá jak má.

Dík!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 16:26 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 476
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 64 times
Been thanked: 47 times
Asi jo. Schválně jsem měl CF kartu v redukci v 386, P166 a Xeon a bez problémů. POdobný věci mi ta stejná čtečka ale dělala v Amize, kde jsem pak našel vlasovej zkrat mezi pinama patice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 17:12 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 541
Has thanked: 0 time
Been thanked: 58 times
ja som mal tiez tento problem.. ak BIOS kartu detekuje, skus nabootovat DOS cez diskety a skusit rozbehat C:, cez fdisk alebo podobne.. potom naformatovat, preniest system.. ci?

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=oqJrvQRd0m8


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 17:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7464
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
AData Kingston 32GB běhá jako z praku. Sice na P1 desce, ale běhá. Možná blbá otázka, ale nazapomínáš boot oddíl nastavit jako aktivní?
ps: Jo a doporučuji nevytvářet na systémové CFce oddíly. Moderní Winy uvidí jen první, což je třeba v případě potřeby eliminace virové nákazy dost na prdel.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 20:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1989
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
misticjoe píše:
AData Kingston 32GB běhá jako z praku. Sice na P1 desce, ale běhá. Možná blbá otázka, ale nazapomínáš boot oddíl nastavit jako aktivní?
Keby nebol nastaveny ako aktivny, any klasicky disk by nebootoval.
misticjoe píše:
ps: Jo a doporučuji nevytvářet na systémové CFce oddíly. Moderní Winy uvidí jen první, což je třeba v případě potřeby eliminace virové nákazy dost na prdel.
Preco dalsie oddiely na CF nevidia ak ich na klasickom disku vidia ? Cim sa lisi CF zapojena priamo na IDE od klasickeho disku ? (toto je mozno ta zasadna otazka).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 20:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7464
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Asi jsem to blbě napsal. Těmi moderními Winy jsem zároveň myslel i moderní stroj. Například moje deska IDE rozhraní už nemá. CFku připojuju přes čtečku na USB. A právě tam Winy pokulhávají v detekci více oddílů. Měl jsem to víc upřesnit.
Macino napsal, že plotýnkáč běhá OK, ale už nenapsal, zda ho nemá z dávných dob připravený.
Každopádně mi tu chybí info - má řadič zvlášť nebo na desce? Zkoušel víc CF redukcí? Když nabootuje z diskety a spustí FDisk, opravdu má CFka "A" flag nebo se záhadně ztratí?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 20:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1989
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
Noooo v prvom prispevku macino pise o 486 biose a formatovani pod dosom, preto som prepokladal ze problemy o ktorych pise sa tykaju CF pripojenej priamo cez IDE. Urcite nie cez USB citacku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 20:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7464
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Ano, to nerozporuji. Mluvil jsem o situaci, kdy bude chtít disk projet moderním antivirákem v moderním stroji.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 25 dub 2015, 23:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 797
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Mám 120MHz Intel Pentium ... s touto základní deskou http://museum.ttrk.ee/th99/m/S-T/32930.htm SOYO SY-5TC2-C5 (dohledal jsem model v záloze), PC je ve sklepě zabalené v igelitu a taky tam nějaký čas zůstane = nebudu na něm v nejbližších měsících experimentovat.

300MB 3.5" HDD WD ok
1000MB 3.5" HDD Seagate ok

Větší HDD nefungovaly, zkoušel jsem nějaké 20G a 30G 2.5" PATA nešlo z nich bootovat, stejně tak ze 40G 3.5" HDD.

2G SD karta v redukci, kterou používám u ZX Spectra nefungovala, BIOS nevidí/nebootuje.

512MB Compact Flash Kingston v redukci ok ... další CF jsem nezkoušel. Tato v PC zůstala dosud. A ano ... zacházel jsem s ní jako s normálním HDD, je připojená na PATA přes "drátovou redukci" = jen prodrátované z CF na ATA konektor. Nevím v jakém PIO se hlásí. Instalovaný je na ní FreeDOS stejně jako byl na všech testovaných HDD, MSDOS jsem naposledy viděl tak před 20 lety a nemám důvod se k němu vracet.

Ještě mám připravené 8G CFky Pretec do "moderního notebooku" (Omnibook 4500 XE) na různé malé instalace Linuxu ... až vyrobím redukci z 2.5" HDD, protože jinak tam mechanicky nepůjde osadit, tak vyzkouším. S Woknama experimentovat nehodlám, na nic nepotřebuji, ani mne nijak nezajímají.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 26 dub 2015, 12:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 797
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Tohle by mohlo řešit problém nešťastníků, kteří z nějakého důvodu musí používat Microsoft Windows na nových počítačích.

Existuje redukce SATA - Compact Flash do PCIe http://www.axago.cz/cz/produkty/ctecky-karet/RSC-C1.html ... dá se to koupit někde okolo 400 - 500Kč. Tím pádem zcela odpadá neschopnost OS pracovat s úložištěm stejně na USB/SATA ... o čemž sice vím, ale moc nechápu ... v Linuxu občas nepoužívám oddíly vůbec (bez ohledu na úložiště, ani na nTB discích, nebo polích), stejně tak, jako jsem zkoušel dělat oddíly i na disketě (šlo to i když praktický užitek to nemá vč. RAIDu z FDD), uvnitř šifrovaných disků na DVDRAM a podobných neobvyklostech (někde nejenom MBR, ale i GPT).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CF karta místo HDD
PříspěvekNapsal: 26 dub 2015, 13:19 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Deska je 486 PCI s 2 integrovanými IDE kanály. Operace s kartami klasika: boot fdd, fdisk vytvořit oddíl+písmeno, nastavit jako aktivní, restart, boot fdd, format c:, install os, instalace proběhne ok, po restartu chyba I/O - replace disk

adaptéry CF-IDE mám 2 oba dělají totéž

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz