OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 04.07.2020, 03:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 25.09.2014, 22:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
Nechci tímto tématem zakládat nějaký flame, ale docela by mě zajímal názor odborníků a maniaků s absolutním sluchem, co je nejlepší vrazit do ISA slotu vztaženo k hudbě ve hrách, přehrávání samplů/MODů/MIDI, aby to bylo kompatibilní s AdLibem/SB Pro. Na netu se dají najít stazky, že karty s YMF719E-S chipsetem v sobě kombinují ideální poměr OPL3 s SB emulací - čistota zvuku fajne, ale občas blbne SB Pro emulace.
Takže co do PC strčit, abych měl nejlepší požitek?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.09.2014, 23:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
Skus hladat stare SB AWE 64. Oproti origos SB Pro sa relativne dobre sa zhanaju a furt je to Soundblaster, takze s kompatibilitou by si problem mat nemal. Zvukovo ale jednoznacne vedie Gravis Ultrasound. To ale nezozenies a ak ano, tak zanho aj pekne vysolis.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 10:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
Tak já mám doma SB16, AWE32 (dlouhá jako kjáva, proto ji do A4000 necpu) a nějaké další (ne, nedám - sháněl jsem dlouho a stálo to nemálo peněz :-) ). Jenže pak se třeba člověk dočte, že SB jsou sice fajne karty, ale spíš šlo o čupa marketing, než že by byly opravdu nejlepší.
Co k tomu řekne Matej - maniak na slovo vzatý, který má naposlouchánu určitě nejednu kartu?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 10:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2113
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Gravise mám, ale zrovna s GG moc dobře nechodí. Navíc si myslím, že 386sx/25 je poměrně pomalý procesor na většinu aplikací, co byly pro gravise dělaný. A kompatibilita s Adlibem je mizerná. Osobně bych doporučoval něco s OPL3, nějaký SB16 nebo zajímavý je ještě SB32, ale ten už je PnP. Já ale tu vibru CT4170 (nemá opl3, naštěstí to zní poměrně podobně) a je PnP rozhodil k absolutní spokojenosti. Teď se snažím najít nějaký SB s OPL3, něco je na ebayi, ale celkem za drahý peníze.
Edit: Já si ještě vzpomněl... Yamahy... daj se sehnat líp než SB, OPL3 na sobě maj a je to ten správnej retro zvuk.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:01 
Ja si myslím že ako Amigista by si ocenil najviac Gravis Ultrasound MAX. Ide o perfektnú kartu. No ja ako SEGA fanúšik resp. ARCADE videohry fanúšik by som asi jednoznačne zvolil Creative SoundBlaster 16 s YMF262 (OPL3/Adlib), alebo klon s týmto čipom. Možno aj SoundBlaster Pro s 8bit DAC a OPL3 (resp. odporúčam napr. Opti 930 ten má veľmi kvalitný zvuk). SB Pro má svoje čaro (samplovaný zvuk je ako z Amiga 500, 8Bit 22KHz, Stereo). Ale osobne si mýslím že niet nad staré dobré Adlib,OPL2/OPL3 v MS-DOS hrách... Popri PC Speaker hudbách to dodáva takú tu svojskú neopakovateľnú DOSácku atmosféru. Sample máš aj v dnešných hrách. Ale OPL FM je čisto DOSová záležitosť. Hneď sa Ti vybavia spomienky ak si vyrástal na MS-DOSe. Ale to ale závisí veľmi veľmi od individuálneho vkusu každého z nás. Ale to je len môj osobný názor.

Ešte pre hry určite SB16 komp. a ak pre DOS demá a intrá jednoznačne jednoznačne vedie Gravis.

Ja mám tiež AWE64 aj AWE32 (k nim sa dajú zohnať aj WAVETABLE DAUGHTER BOARD takže máš zvuk skoro ako alebo ako GRAVIS ak to hry podporujú). A AWE64GOLD je uplná paráda. Pozlatené konektory, čistý zvuk. Ak vyslovene neskladáš FM hudbu v AdlibTrackery a podobne. Netreba Ti SB16.
To laické ucho nerozpozná. Až keď edituješ svoje nástroje zistíš že SB16 zneje krajšie. Je to stejný problém ako u rôzných verziách SID.


Naposledy upravil Matej dne 26.09.2014, 11:10, celkově upraveno 2

Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
Ja mám v 486 tiež SB AWE 32 PnP a uplne bez problému som ju rozchodil, len už aj tie sa ťažko zháňajú. AWE64 sú zatiaľ relatívne slušne dostupné a tiež sa dajú v pohode rozbehať, hoci sú PnP.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2113
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Jenže tohle je ke GoldenGate 386sx kartě do amigy. A ta se nechová vždy zcela korektně, takže u některých PnP karet je prostě problém. Né, že by nešly vůbec, ale nějaké hry nebo instalátory nejsou schopný takovou katu detektnout... Jinde je problém ve stabilitě, mám nějaký crystalsound a GG s ním tuhne cca 5x do hodiny. Naopak mám ESS 1688 a s tím to jede fajn, jenže ta karta není PnP. Vibra PnP chodí, ale gravisův konfigurační prográmek hází někdy fail i na volných adresách nebo IRQ. Na normálnim PeCku to ale nedělá.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:15 
A ak by si vyhral v lotérií. Tak asi Roland MT-32. Ten podporujú skoro všetky hry. Ale je to taká už taka fajnšmekerská záležistosť.
Je to externá karta. Veľmi pekne zneje (v podstate SPU z Roland synťáku). Je od dobrého výrobcu.
http://www.youtube.com/watch?v=FybbIPc-mhY
WIKI
http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_MT-32


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
Starej_Mraf: chápem a preto aj vravím, že to treba skúsiť. PnP Soundblastre sú relatívne prívetivé. Maximálne to nepôjde :-)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 11:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
V tomhle vlákně nejde ani tak o to najít nejelpší zvukárnu fungující s GG - to jsem jen zmínil, že AWE32 do A4000 nervu, bo je dlouhá.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 12:44 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2113
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Tak ono nejde asi o přehrávání samplů, ale o MIDI. A tam bych šel tvrdě do OPL3. K sobě to dobově patří. Ta Vibra co tam mám já, právě OPL nemá a tak stále sháním něco jiného. Nejradši byc asi nějaký z těch prvních SB16, třeba CT17XX.

Edit: Osobně bych třeba testnul tohle http://www.ebay.com/itm/Creative-CT2900 ... 4ce417f0e3 ale má nehorázný ceny poštovnýho.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 13:03 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8851
Bydliště: Praha
Has thanked: 1279 times
Been thanked: 1055 times
Já teďka dražím jednu zvukovku (zatím sem odkaz dávat nebudu, abyste mi jí nevyfoukli :mrblue: ) s pěknou OPL3.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2014, 13:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
Mozno by stalo za to vyskusat Gravis Ultrasound PnP PRO (s InterWave cipsetom). Je to posledny a najlepsi model GUSa, mam ho doma a podarilo sa mi ho rozchodit absolutne bez problemov - na 486DLC 40MHz (co je v podstate este 386-tkova doska so samostatnym 387 a s osadenym 486 bez koprocesora) a aj na novsom Pentiu 1 MMX 200 MHz. Vlastnost PnP spociva akurat v tom ze cez msdos-ovu aplikaciu jej treba povedat ktore IRQ a DMA ma pouzivat (a tusim aj na akych adresach pameti ma sediet) (aplikacia to dokaze aj sama detekovat a overit). Po nakonfigurovani to GUS uz ma zapisane vo svojej eepromke a po premiestneni do ineho pocitaca rovno funguje na zadanych IRQ a pod.

A aj midi vie prehravat velmi dobre - ziadne OPL3, ale vsetky potrebne sample nastrojov ma uz priamo na sebe v romke.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.10.2014, 12:00 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 231
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 35 times
misticjoe píše:
Nechci tímto tématem zakládat nějaký flame, ale docela by mě zajímal názor odborníků a maniaků s absolutním sluchem, co je nejlepší vrazit do ISA slotu vztaženo k hudbě ve hrách, přehrávání samplů/MODů/MIDI, aby to bylo kompatibilní s AdLibem/SB Pro. Na netu se dají najít stazky, že karty s YMF719E-S chipsetem v sobě kombinují ideální poměr OPL3 s SB emulací - čistota zvuku fajne, ale občas blbne SB Pro emulace.
Takže co do PC strčit, abych měl nejlepší požitek?


Záleží jakou syntézu máš radši :) Já jsem ze začátku jen jen ESS AudioDrive, potom SB16 Vibra ,které měli obě OPL3.Potom jsem přešel na SB AWE64 Gold.
Nejvíc jsem ten rozdíl poznal na hře Lotus Espirit Trurbo Challenge 2.Hudba ve hře pod Vibrou byla perfektní, kdežto pod AWE64 ,která má už jen sw FM emulaci to prostě nebylo ono.To samé třeba platilo o hudbě v Doomu 1,2.Doom 2 už sice podporoval AWE32,ale s FM ta hudba byla prostě pro mě lepší.Rozdíl přišel až s Duke Nukem 3D.Tady jednoznačně AWE64 a ta hudba přes wavetable je dokonalá.Máme tež Gravise Ultra Pro, Duke 3D přes něj je taky paráda,akorát ta jeho SB emulace trochu pokulhává ,takže jsem nakonec zůstal u AWE64.
Chce to ale vyzkoušet,projet si oblíbené hry a udělat si názor.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.11.2014, 11:38 
Offline
Radil

Registrován: 07.05.2014, 10:29
Příspěvky: 506
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
ja by som ako idealne riesenie asi odporucil kombinaciu zvukoviek :-) jedna zvukovka vsetko nepokryje...

na podporu samplovanych zvukov a zaroven FM hudieb asi SB PRO - novsia verzia ma zaroven OPL3.
k tomu na starsie veci (hudbu) idealne MT32/LAPC-I - ale to bude asi dost drahe, respektive problem zohnat.
na novsie hudby (po roku 1992) GM/GS zvukovku alebo modul - idealne Roland SC-55
na prehravanie samplovanych hudieb - moduly a dema bol jednoznacne najlepsi GRAVIS.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz