OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 črc 2018, 20:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 15 úno 2015, 16:10 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 454
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 57 times
Been thanked: 46 times
Mam tu SB16, kterej nema klasickej IDE radic, ale jede pouze s jednou nebo 2 typama MITSUMI cd-rom. Ostatni nevidi, nedetekuje.

A jak mas nastavenej config.sys ? Vzpominam si ze kdyz jsem pouzival QEMM, tak ten sice dokazal vyhazet vsechno do horni pameti, takze sem mohl mit 639kB zakladni volny, ale pak leccos nejelo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 15 úno 2015, 16:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7150
Bydliště: Praha
Has thanked: 858 times
Been thanked: 828 times
QEMM na 286 neběží. Od toho je to QEMM386. Místo toho by mohl použít http://vetusware.com/download/QRAM%202.02/?id=4191
Někde se mi tu válí zvukovka, co má Mitsumi, Sony, Panasonic a pak ATAPI. Je to nějaká krutá SB-compatible.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 15 úno 2015, 16:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1764
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 122 times
misticjoe píše:
CD-ROM bys mohl testovně píchnout na řadič na zvukovce. Ten řadič je jen IDE nebo EIDE? Jestli si dobře pamatuju, tak IDE neumělo ATAPI standard CD-ROMek.


no ja mam skor dojem ze CDromka ide na vsetkych IDE radicoch otazne je len ako rycholo. IDE/EIDE rozdiel by mal byt v tom ci je top len bufer v IO rozsahu alebo aj nieco viac.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 16 úno 2015, 08:20 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 432
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 110 times
Been thanked: 36 times
Mraf: HDD je Coner. Nikde v popisu není uvedena možnost single, či slave present. Navíc v ostatních pc mi ten disk normálně chodil na master sám i se slejvem.

Mistic: Mám SB 16 a Vibra 16, ale ani na jednom není řadič. :-( V 386 mi ta stejná cd-rom, na tom stejném řadiči (starý ide), se stejným ovladačem běhala.

Ve finále mě ta cd-romka ani tak moc nevadí, ale ta myš mě fakt vytáčí!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 16 úno 2015, 17:30 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 432
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 110 times
Been thanked: 36 times
Tak jsem pokročil o něco dále, CD-ROM chodí, našel jsem vhodný ovladač, ale daleko více by mě potěšila ta zatracená myš. Zkoušel jsem x ovladačů a pořád to samé. Ovladač o myši ví, zobrazí kurzor, ale ta mrcha se ne a ne pohnout. S tímto jsem se nikdy nesetkal!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 16 úno 2015, 17:46 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 454
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 57 times
Been thanked: 46 times
Kurzor ukaze i bez mysi, staci ovladac.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 16 úno 2015, 19:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7150
Bydliště: Praha
Has thanked: 858 times
Been thanked: 828 times
No tak ovladač, který používám já, kurzor bez myši neukáže. Navíc zahlásí, že nebyla nalezena žádná myš a ani se nezavede do paměti. Nicméně macino v předchozím příspěvku psal, že mu jde klikat.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 18 úno 2015, 09:00 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 432
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 110 times
Been thanked: 36 times
PvvS: Jak píše Mistic, bez připojené myši v Dosu kurzor není, hodí to hlášku o nenalezené myši.

Jinak problém s myší je tak nějak vyřešen. Myš je, jak jsem psal, Genius Netscroll+ (kuličková, 3 tlačítka+kolečko). Na 386 mi chodí úplně normálně. A na dvou dalších řadičích ve 286 ani prd. Bylo mi to celou dobu divné, protože to není tak dávno, co jsem je ukládal jako plně funkční do šuplíku a bylo krajně nepravděpodobné, že by tam přišly oba k úplně stejné závadě. Pak jsem si ale všiml, že oba řadiče jsou od jiného výrobce, nicméně na sobě mají oba čip Acer m5105. Tak jsem rozebral 386 a tam byl čip Goldstar. Nelenil jsem, vypreparoval jsem řadič z 386 a vrznul do 286 a myš fungovala! :jump: Jenže proč teda nechodí na řadičích s Acer čipy???? :scratched: Od švagra jsem ještě pro účely testování vyžebral dvoutlačítkovou myš Tulip a velice zajímavé je, že tato myš funguje na všech 3 řadičích a Genius jen na Goldstar čipu. Nechápu to, protokol pro seriovou komunikaci je snad jen jeden, ne? Přijde mi to záhadné, ale aspoň můžu už myšovat i na 286....

Závěrem děkuji všem zúčastněným za spolupráci a pomoc! :dthu:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 02 čer 2015, 21:02 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 351
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 30 times
Starej_Mraf píše:
JP2 a JP3 budou nejspis resit sbernici.

Tady je možná něco k té desce:
http://th.sariolla.ru/m/U-Z/32117.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 30 čer 2018, 09:10 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 432
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 110 times
Been thanked: 36 times
Jelikož jsem opět vytáhl svou 286, abych ji potrápil svými zvrhlými pokusy, oživuji toto moje téma. První, co jsem chtěl dokázat, bylo nahrát vše, co jde, do horní paměti a získat maximum konvenčky pro nenažrané staré hry. Kromě Dosu se nic jiného nezadařilo neb emm286 nezná nic jako parametry ram a highscan, takže nějaké devicehigh nebo lh je mi prd platné. Trochu jsem pohledal na netu a zjistil jsem, že snad chráněný režim 286 toto ještě neumí a umí to až háj edvánst sípíjů 386. Takže smůla, musím si vystačit jen s tím Dosem. :-(

Následně jsem vypájel 40 mhz oscík a vyměnil ho za 50 mhz, jelikož na desce dřepí 25 mhz Harris a pokušení využít celý jeho brutální výkon, jsem se již neubránil. Po zapojení desky vše naběhlo, takže se mi ulevilo a nějakou dobu jsem se kochal v benchmarkách těmi úžasnými hodnotami. Pak ale komp zatuhl a po resetu už při bootu padal s hláškou divide overflow. Šáhnul jsem na procák a zdál se mi nějaký víc teplý, než by se na 286 hodilo, ale prst jsem na něm udržel (odhad 50 až 55 stupňů). Jako první mě napadlo, že asi zvýšením frekvence cpu šel nahoru i at bus. Jenže v biosu žádná dělička není. O mobo jsem na netu žádné info nenašel. Existuje pro Dos nějaká utilitka, která by mi práskla, na kolika frčí sběrnice?

Pak mě jěště napadlo, že zkusím chladit, co to schválně udělá. Položil jsem tedy na cpu větráček a zjistil jsem, že komp je již nedostává do stavu totální nepoužitelnosti, nicméně o stabilitě nemůže být řeč. 3Dbench téměř pravidelně padá s hláškou system board parity error. Ostatní pády jsou spíše sporadické a náhodné. Wolfa a Stunts jsem hrál bez problému docela dlouho. Wolf havaroval až při skoku do Dosu. Drtivou většinu problémů tedy způsobuje paradoxně vlastně nepřetaktovaný cpu. Nesetkal se někdo s něčím takovým? Už se pomalu začínám smiřovat s myšlenou, že budu opět pájet...

K něčemu je tato zkušenost ale dobrá. Už hrozně dlouho mi vrtá hlavou myšlenka, že bych zkusil dát do 386DX40 100 mhz oscík, jenže teď mě ta myšlenka nadobro opustila.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Naposledy upravil macino dne 30 čer 2018, 09:45, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 286 a IDE HDD
PříspěvekNapsal: 30 čer 2018, 09:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 110
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
Misto pajeni by se mohla pouzit patice pro oscilator. Kdysi se to tak na nekterych MB pouzivalo.

Mozna ty pady take mohou byt zpusobene tim, ze vse ted ma rychlejsi casovani a nestiha neco jineho: RAM, ROM, chipset, nejake jine periferie...?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz