OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 19 říj 2018, 17:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 20:17 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
ahojte,
da sa rozhodiť na starom radiči, ktory pozna len male stare disk štd. typu PC AT diskov (ale ma aj možnosť rucneho zadania geometrie disku) rozchodiť aj novši EIDE disk?
myslim napr. disk 1GB. napr. 500 MB už bolo EIDE.
samozrejme, že by stačilo, aby fungovalo len 504 MB, čo je limit BIOSu a DOSu.
vyskúšal som nastaviť ručne maximalne parametre pre 504MB disk, t.j. 1024clusterov,16head,63sec, avšak nefunguje.
otazka teda znie, je mozne nejako ciastocne rozchodiť napr. 1GB disk na prastarom AT radici?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 20:38 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Ahoj, funguje to tak, že vytvoříš 512 MB primární partyšnu v fdisku na novějším PC. Můžeš vytvořit i sekundární, ta ale potom nebude vidět v dosu, ale bude použitelná např. ve Win95. V biosu buď autodetekce, nebo zadat CHS ručně, podle reálných parametrů disku. Takto mi běhá v plné kapacitě Caviar 1.6 GB ve 386DX.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 20:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2525
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
Dalsi moznosti je instalace nejakeho pridavneho software, treba Ontrack Disk Manager, tim by ses mel dostat k vetsi casti disku, a navic jako bonus ziskas treba bootovani z CD.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 21:19 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
takze bios tiez disk nevidi, kym na nom neexistuje partition mensia ako tych 500 MB? lebo momentalne mi dava chybu ze disk controler failed to initialize disk alebo nieco v tom zmysle. dlho to nacitava a potom to da chybu.
je to teda rozchoditelne, jop?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 21:21 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
Kubik píše:
Dalsi moznosti je instalace nejakeho pridavneho software, treba Ontrack Disk Manager, tim by ses mel dostat k vetsi casti disku, a navic jako bonus ziskas treba bootovani z CD.

ale funguje to aj v REAL CPU 8086 MODE ? :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 22:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7456
Bydliště: Praha
Has thanked: 931 times
Been thanked: 874 times
Co EZ-Drive? Tady je i video s návodem:
https://www.youtube.com/watch?v=8LzCB6kDVC8

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 23:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 203
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
peroxid píše:
... dlho to nacitava a potom to da chybu.
...

Jumpery na disku máš správne? V BIOSe zrušiť autodetekciu a nastaviť všetky parametre ručne. Napríklad LBA-AUTO pozerá na oddiel, a podľa jeho veľkosti vypočíta geometriu disku a či je LBA alebo LARGE.
Potom záleží, či konkrétny disk ešte podporuje starý typ komunikácie (napríklad PIO 0).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2018, 06:31 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
PotPalo píše:
peroxid píše:
... dlho to nacitava a potom to da chybu.
...

Jumpery na disku máš správne? V BIOSe zrušiť autodetekciu a nastaviť všetky parametre ručne. Napríklad LBA-AUTO pozerá na oddiel, a podľa jeho veľkosti vypočíta geometriu disku a či je LBA alebo LARGE.
Potom záleží, či konkrétny disk ešte podporuje starý typ komunikácie (napríklad PIO 0).


Jumpery na disku myslíš zrejme single/master/slave.
ten bios nepozna nič take ako autodekciu alebo LBA.
proste len dava na vyber zo zoznamu stare PC AT disky (štandardné typy typ 1=20mb, 2=40 mb a podobne), jedine, čo to umožnuje je doladiť, resp. editovať ručne počet sektorov/hláv/clusterov/LZ a PRE alebo take niečo.
ešte niečo poskúšam.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2018, 08:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2525
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
peroxid píše:
Kubik píše:
Dalsi moznosti je instalace nejakeho pridavneho software, treba Ontrack Disk Manager, tim by ses mel dostat k vetsi casti disku, a navic jako bonus ziskas treba bootovani z CD.

ale funguje to aj v REAL CPU 8086 MODE ? :-)

Starsi verze urcite: https://winworldpc.com/product/ontrack-disk-manager/3x

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2018, 19:37 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
a funguje to teda v pohode ked vytvorim partition mensiu ako 500MB v inom PC?
t.j. napr. aj na W7? :-)
napr.
diskpart
select disk 2
create partition primary size=200MB
active
pripadne vytvorit aj extended

a potom norm. naformatovat tu partition na FAT16?

potom by mal BIOS ten disk vidiet?

pripadne ked to napr. cez Freedos aj so systémom, tak bude schopne normalne aj nabootovat, či?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2018, 20:15 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 446
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Fungovat by měla i partice takto vytvořená ve W7. Ovšem s biosem to nemá vůbec nic společného. Bios vidí i totálně vygumovaný disk. Údaje o geometrii disku jsou uloženy v elektronice (řadiči) na hdd. Ano, ta isa kartička vlastně řadič není, je to jen komunikační rozhraní. Proto se toho neboj a do biosu nadatluj údaje uvedené na samolepce na hdd. Bios ti ten 1GB nebo 2GB rozporovat nebude. Důležité je aby ten disk dokázala obsloužit ta isa kartička, která neumí bůtnout z ničeho většího než 512 MB. A to zařídíš třeba tou 200 MB particí. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 úno 2018, 23:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7456
Bydliště: Praha
Has thanked: 931 times
Been thanked: 874 times
No... Protože jsi na můj nápad s EZ-Drive nijak nereagoval, tak si tu asi plácnu do větru ještě něco.
Disky někdy do roku 1996 měly na sobě často jumpery, kterými se dal nastavit jejich limit např. na oněch 504MB, jestli se mají tvářit jako LARGE nebo LBA, atp. Bylo by docela vhodné, kdybys sem napsal typ disku, který se snažíš řadiči vnutit. Na netu jsou stránky, kde podle typu dohledáš, co se kde nastavuje a jaké má hodnoty pro nastavení v BIOSu. Taky ten disk musíš v BIOSu nastavit správně (často disky podporují limit na 504MB přímo v elektronice, nemusíš šaškovat s jumpery, jen nastavíš správnou hodnotu v BIOSu). Že z něj pak fdisk nebo něco podobného na daném železe vidí jen kousek, to je fuk. To už se dá řešit doděláním dalších oddílů na novějším compu nebo použitím nějaké utility.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz