OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 04:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 03.11.2020, 23:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9224
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
Takže se do tohoto compu zahloubáme trochu víc, áno? Je to takový oříšek, jakoby někdo řekl, loupáček. Má to v sobě stromeček, na kterému jsou ISA i PCI. To už samo o sobě značí problémy. Navíc je ten comp postavenej na hodně starých střevech - z CFky prostě nenabootuje, protože je na něj moc rychlá. Jako druhý disk funguje. Ale ne jako primární.
Další věc je zajímavá a nikdy jsem se s ní nesetkal. Ale to neznamená, že to "Microsoft neumí" :-) S MS-DOSem z Win95 se zvukovka Turtle Beach identifikuje bez jakéhokoliv problému. Jakmile jsem updatoval MS-DOS na ten z Win98, tak najednou prvotní inicializace karty trvá asi minutu... Nerozumím. Nic jiného jsem neměnil.
Co dál v tomto stroji nefachá? Prakticky všechno PCI. Voodoo2, síťovka. Mám dojem, že nikdy nikdo z tvůrců nepředpokládal, že tam někdo PCI karty strčí a dali tam ty sloty jen na ozdobu, resp. ve stylu "Hele ploutev, vono to tam je." Ale jako Pentium s ISA slotama, to není ani kancelářská srajda.
Měl jsem za to, že HP je znakem kvality. Alespoň do roku 2010, nebo tak. Než to sežralo Lenovo. Ale on to byl šunt už předtím.

Jak to poznám? Voodoo2, které jinde fachá, se tady nainstaluje, ale stačí dát pravé na ploše a Vlastnosti obrazovky. Pak už se nic nestane. To samé u her v DOSu, které znají Glide.
I síťovka v Device Manageru nemá problém, ale připojit se přes ní k síti...???to nedáte.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 04.11.2020, 09:32 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2168
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 321 times
Been thanked: 351 times
Nafoť střeva, tohle je divný. HP BIOS by měl být PnP, takže by PCI karty měly být někde vidět při bootu. Ve Win9x bych ještě zkusil nainstalovat ovladače pro chipset, to je častý problém nechodivosti některých PCI karet.
Ještě zkusím vygooglit, jakou verzi PCI u HP použili. Ale, že by to byla příčina nechodivosti, se mi nechce věřit. No všechno je jednou poprvé.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 04.11.2020, 13:41 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3800
Has thanked: 173 times
Been thanked: 288 times
Ja jsem delal na nekolika BIOSech pro HP desktopy zhruba v obdobi PII a byly to celkem spolehlivy a kompatibilni masiny. Jednu jeste nekde mam, a vysperkoval jsem to vecma jako AGP nVIDIA, AWE64 a pod, a fungovala bez problemu.
Takhle jako prvni bych tipoval problemy s IRQ - nevrtal ses nekde v nastaveni BIOSu?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 04.11.2020, 17:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9224
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
IRQ jsou opravdu drsně přednastavené BIOSem. Třeba LPT má IRQ5, na čemž jsem měl zvukovku. Tu jsem tedy musel posubout na 7. 9-10-11 jsou v BIOSu pro PCI. Drivery na chipset mě v pravdě nenapadly, protože winy nehlásí nic neznámého. Vyfotím a povrtám se v tom zase o víkendu. Taky se mi to moc nezdá. Vezmu i S3 grafiku do PCI, abych opravdu vyloučil/potvrdil, že je někde problém s PCI.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 04.11.2020, 19:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1856
Bydliště: Brno
Has thanked: 482 times
Been thanked: 162 times
Hele Micticku, nauč se již konečně s těma Písíčkama dělat. Už by bylo na čase :lol: :mrgreen: ;)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 22:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9224
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
Tak tu máme pokračování. Ta svině...svině největší! Nejenže mi udělala fake s RAMkama, ale ono tam prostě Voodoo2 nepoběží. Říkal jsem si, že jako třeba ta V2 karta umřela, ne? Nechtělo se mi vytahovat comp, v kterém bych jí mohl otestovat - instalovat ovladače a tak. Místo toho jsem vykradl z K6ky V2 Banshee, které jede jako z praku. A vzal ještě Vooodoo3 PCI.
Tak na rovinu. V3 si ani neškrtne. To prostě nenaběhne. Vytuhne to tak, že ani ten softwarový Power nefachá a musí se tvrdě vyrvat kabel. Objeví se úvodní hláška karty a tím to hasne. Banshee, to je jiná liga. Objeví se úvodní hláška, započne self test Vectry, v kterém ještě klávesnice funguje. Nabootuje DOS a už si neškrtnu ani s klávesnicí, ani s myší. Ale během načítání DOSu klávesnice ještě funguje, tak se mi nějak podařilo vyvolat boot do Nouzového Režimu. Ve chvíli, kdy má přepnout do VGA režimu, tak brutál tvrdý reset...
Ještě jsem zkoušel S3 od Diamondu z roku 96. Nejdřív se jí nechtělo, ale nakonec to dala. Nicméně, protože jsem z ní vybrakoval někdy VRAM, tak mi oproti 1MB Cirrusu je k prdu (jo a ne - ani jeden ze zaslaných nízkých modulů se v tom rozšiřujícím slotu nechytá - nicméně převelice děkuji Danhardovi a Kubikovi, že si našli čas a věnovali se jejich hledání).
Výsledek? Vytáhl jsem z jedné 486ky alespoň VoodooRush 6MB (no tady bude mít asi větší smysl) a ten naběhl na první našlápnutí. Mám podezření, že ten 100W zdroj (bůh ví, kolik dává dneska) možná novější PCI karty neutáhne (přecijen tam mám dva disky, CD-ROM, FDD, P100, turtle beach a síťovku). A nebo se nějak kurevsky hádaj IRQ, neb mám volné prakticky jen jedno (9 nebo 11 - teď nevím, které si sežere síťovka, ale myslím, že 9).
Každopádně Banshee ve Vectře příšerně hřeje. Takhle horkou jsem ji nezažil ani po 8mi hodinách paření Half-Life. Čili to asi taky není dobře (málem jsem se o chladič na čipu spálil).
Pojedu s Rushem. On také asi odpovídá tomu P100 víc. Nevím, co bych pouštěl, aby to využilo V2 s 16MB VRAM. Ale chtěl jsem ji tam :-)

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 00:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1435
Has thanked: 69 times
Been thanked: 120 times
Co změřit napájecí napětí na pinech patic? Aby tam nelítalo moc voltů... Další varianta můźe být neodpovídajícì frekvence sběrnice, která ti tu kartu přetaktuje. podobný problém s brutálním zahříváním jsem kdysi řešil s tnt2m64 do pci na 40MHz. Jen tedy s chlazením jela :-). Zvukojvka to ale už nedávala... To by mohlo vysvětlovat i ty zákusy a polofunkční chování. Abys plně využil Voodoo2 musíš mít minimálně Pentium 3, dech jim docházel až u 1GHz CPU. Pro P100 je to zcela zbytečný luxus a tu kartu výkonově nevyužiješ, bude velké desítky % pod svými možnostmi. Minimálně musíš mít rychlé Pentium II nebo K6-2+/3(+).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 09:36 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3800
Has thanked: 173 times
Been thanked: 288 times
Poslouchej, a ses si jistej, ze ti tam EDO pobezi? Jeste jsem se nesetkal s tim, ze by EDO bezelo, ale FPM ne. Nepotrebujes spis nejakej specialni HP SIMM?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Misticova Vectra Vl5/xxx
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 17:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9224
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
Už jsem z chaty odjel. Příště pro jistotu juknu a pošlu přesné značení osazené paměti.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz