OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 09 pro 2018, 20:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 12:20 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Poskládal jsem si ze starých komponent 286ku. Je tam CPU od AMD na 16MHz. Dal jsem tam do ISA diskovej řadič a našel IDE disk Conner 85MB, pak samozřejmě grafiku (Trident 512kB), kartu na COM/LPT a čtvrtou kartu do LANky (moje oblíbená 3Com EtherLink 3). Nahrál jsem DOS 6.22 a Windows 3.1. Mám to v síti (TCP/IP) s připojeným diskem z NASu. Deska měla původně 1MB RAM, ale aby šel pod Win3.1 spustit Word 6 a Excel 5, našel jsem ještě dalším mego a tak to má 2MB RAM. pak jsem si doinstaloval starý MS Works 2, který jsou samozřejmě výrazně rychlejší než Word a Excel.

A teď mě napadlo, jestli by tam jel nějaký webový prohlížeč. Máte nějaký nápad, jaký browser by jel pod Win 3.1 na 286ce s 2MB RAM?

Zkoušel jsem nainstalovat internet Explorer 3.0, ale hláška o neplatné instrukci asi znamená, že na 286 nejede. Někde jsem stáhnul instalačku MS IE 1.0 a 2.0, ale u obou jen problikne černá obrazovka s hláškou, že program nemůže běžet v DOS módu a instalovat se nezačne.

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 12:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1985
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Arachne ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 13:36 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 217
Has thanked: 19 times
Been thanked: 26 times
Co Netscape

http://www.i24.com/de/win31/tips/n408_std.htm
http://ftp.vim.org/netscape/communicato ... tandalone/

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 14:13 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Zkusil jsem ten Netscape 4.08. Rozbalilo to instalátor, ale při přípravě průvodce instalací to v 41% lehlo na chybě porušení ochrany (GPF). Zkusím to pustit ještě jednou a když nepojede, tak buď starší verzi nebo otestuju Arachne.

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 15:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1013
Bydliště: Praha
Has thanked: 94 times
Been thanked: 227 times
Pokud se nechytí ani Netscape, možná by zabral Mosaic. Ale to už je opravdu historie :)
V 2.1 pro 3.11 je třeba tu: ftp://ftp.ncsa.uiuc.edu/Mosaic/Windows/v2.1.1/Win31x/

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 18:46 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Tak Mosaic vyžaduje instalaci win32s, což ale neběží na 286ce. Jdu stahovat Arachne. Ale kdyby někoho přeci jen napadla nějaká verze prhlížeče, který běží na 286 pod Win3.1, napište.

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 19:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7590
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
A co takhle prostě textový Lynx? Na obrázky a podobné fičury stejně nemáš dost RAMky.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 19 pro 2015, 19:55 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Arachne mám zprovozněno. Pokud na stránce není moc obrázků a jsou malé (co do kB), tak se zobrazí. Jinak to píše v místě obrázku jen červený nápis IMAGE. Třeba úvodní stránka googlu se načítá minutu. Teď zkouším načíst úvodní stránku oldcomp.cz. Disk se může už asi 10 minut zbláznit, tak čekám jak to dopadne :-)

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 20 pro 2015, 01:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1013
Bydliště: Praha
Has thanked: 94 times
Been thanked: 227 times
Petr píše:
Teď zkouším načíst úvodní stránku oldcomp.cz. Disk se může už asi 10 minut zbláznit, tak čekám jak to dopadne :-)


Na XT s V20 na 10MHZ a 2MB EMS to trvalo skoro 30 min. Docela jsem zvědavej o kolik to 286 dá rychleji :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 20 pro 2015, 12:18 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Stránka ani po hodině nenaběhla a disk pořád makal. Dál už jsem nečekal a vypnul to. Mám zřejmě málo volné paměti, nebo nějakej jinej problém. Přitom v configu mám jen himem.sys a v autoexecu ovladač síťovky 3c509 (co je součástí arachne) a mouse.com.

Ještě mě napadá spustit smartdrive alespoň s trochou RAM, aby to tak nechcípalo na IO.
Případně jakou konfiguraci (config.sys, autoexec.bat) byste doporučili při 2MB RAM?

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 20 pro 2015, 15:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7590
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
2MB jsou pro Arachne skutečně málo. phpBB sice patří k úspornějším diskuzním fórům, ale čisté HTML to také není, že.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 21 pro 2015, 09:57 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 21 lis 2015, 17:56
Příspěvky: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Zkusil jsem to dnes s tím smartdrivem a už je to lepší. Nejprve s opatrnou volbou "smartdrv.exe /x", kdy se úvodní stránka oldcomp.cz načetla za 34 minut. Potom i bez /x a tedy s kešováním zápisů, kdy disk výrazně méně honil hlavičky a čas klesl na necelých 22 minut.

Obrázek

_________________
Atari 800 XE, Atari 520 ST+ (3mb ram, 2x hdd, ethernet), PMD 85-2, Plan 80 a, ZX Spectrum


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 21 pro 2015, 10:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1985
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Tady to hrozí infarktem z ukafování :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 21 pro 2015, 11:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1305
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 169 times
Myslim ze v davnych dobach byly podobne casy proste normalni. Neco videt nebo stahnout trvalo asi takhle dlouho. Nejak zapominame :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Petrova 286
PříspěvekNapsal: 21 pro 2015, 12:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1624
Has thanked: 66 times
Been thanked: 279 times
Zase tak normální to tenkrát nebylo, určitě se v kódu stránky neschovávalo sto kilobajtů všemožných skriptů. Chtělo by to pro srovnání zkusit něco dobového, nebo dostatečně primitivního ;-)

Tohle je stránka dost jednoduchá na zobrazení, s malým množstvím CSS: http://www.jakpsatweb.cz/

A tady jsou šílené tabulky s obrázky na pozadí, ale jinak čisté HTML: http://mmm.webz.cz/

Někde tady mám v origo krabici "Internet do televize", asi budu muset vyzkoušet jestli je ten zázrak po těch letech ještě funkční. Nevíte jak je to dneska s tarifem za telefon, jestli je to po šesté večer pořád ještě levnější? :lol:

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz