OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 12.08.2020, 06:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: D3D 8.1 pod Win98 funguje, pod XP ne
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 18:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8929
Bydliště: Praha
Has thanked: 1299 times
Been thanked: 1065 times
Jak si tu ještě jen tak mimoděk hraju se svým "kmícím PC" K6-500Mhz, tak jsem se rozhodl, že z něj udělám i takové to retro herní PC na hry 97-01. Voodoo2 už tam mám, snažím se rozchodit pořádně GF4. Ale narazil jsem na zvláštní problém - pod Win98 mi D3D fachá bez problémů, ale pod XP se při pokusu o spuštění jakékoliv scény (screensaver, dxdiag) resetne celé PC. Ovladačů jsem už vyzkoušel mrtě, ale problém přetrvává. Ani nainstalování DX9 nepomohlo. Jakože cože? Fór jsem na netu projel hafo, ale žádná solution. Stejně se to chová i s GF2 GTS, takže kartou to asik nebude... Deska je nějaká TYAN S1590. Nahrál jsem do ní poslední dostupný BIOS a taky nic... Kdyby byl problém ve zdroji, tak hádám, že pod Win98 to taky nepůjde.
OpenGL fachá bez problémů pod Win98 i XP.
Chjo - vracet se do těhle "dřevních dob" brutální nekompatibility přináší evidentně opětovně stejné problémy, ale dneska už se to řeší dle mého daleko hůř, protože spousta stránek z té doby dávno zanikla...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 19:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1178
Has thanked: 53 times
Been thanked: 90 times
Ona AGP podpora z dřevních dob moc dobře nefungovala na některých kombinacích GPU a čipsetech a šlo to typicky do kolen... Jaký chipset ta deska má? Bios... Byly i chyby v implementaci AGP vyhrazené RAMatd., dost pravděpodobně je to tvůj případ. Win98 mají zcela odlišný přístup k AGP než w2k/XP takže můžou běhat a NT tam nedostaneš nikdy. Taky jsem někde četl že xp používaly SSE pro nějakou práci s AGP a když ho CPU neumí je smolík též.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 23:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8929
Bydliště: Praha
Has thanked: 1299 times
Been thanked: 1065 times
Hele, samo je v tom všemi mastmi mazaný VIA chipset. Čili to největší peklo, co se tehdy nacházelo. Zkoušel jsem vypnout i ACPI (fakt to "někomu" v jednom vlákně na "nějakém" fóru pomohlo), ale nic. Napadá mě, zda deska dává dostatek šťávy. Někde jsem se dočetl, že to tehdy lidem dělalo problémy, pokud tam šlo 1,5V, ale s 1,6V problém vymizel. Jenže jsem na téhle desce žádný jumper k tomu určený nenašel.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 07:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1178
Has thanked: 53 times
Been thanked: 90 times
No největší peklo... Ještě tu byli různí výrobci desek, používající čipsety z různých částí popelnice na nefunkční kusy, žejo PChips :lol: Sázka na jistotu je grafika z té doby, s K6 je asi nejlepší kombinace Voodoo3, ty měly ovladače specificky laděné na 3DNow! a taky tehdejšímu AGP nejvíc sedí. Osobně bych šel cestou Pentia II/3 a BX chipsetu, mít tu touhu crcat se s kategorií Windows 98. Ty jsou bezproblémové, dostaneš do nich pohodové SDRAM a mají největší povšechný výkon. K6 jedině verzi 3 nebo 2+/3+ s L2 cache, na to už je potřeba lepší/novější deska tak tam je nižší šance problémů. Taky ATi karty jsou na tohle paradoxně lepší (mám k těmto účelům nějaký Radeon 9800) byť ovladače takříkajíc nejsou jejich hlavní silná stránka. Ale je rychlejší než GF4Ti i FX tam kde to funguje. Nebo případně VIA KT133A + Athlon, to je nejvýkonnější, mám třeba kombinaci Athlon XP 2400+ s 1,5 GB RAM na desce s KT133A, na win98 je to už dělo, rozběhne to i lehčí moderní linux. Fousatá K6 byla platforma na zlobení se už tehdy a od té doby se nic nezměnilo. Hrozně záleží jakou mutaci desky máš, čím novější revize, tím méně zabugované, tehdejší VIA s tím byla pověstná že se opravovaly hw chyby až během prodeje...

Co něco z tohohle: http://web.inter.nl.net/hcc/J.Steunebrink/S1590-K6-III+.htm


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 10:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 790
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 229 times
Na vině může být kombinace ovladačů VIA 4in1 a nVidia.
Nejlépe by si měly rozumět verze 4.35 VIA 4in1 a nVidia drivery řady 5x.xx. Taky je vhodné se mrknout, jestli AGP port běží v nejpomalejším řežimu - AGP 1x. To by se mělo nechat nastavit v nVidia ovládacím panelu. Ovladače nVidia pro Windows 98 automaticky nastavovaly AGP 1x, pokud našly VIA čipset.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 13:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8929
Bydliště: Praha
Has thanked: 1299 times
Been thanked: 1065 times
Hele, VIA drivery jsem zkusil 4.3x, pak své oblíbené a doposud neprůstřelné 4.53 a nakonec 5.00. Bez výsledku. Check AGP portu jsem nedělal. Snad v neděli.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.07.2020, 23:01 
Offline
Stydlín

Registrován: 24.07.2020, 14:27
Příspěvky: 7
Bydliště: Humpolec
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Na mém druhém PC co má chipset VIA KT600 se musí dát AGP texturing na nejnižší možnou hodnotu, aby mi nepadaly DX aplikace s ATi Radeon 9550.

_________________
CPU: Intel Pentium 75MHz @ 100MHz MB: Intel TC430HX RAM: 32MB EDO (4*8MB) HDD: 4 GB ATA33 Western Digital VIDEO: S3 Trio 64V+ 1MB SOUND: Sound Blaster 16 (CT2940) OS:Windows 98SE

CPU: AMD Athlon XP 2500+ 1,83GHz MB: ASUS A7V600 RAM: 1,5GB DDR FastStream64 HDD: 250 GB ATA133 Seagate VIDEO: ATi Radeon 9550 128MB AGP SOUND: Audigy SE OS:Windows XP SP3 Home Edition

CPU: Intel Pentium 4 HT 3GHz MB: Intel Desktop Board D865PERL RAM: 2GB DDR Dual Channel HDD: 320 GB ATA133 Seagate VIDEO: nVidia GeForce 6600GT 128MB AGP SOUND: Audigy 2 ZS OS:Windows XP SP3 Professional


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Kubik a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz