OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 14 pro 2019, 22:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 07 srp 2019, 12:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2351
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
tomascz píše:
RAMdisk formátovaný FAT16 - ideální retro :-)
Nie je to uplne k teme, ale ked je uz spominany ten ramdisk tak sa opytam. Mal som kedysi na Win98 ramdisk (klasicky ramdrive.sys v config.sys-e) a vsimol som si, ze ked je jeho kapacita vecsia ako 8MB, tak na nom nejdu vytvarat dlhe nazvy suborov. Fungovali iba standartne msdosove 8.3 nazvy. Pri kapacite do 8 MB bolo vsetko v poriadku. Celkovu ramku v pecedle som mal 48 MB.

Problem sa prejavoval napriklad tak ze ked som na ramdisk skopiroval nejaky subor pre MS office (word, excel...) a chcel ho otvorit, tak mi prislusna aplikacia vynadala ze mam disk chraneny proti zapisu (co bola samozrejme hlupost). Proste nevedela si vytvorit ten svoj pomocny subor (ktory ma dlhy nazov).

Neviete kde mohla byt zrada / problem ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 07 srp 2019, 13:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
To byla interní chyba Windows 98, nezávislá na typu driveru, způsobená přístupem do horní paměti. Dalo se to ošetřit tak, že se použil RAM disk xmsdsk, který umožňuje alokaci paměti shora (přepínač /t): lh xmsdsk 20000 r: /t /y


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 07 srp 2019, 20:25 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2351
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
Panda38 píše:
To byla interní chyba Windows 98, nezávislá na typu driveru, způsobená přístupem do horní paměti. Dalo se to ošetřit tak, že se použil RAM disk xmsdsk, který umožňuje alokaci paměti shora (přepínač /t): lh xmsdsk 20000 r: /t /y
Vdaka za info. Ale neda mi to - aky bol princip tej chyby ? Pokial by bol nejaky principialny problem s ramkou, tak by potom nefungovali ani zakladne veci (zapis/citanie sektora ako take). Lenze tu vsetko fungovalo OK, jediny problem bol ze sa nedali vytvorit dlhe nazvy. Dlhe nazvy nepotrebuju ziadne extra sektory alebo pamet navyse, vsetko sa odohrava v standartnych adresarovych polozkach, v ktorych mozu byt aj 8.3 msdosove mena suborov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 07 srp 2019, 20:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
S vysvětlením jsem se nesetkal, ale tipuji možnost - Obsluha dlouhých jmen se do Windows 9x natahuje jako samostatný EXE modul (není přímo interní součástí systému). A ten modul zřejmě nemůže jet v horní paměti co je nad 1 MB. Když se alokuje RAM disk a je příliš velký, tak vytlačí ten EXE do horní paměti a nepovolí se jeho spuštění. Ošetření by bylo natáhnout RAM disk do horní oblasti paměti, takže by se pak ten EXE mohl načíst do standardní dolní paměti, pod něj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 07 srp 2019, 23:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8410
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
Ale kdyby se nepovolilo jeho spuštění, tak by dlouhá jména souborů nešla nikde, ne jen na onom RAM Disku. Ne? (Z Busyho dotazu jsem to pochopil tak, že se to týkalo pouze onoho RAM Disku.)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 00:20 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 574
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times
Panda38 píše:
Funguje to pak vlastně podobně jako EMS paměť v DOS. Byly i patche které umožnily tuto další RAM použít i pro aplikaci, ale fungují podobně jako swapování do RAM a tak je to pak dost pomalé.


Aha. Muze byt zajimave pokud chce nekdo setrit SSD a nevadi mu snizeni rychlosti?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 00:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
misticjoe píše:
Ale kdyby se nepovolilo jeho spuštění, tak by dlouhá jména souborů nešla nikde, ne jen na onom RAM Disku. Ne? (Z Busyho dotazu jsem to pochopil tak, že se to týkalo pouze onoho RAM Disku.)
Tak to teda nevím. :-( Možná by mohlo souviset, že EXE v horní RAM vyžaduje řízení protect módu, RAM disk také, což dohromady nejde (resp. to bude asi spolu kolidovat). Šlo by jen EXE + aplikace nebo RAM disk + aplikace, ale ne EXE + RAM disk.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 00:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
tommik píše:
Panda38 píše:
Funguje to pak vlastně podobně jako EMS paměť v DOS. Byly i patche které umožnily tuto další RAM použít i pro aplikaci, ale fungují podobně jako swapování do RAM a tak je to pak dost pomalé.
Aha. Muze byt zajimave pokud chce nekdo setrit SSD a nevadi mu snizeni rychlosti?
Ten patch co jsem četl tak byla jen nějaká amatérská úprava Windows, ale moc se neprosadila kvůli celkovému zpomalení systému.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 08:06 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2351
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
misticjoe píše:
Ale kdyby se nepovolilo jeho spuštění, tak by dlouhá jména souborů nešla nikde, ne jen na onom RAM Disku. Ne? (Z Busyho dotazu jsem to pochopil tak, že se to týkalo pouze onoho RAM Disku.)
Presne tak - velmi spravny postreh ! Vsade inde (diskety, harddisk, cedecka) dlhe mena isli bez problemov. Takze predpokladam ze dany EXE pre dlhe mena bol urcite aktivny v pameti a sam o sebe fungoval dobre.

PS: Ono keby zrazu v celom windowse prestali chodit dlhe mena, tak by vsetko asi doslova skolabovalo (myslim si), pretoze vela veci (hlavne v registroch) je definovanych iba s dlhymi nazvami.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 15:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8410
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
Trochu jsem pátral. Bylo mi totiž divné, že by DOSový handler (nebo jak se tomu na PC nadává, buďme chvíli Amigisty :-) ) uměl dlouhá jména. Na pár diskuzích jsem se dočetl, že neuměl bez ohledu na velikost RAMdisku a naopak ho doporučovali nahradit Win alternativou (ale rozebírali to u Win95 diskuzí). Je tedy možné, že Win98 uměl nějakým způsobem omezení ramdrive.sys obejít, ale pouze za určitých podmínek - to se mohlo vztahovat i na velikost RAM disku.
Každopádně pokud to budete chtít porádně probádat, tak založím vlákno, aby se to tu neschovávalo mezi Win10, protože se dle mého jedná o informace, které by se mohly někomu hodit.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 08 srp 2019, 15:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1330
Bydliště: Praha
Has thanked: 162 times
Been thanked: 307 times
Ramdrive dlouhá jména umět nemusí, ten to vůbec nezajímá. Podpora dlouhých jmen je u VFAT udělaná tak, že každý soubor má několik záznamů a až ten poslední je standardní FAT. Systém který to nepodporuje tak uvidí jen ten poslední záznam s 8+3 a ostatní ignoruje. VFAT ovladač to umí dekódovat správně.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 08:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2351
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
misticjoe píše:
Každopádně pokud to budete chtít porádně probádat, tak založím vlákno, aby se to tu neschovávalo mezi Win10, protože se dle mého jedná o informace, které by se mohly někomu hodit.
To je dobry napad, som za.
misticjoe píše:
Trochu jsem pátral. Bylo mi totiž divné, že by DOSový handler (nebo jak se tomu na PC nadává, buďme chvíli Amigisty :-) ) uměl dlouhá jména.
No ja som bol v tom, ze ramdrive.sys je len driver ktory emuluje disk na sektorovej urovni, t.j. umozi ulozit a nacitat sektor z (nejakeho virtualneho) disku. A ako sa ten sektor interpretuje a co je v nom ulozene, je uz cisto zalezitost inych driverov pre obsluhu filesystemu ktore su priamo sucastou windowsov a ktore sa pouzivaju na vsetky diskove zariadenia (napr. s formatom FAT12/FAT16/FAT32). V takom pripade by samotnemu ramdrive.sys malo byt uplne fuk ci na nejakom sektore su ulozene iba 8.3 mena alebo su tam aj polozky obsahujuce dlhe mena. Presne to vystihol vanthomas:
vanthomas píše:
Ramdrive dlouhá jména umět nemusí, ten to vůbec nezajímá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Můj boj" s Okny 10
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 15:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8410
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
Jop, to máte pravdu. Jdu to rozdělit.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problémy s ramdrive.sys pod Win98
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 19:19 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 702
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 116 times
To som mal kedysi taký nápad... nainštalovaný Windows 98 by som napálil z harddisku na CD aj s bootovačku. Po zapnutí počítača by sa bootovalo z CD, vytvoril sa ramdrive a naň presunul obsah CD a spustil Windows. Harddisk by to nemalo. Na internet ideálne, nemalo by sa čo zavíriť, a tiež by to bolo super rýchle (až na ten copy-štart). Ale nejako som sa k tomu nikdy nedostal. Zrejme kvôli neustálej nutnosti zmien a aktualizácií. :|

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problémy s ramdrive.sys pod Win98
PříspěvekNapsal: 11 srp 2019, 19:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8410
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
No vidíš. A dneska můžeš dát Win98 na CFku (ve starším compu), naběhnou za 10 vteřin (na 486/133Mhz) a na internet je můžeš s klidem pustit, protě žádného potulného vira neschytáš.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz