OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 02:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 19:43 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
Mám problém pro který nemám zatím vysvětlení. připojil jsem mechaniku a zkusil číst a naformátovat disketu 1.2MB. Nejde to.
Přitom v biosu je správné nastavení pro 1,2MB diskety. Pro mechaniku 3,5" a diskety 1,44MB je všechno v pořádku.
Poznamenávám, že na PC 486 pod DOSem 6.22 je všechno v pořádku. Dnes se mi problém opakoval. Neumím si zdánlivě primitivní problém vysvětlit.
ASUS A7V8X-X, procesor AMD Athlon (TM) XP2600x


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 20:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6383
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Ta deska 5,25HD podporuje (někde píšou, že s 5,25DD je problém), XPčka 5,25" umí. Čili - zkoušíš ji v 486tce na stejném kabelu? Nějaký upgrade/downgrade BIOSu na ASUS A7V8X-X jsi také zkoušel?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 20:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 309
Bydliště: Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 80 times
Zkusil bych na tom novějším počítači nabootovat FreeDOS z CD a disketu naformátovat z FreeDOSu.

Aspoň se zjistí, jestli je to problém s Windows XP nebo jiný. Tipnul bych si, že FreeDOS bude volat funkce BIOSu, zatímco Windows XP budou obsluhovat přímo řadič disketovky - a tam by mohl být zakopaný pes.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 20:43 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
misticjoe píše:
Ta deska 5,25HD podporuje (někde píšou, že s 5,25DD je problém), XPčka 5,25" umí. Čili - zkoušíš ji v 486tce na stejném kabelu? Nějaký upgrade/downgrade BIOSu na ASUS A7V8X-X jsi také zkoušel?

Zatím jen hledám tipy, já totéž zkoušel před několika měsíci na jakési jiné desce a dělalo mi to totéž: při snaze o formátování se mi objevila tabulka bez parametrů. Disketa i naformátovaná (pod DOSem) se také nepřečte, jako by chyběly woknům nějaké parametry.
Je to problém jistého uživatele v Praze, který potřebuje přečíst nějaké soubory na více 1,2MB disketách. Mechaniku i kabel má ode mne, otestované na 486-ce. Mechanika i disketa jsou v celé šířce testovány na čtení a zápis pod checkitem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 20:51 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
baktra píše:
Zkusil bych na tom novějším počítači nabootovat FreeDOS z CD a disketu naformátovat z FreeDOSu.

Aspoň se zjistí, jestli je to problém s Windows XP nebo jiný. Tipnul bych si, že FreeDOS bude volat funkce BIOSu, zatímco Windows XP budou obsluhovat přímo řadič disketovky - a tam by mohl být zakopaný pes.

Dík za tip, zkusím si jej vypálit, vyzkoušet a uvidíme.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 08:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1712
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
Pokial tam mas aj 3.5" mechaniku, skoda nicit CD medium, nabootuj dos rovno z diskety.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 10:31 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
baktra píše:
Zkusil bych na tom novějším počítači nabootovat FreeDOS z CD a disketu naformátovat z FreeDOSu.

Aspoň se zjistí, jestli je to problém s Windows XP nebo jiný. Tipnul bych si, že FreeDOS bude volat funkce BIOSu, zatímco Windows XP budou obsluhovat přímo řadič disketovky - a tam by mohl být zakopaný pes.


Vypálil jsem freedos ze slunecnice.cz. Jenže freedos umožňuje pouze formátování 3,5" mechaniky, nebo instalaci na disk. Já ale potřebuji číst (ne formátovat) 51/4" diskety. Tak že asi nic.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 12:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6383
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
V Neru si můžeš udělat bootovatelné CD i s MS-DOSem (image diskety stáhneš třeba zde: http://bootdisk.com/bootdisk.htm). Nicméně je mi divné, že by FreeDOS 5,25" neuměl. To se mi nezdá už vůbec.
Kolega každopádně může mít v XP něco nakopnutého, proto doporučuji stažení a instalaci Omni Flopu (http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/ ... #Downloads), samozřejmě včetně driveru pro FDD a FD řadiče.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 12:06 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
Já už image mám vypálené na CD, bootuje. Ale jen dovolí instalovat DOS na pevný disk nebo formátovat disketu. Nic jiného nenabízí. Možná že jsem to blbě pochopil.
Aha .. ještě jednou jsem tvoji poznámku přečetl. Zkusím. Předpokládám, že DOS pojede z CD bez instalace na disk.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 12:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6383
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
No to by snad měl i ten FreeDOS, ne? Copak není možnost ho z toho CD spustit místo instalace?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 12:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1661
Has thanked: 74 times
Been thanked: 105 times
Taky je mozne zkusit Hiren's Boot CD, je tam par vselijakych DOSu a celkem urcite je mozne z CD ten DOS primo spustit, vcetne vselijakych ovladacu jako USB pro DOS a tak, to by se na kopirovani z disket mohlo hodit.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 12:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 309
Bydliště: Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 80 times
jjilek píše:
Já už image mám vypálené na CD, bootuje. Ale jen dovolí instalovat DOS na pevný disk nebo formátovat disketu. Nic jiného nenabízí. Možná že jsem to blbě pochopil.
Aha .. ještě jednou jsem tvoji poznámku přečetl. Zkusím. Předpokládám, že DOS pojede z CD bez instalace na disk.


FreeDOS funguje jako LiveCD. Není to ale tak přímočaré. Postup je následující:
1. Nabootovat z CD
2. Vybrat Install to hard disk
3. Počkat na výběr jazyka
4. Vybrat English
5. Vybrat RETURN TO DOS

A ocitneme se v příkazovém řádku, aktuální disk bude A:
Příkaz FORMAT se musí zadat je-li aktuální disk A:
Té disketové mechanice bude přiřazeno nějaké písmeno. Nelze říci předem jaké.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 16:08 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 407
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times
Hmm a nemáš tam obě mechaniky ? Mě některý vypálený DOSy natvrdo přepisovaly B:\ na ramdisk a nechávaly jenom A:\ .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 16:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 309
Bydliště: Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 80 times
PvvS píše:
Hmm a nemáš tam obě mechaniky ? Mě některý vypálený DOSy natvrdo přepisovaly B:\ na ramdisk a nechávaly jenom A:\ .


I to se může stát. Zkusím to ve virtuálním počítači. Do FreeDOSu bych to ale neřekl.
Update: Ve virtuálním počítači (dvě disketovky na řadič) FreeDOS vidí jenom mechaniku B:.
A: směřuje na Live CD. Vyřešit by se to snad dalo připojením jen 5,25" mechaniky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Windows XP a diskety 51/2" 1,2MB
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 16:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6383
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Co ten driver pro mechaniky a řadič z OmniFlopu? Nepomohl?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz