OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 00:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08 srp 2016, 22:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Dobrý večer!

Dostal som sa do situácie ktorú sa mi podarilo úspečne dokončiť avšak nová chybička.
Presmeroval som grafický výstup Compaq Presario 460 na externý displej (LCD) pomocou Trident VGA karty.

V mojom PC mám videokartu schopnú zachytávať video zo zdrojov VGA, DVI, HDMI, RGB do veľkosti Full HD, samozrejme HDMI audio a RCA audio.
Vlastním aj dekodér HDCP, takže nemám problém nahrať dobrý program z TV v HD...
Problém tejto karty je že keď spustím v DOSe Star Commander alebo Volkov Commander, zobrazí sa režim 80x25 čo nie je štandard a karta nekorektne identifikuje farby, akonáhle spustím Windows 3.1, karta správne identifikuje obraz aj farby.
Urobil som dávku na prepnutie módu do 640x480 a funguje... pokiaľ nespustím Commander.
Vo Volkov Commanderi je možné video zmeniť na 80x60, takisto Star Commanderi a aj na iné, ale po spustení sa vždy nataví default 80x25.
Používam Star Commander kvôli môjmu Commodore 128 a 64HDD - a tam som to nastavil na zobrazenie User Menu po spustení.
Je možné definovať vlastnú kombináciu klávesov alebo potvrdiť Enterom. Žial nemám potuchy ako definovať Alt+F10 a po ňom 3.
Na to by sa zišlo Echo alebo dávka. ANSI a NNANSI to dokážu, no po zmene módu čakajú na Enter na návrat do Commandera a to ma vráti kde som bol.
Pritom keď použijem zaradom Alt+F10 a 3 mód 80x60 funguje bez problémov.
Vo Windowse by som problém nemal - tam mám kompletne remapovanú klávesnicu a myš pomocou AutoHotKey, no tento program pre DOS neexistuje.

Vie niekto ako poslať klávesovú sekvenciu Alt+F10 3 ? Alebo akúkoľvek inú? Skutočne emulované stlačenie.

Ďakujem za pomoc, každá odpoveď pomôže.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 srp 2016, 09:32 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Jestli to dobře chápu, tak potřebuješ jen nahodit 80x50. Tady je na to COMka.


Přílohy:
80X50.ZIP [1.39 KiB]
22 krát

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 srp 2016, 20:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Nie, nahodiť 80x50 alebo 80x60 viem, ale Volkov Commander aj Star Commander majú klávesovú kombináciu na nastavenie - to protrebujem - nejaký program na remapovanie kláves alebo dávku ktorá simuluje stlačenie nejakej kombinácie, o samotné nahodenie nejde - ide o remap klávesnice alebo poslanie klávesovej kombinácie dávkou apod.

Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 06:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1714
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
Keby to nijak inak neslo, nie je problem naprogramovat malicky rezident ktory nasimuluje stlacenie ALT+F10 a potom 3.

Inak, textovy rezim 80x25 a aj 80x50 su z hladiska zobrazovania to iste ako graficky rezim 720x400 / 16 farieb. A podobne tak 80x30 a aj 80x60 su to iste ako 720x480. Tak skus pozriet na tu kartu ci sa jej neda nejak explicitne zadat ze toto je 720x400 tak to tak spracovavaj.

A este ma napadla jedna vec. VGA sa da prepnut, aby namiesto 9 pixelov sirokych znakov zobrazovala znaky siroke iba 8 pixelov. Tym padom textove rezimy 80x25 a 80x50 budu zodpovedat standartnemu grafickemu rezimu 640x400 (a podobne tak 80x30 a 80x60 => 640x480). Mozno ze by aj tadialto mohla viest cesta.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 12:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Karta podporuje v 80x60 rozlíšenie 640x480 a práve toto sa snažím dosiahnuť lebo capture card podporuje tento mód na zobrazovanie aj nahrávanie videa.

Ten rezident ani nemusí byť rezidentom.
Stačí naprogramovať stlačenie klávesov, ktoré sa dá spustiť v prípade potreby.
Ak by ste to vedel budem Vám veľmi vďačný.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 13:36 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
chces teda v podstate nastavit rozlisenie 80x60?
skus teda napr.:

cez debug skus napisat kratky programcek na zmenu rezimu:
-a
mov ax,108
int 10
ret

-r cx
6
-n test.com
-w
-q

spusti test.com - ak som sa nepomylil :-), nastavi sa VESA rezim 108h 80x60 text
ak ta grafika nema VESA, tak skus iny 80x60 rezim napr. podla http://www.columbia.edu/~em36/wpdos/videomodes.txt
napr. 52h


Naposledy upravil peroxid dne 10 srp 2016, 15:43, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 13:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Ešte raz spomeniem:
Commander nezávisle na móde zmení na 80x25.
Akonáhle zmením mód v Commanderi, už je po probléme.
Ja mód zmeniť viem, potrebujem iba poslať sekvenciu stlačených klávesov.
Nič iné ani nič viac.

Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 13:45 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
a ta sekvencia ma urobit co?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 13:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Prepnúť mód Commandera.
Potom už všetko pracuje v móde bez prepínania.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 14:05 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
no dobre. a tak co nieco taketo?

mov ah, 06
mov dl,0
int 21
mov ah, 06
mov dl,71
int 21
mov ah, 06
mov dl,33
int 21
ret


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 14:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 82
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 16 times
Jestli to je tento program, tak tam se daji stahnout take zdrojaky. Nebylo by resenim upravit si to a prelozit? Pokud uz tam kod pro prepnuti nekde je, tak by melo stacit ho pouzit v casti, ktera se vykonava po spusteni...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 15:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Áno je to Star Commander 0.83.
Môj problém je že ohľadom Commodorov viem assembler 6502, 65816, 65CE02, Z80 a Basic.
V pc viem iba Visual Basic, som začiatočník x86 assembleru a snažím sa nájsť čas na C a C++, ale nenachádzam.
Ak mi niekto vie pomôcť s modifikáciou budem vďačný a ak by niečo potreboval ohľadom Commodorov, posnažím sa splniť to.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 15:49 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
no tak ked ja to pustim v dosboxe,
tak mam cez alt F10 len 2 moznosti : color a monochrome (mode 0003 a 0007). ina moznost tam nie je.
a tie sa daju nastavit aj cez prikazovy riadok: sc /color alebo sc /bw, pripadne sc /laptop
tak neviem, ci to este nejako detekuje a ponukne aj nieco ine... takze ty tam mas aj ine moznosti?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 16:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 125
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Záleží čo za režim DOSBox natívne používa.
Pri EGA karte by to bolo samozrejmé.
Ja mám Trident VGA 9000 a tá podporuje od 320x200x256 cez 640x480x16...až 1024x768x16
V DOSe mi vždy Star Commander (skúšal som aj Volkova) nastaví 80x25 čo s mojou kartou je neštandardný režim ani neviem presne 640H určite ale asi 425V...
Ja potrebujem 80x60 čo je pri mojej grafike 640x480. Vo Windows 3.1 používam 1024x768x16
Star Commander ponúka viac rozlíšení zrejme podľa hardvéru.
Predtým som mal Pentium-III s PCI grafikou ktorá mala podporu až po WinXP, takže som sa k limitovaným režimom nedostal.

Ale idem skúsiť command line a napíšem.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 srp 2016, 16:07 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
zrejme aj zalezi, ci tam je zapnuta "VESA support" v configuration, pozriem to


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz