OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 14 srp 2018, 12:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 23 led 2016, 22:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
Jsem si tak jako říkal, že si vyzkouším nejhorší Windows v dějinách. Mám tu onen Athlon 1333Mhz na K7T266 Pro2. Hodil jsem na něj XPčka, ale u nich je nutnost antiviru, který vše zpomaluje (tedy hlavně ty dnešní jsou nenažrané). A navíc se mi na nich nepodařilo rozchodit Detonary pro GeForce 2 GTS. Tak jsem začal přemýšlet, že Win98 už dneska antivir s připojením na net nepotřebují. A nejnovější verze postavená na tomto jádru je WinME.
Jenže projedu instalaci až po "přípravu spuštění Windows" (mimochodem - WinXP jsem nainstaloval za 15 minut, WinME se plouží hodinu) a tam to vytuhne v cyklickém restartu, ať zkouším cokoliv. RAMky jsou OK (memtest jsem nechal běžet cca 4 hodiny), teplovodivou pastu jsem také vyměnil, instalace probíhá na CFku (stejně jako předtím XPčka) S.M.A.R.T. capable mit UDMA 5. Jak jsem psal, XPčka si s tím poradila, ale ME se ne a ne rozeběhnout. Aby bylo jasno - Win98 nechci, už je mám jidne. W2K budou potřebovat antivir, stejně jako XP.
Nesetkal se tedy s tímto chováním kdysi někdo? Nějaká zabedněná fičura v BIOSu (ochranu BIOSu mám vypnutou, PnP zapnuté, RAMky dokonce podtaktované, ACPI vypnuté, USB na legacy, NVRAM nemažu, atd.)?
Možná bych ještě vyzkoušel jinou instalaci - upnete někdo bootable ISO nejlépe CZ ME? (mám jen non-bootable CZ CD - comp nemá FDD - instalaci provádím tedy z nějaké anglické OEM z katu - možná je chyba i tam...)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 10:50 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 455
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 57 times
Been thanked: 46 times
Přesně tohle mi dělal nedávno jeden penťák . Nakonec upgrade biosu a všechno jede.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 13:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
No mám tam nejnovější možný. Takže jedině downgrade :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 14:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1817
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 285 times
Been thanked: 274 times
U ME tohle dělal často ovladač USB. Tj, zkusit zakázat v BIOSU USB, odinstalovat ovladač a zkusit jiný.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 14:33 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
Problém je, že ten comp má mrtvé PS2 konektory. Když zakážu v BIOSu USB, tak si neškrtnu ani s myší, ani klávesnicí. Ještě jsem nainstaloval Win98 (absolutně bez problémů), že z nich provedu upgrade. Ale bohužel. ME zatvrzele trvají na tom, že si musím pořídit ME for upgrade verzi :-( No ještě projedu nějaké instalačky z Uloz.to a pak na to prdim. Halt si Mafii a Medal of Honor nezahraju na dobovém železe.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 14:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1674
Bydliště: Brno
Has thanked: 401 times
Been thanked: 126 times
No můžeš zkusit nainstalovat WinME na tom kompu, co na něm máš 98ky a pak dáš 98ky na ten komp, kde ti nejede instalace WinME :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 14:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
MEčka už nejsou tak moc přenositelná, jako win95/98. Vyzkouším zítra ten downgrade BIOSu.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 15:32 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 455
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 57 times
Been thanked: 46 times
https://winworldpc.com/product/windows-me
Skus třeba japonský ME :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 led 2016, 16:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
No to je hodně zjednodušený popis "výhod". Ony ty ME nejsou zase oproti 98čkám takový fujtajbl s pár vylepšeními. Naopak. Hodně z "tuningu" pro Win98 pochází právě z ME. Ano, instalace je šílená a zdlouhavá. Na té minimální konfguraci P150 si to nedokážu představit - to musí být na celý den. Ala zase má podporu USB, DMA, RAID, atp. A samozřejmě snese víc RAM (žádné omezení na 512MB). Ale pořád je to dneska poslední použitelný Win systém, který už nepotřebuje antivirák. Což mě na tom láká.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 11:18 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 187
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
misticjoe píše:
No to je hodně zjednodušený popis "výhod". Ony ty ME nejsou zase oproti 98čkám takový fujtajbl s pár vylepšeními. Naopak. Hodně z "tuningu" pro Win98 pochází právě z ME. Ano, instalace je šílená a zdlouhavá. Na té minimální konfguraci P150 si to nedokážu představit - to musí být na celý den. Ala zase má podporu USB, DMA, RAID, atp. A samozřejmě snese víc RAM (žádné omezení na 512MB). Ale pořád je to dneska poslední použitelný Win systém, který už nepotřebuje antivirák. Což mě na tom láká.


Být tebou,tak si radši nechám ty Win98SE.RAM limitace ME je stejná jako s Win98,není v tom rozdíl.Kdyby jsi měl už při instalaci ME víc než 1.5GB RAM,tak ten neustálý restart jsem před lety taky řešil, viz. https://support.microsoft.com/en-us/kb/304943 ,v reálu je to ale spíš takovej "workaround", protože Win98SE/ME tu větší pamět neuměj beztak využít.Lepší je použít ten správnej patch :) viz. http://rloew.x10host.com/Programs/Patchm.htm
Co se týče podpory DMA,tak ta už je od Win95OSR2.1, stačí si ji pro dané zařízení zapnout ručně, USB podpora je též ve Win98SE,opět stačí doinstalovat Maximus Decimus' unofficial USB patch a máš podporu pro všechno. http://www.tmeeco.eu/9X4EVER/GOODIES/
Navíc, pokud by jsi chtěl využívat stále některé DOS aplikace pod WinME,ale i tak třeba boot process přes F8čku,na co jsme zvyklí od Win95,tak tě čeká trochu pakárny,protože M$$ z nějakého důvodu to chtěl vyštípat.Ale všechno jde,když se chce :) http://www.reocities.com/mfd4life_2000/

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 13:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Teď budu za debila, ale jak jsi to myslel s tím že XP potřebujou antivirák?

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 13:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
Nainstaluj si WinXP SP1 a připoj to na net bez antiviráku. Rychle pochopíš :)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 14:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Jo jo, jasně, já myslel že jej striktně vyžadují - blbě jsem to pobral. Jinak na slebejch strojích bobře fungoval Bitdefender, pokud si vzpomínám.
EDIT:
Ale teď koukám, že taky nějak přibral.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 20:48 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 355
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 31 times
Já jsem ME před několika lety na odpovídající HW instaloval několikrát, nikdy jsem neměl potíže. Mohu z CD udělat ISO, ale až po 21.2. Připomeň se, jedu na dovolenou a určitě zapomenu. Nebo raději zkopíruji CD a po vyzkoušení je pošlu poštou. Dokonce mi jely všechny aktualizace, nevím, jak nyní. J.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 úno 2016, 21:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7221
Bydliště: Praha
Has thanked: 878 times
Been thanked: 840 times
Prosimtě, poštou ne. To je naprostá zbytečnost. Stačí udělat ISO (otázka 3 minut + uložení na uloz.to). Připomenu se. Díky

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: rombor a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz