OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 09:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Mrkvosoft toho nakecá :D
/nm ti akorát povolí instalaci pod 16MB, protože netestuje minimální konfiguraci.
S 16MB to jde velmi rychle do swapování do virtuální paměti, stačilo natáhnout Eplorer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 09:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1704
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
Ano, 16 MB absolutne minimum, ale to je asi o tom ze po kazdom klinuti si clovek moze odbehnut na kavicku. Skusal som aj 32 MB - to je uz lepsie ale stale je to dost otrasne, a az na 48 MB to zacne chodit citelne lepsie (prakticky vyskusane - medzi 32 MB a 48 MB je vyrazny rozdiel), takze ak uz Win98 tak potom idealne by som to videl na 64 MB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 09:59 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 361
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 77 times
Been thanked: 22 times
A tak jako jo, s tím swapováním je to pravda, ale nějak výrazně to běh systému nezdržuje (Pentium a výš). Navíc 98 si swapují i s 256 MB RAM. Ale co se týče 386, tak vzhledem k rychlosti disku, řadiče a celkově rychlosti celého systému, bude to swapování docela dost brzdit. Takže pokud to s tou sebevraždou bylo myšleno ve vztahu k té 386, tak tedy souhlas. :dthu:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G (SD2iec+FC3+EF3), ATARI 1040 STE (Satandisk+4MB RAM), AMIGA 1200 (Gotek+CF 8 GB PFS3+A1260/80 rev.6 64 MB RAM 105 MIPS), Amstrad CPC 6128, Didaktik GAMA '88 a '89 + ZX 128 (DivIDE+ESXDos).

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (am5x86-P75, 128 MB RAM,VooDoo2, USB 2.0, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 10:02 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 361
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 77 times
Been thanked: 22 times
Busy, já jsem 98 provozoval okolo 98. roku na P 166 MMX s 16 MB RAM a žádné kávičky se nekonaly. Běželo to naprosto použitelně. Nehledě na to, že 64 MB RAM bylo v té době z pohledu obyčejného smrtelníka sci-fi. Kdo měl 32 MB už byl bůh.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G (SD2iec+FC3+EF3), ATARI 1040 STE (Satandisk+4MB RAM), AMIGA 1200 (Gotek+CF 8 GB PFS3+A1260/80 rev.6 64 MB RAM 105 MIPS), Amstrad CPC 6128, Didaktik GAMA '88 a '89 + ZX 128 (DivIDE+ESXDos).

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (am5x86-P75, 128 MB RAM,VooDoo2, USB 2.0, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 10:05 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6370
Bydliště: Praha
Has thanked: 756 times
Been thanked: 743 times
No win98SE swapují i s 256MB Ram, ale nic ti nebrání swap vypnout. V pohodě na tom prohlížíš i web (pravda jen jedno okno) a dokonce i drobné práce v PS6 to zvládne. Každpádně na své OldComPC bestii mám napevno nastavený swap na dalších 256MB a ještě to nežuchlo ani na stránkách iDnes :-) Ono pevný swap má tu výhodu, že nedochází tolik k fragmentaci disku a Winy si nevymýšlí blbosti. Ostatně i WinXP SP3 i po spuštění IE8 a načtení tohoto fóra mají swap jen 110MB při 256MB Ram. (lite verze by asi nepotřebovala žádný)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 10:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Když dáš nulovou virtuální paměť, tak to zařve, že máš pro aplikaci málo paměti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 10:19 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 361
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 77 times
Been thanked: 22 times
Podobnou zkušenost jako Danhard, mám i já. Je jen otázkou času za jak dlouho se podaří zasvinit winům pamět a pak nenažraně zařvou. Některé aplikace také vyloženě odkládací prostor vyžadují. Když se ve své době stávaly simmy dostupnějšími, tak jsem takto naivně se 128 ram u 98 vypnul swapování s vidinou chodu widlí rychlostí blesku a byl jsem brzo vyléčen. Pokud si dobře pamatuju, stačilo si pustit pár mp3 a konec, už nic nešlo spustit i po zavření winampu.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G (SD2iec+FC3+EF3), ATARI 1040 STE (Satandisk+4MB RAM), AMIGA 1200 (Gotek+CF 8 GB PFS3+A1260/80 rev.6 64 MB RAM 105 MIPS), Amstrad CPC 6128, Didaktik GAMA '88 a '89 + ZX 128 (DivIDE+ESXDos).

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (am5x86-P75, 128 MB RAM,VooDoo2, USB 2.0, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 10:32 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6370
Bydliště: Praha
Has thanked: 756 times
Been thanked: 743 times
To je ale důsledkem debilního memory managementu Winů, ne těch aplikací. Ano, i Photoshop zařve, že není nastaven swap a může to mít za důsledek nestabilitu. Nicméně nic takového nenadešlo.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 13:30 
Offline
Radil

Registrován: 11 pro 2013, 16:35
Příspěvky: 332
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Win95 přišly v době, kdy domácí počítače v mém okolí začínaly na konfiguraci 486cokoliv/4 MB RAM (výjimečně 386DX). Spoustu lidí včetně mě donutily k upgrade na 8 MB, což byla investice obnášející skřípění zubů. Ale Windows s tím fungovaly a používat šly. 16 MB byla divoká extravagance a neměl je jen tak někdo.

V době příchodu Win98 naopak už mít 16 MB patřilo ke slušnému vychování (i ty ceny byly lepší) a tak si ani nepamatuji, že by slabší konfiguraci někdo zkoušel...

Btw. víc než na paměť bych tady asi kladl důraz na procesor. 386SX není zrovna žádná raketa, není to ani plnohodnotný 32bit, bůh ví, jak na to ty novější systémy budou pohlížet. Já kdybych stavěl stroj na DOS/Win95, tak jdu minimálně do 486DX2.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 13:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6370
Bydliště: Praha
Has thanked: 756 times
Been thanked: 743 times
Trochu jsme se vzdálili od tématu vlákna. Nakonec jsem došel ke zjištění, že 386SX/25Mhz je na Win3.1 akorát. Spolu s CFkou je to dostatečně svižné.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 16:22 
Offline
Radil

Registrován: 11 pro 2013, 16:35
Příspěvky: 332
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Win 3.1? To je takový ten program v DOSu, co se v něm hledají miny?

Ale ne, vážně - myslím, že tu kombinaci HW a SW jsi trefil přesně, akorát nevím, co s tím jako dál. V době největší slávy 386 bylo všechno v DOSu, zůstal bych v něm.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 25 kvě 2015, 17:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6370
Bydliště: Praha
Has thanked: 756 times
Been thanked: 743 times
Tak to je takový syndrom nevyužitého OSu. Když to na tom běží a diskového prostoru je dost (co bych kdysi dal za 504MB disk - já se patlal na 40MB, kde jsem si musel vybrat, zda mít DOOM nebo Win3.1), proč to nenainstalovat. Každopádně "PCvAmize" odešlo stejně na druhou kolej po postavení mé ultimátní bestie.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 08 říj 2015, 18:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 844
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Nevím, jestli toto téma je ještě aktuální, ale na 386 běhají celkem dobře Windows 3.11 for Workgroups. Dají se instalovat snadno i z okopírovaných disket.
Mimochodem, dobrý zdroj software, které je dnes volný, nelicencovaný, je zde: http://www.vetusware.com/

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný OS pro 386SXka
PříspěvekNapsal: 08 říj 2015, 20:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6370
Bydliště: Praha
Has thanked: 756 times
Been thanked: 743 times
Jop, z tama občas čerpám :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz