OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 11 pro 2017, 03:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 09:51 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
mam MB 486dx4, tuto:
http://motherboards.mbarron.net/models/ ... pt432b.htm

aky najnovsi AMI bios do nej mozem flashnut? ci sa to flashuje len podla typu dosky?

nasiel som video, rovnaky bios ako mam ja, len ja mam z 1994, na videu je z 1995

https://www.youtube.com/watch?v=MgIxv6EIJNY

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 09:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1857
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 49 times
Been thanked: 116 times
Bios musí být přímo pro tvoji desku, jinak ji pošleš do nebe.

Viz : http://emur.org/biosflash.htm

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 15:19 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
O flashovani biosu viem toho dost, len som zaskoceny, ze na moju dosku ziadny novsi/iny bios neexistuje :/

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 16:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6362
Bydliště: Praha
Has thanked: 761 times
Been thanked: 752 times
Na <=486 deskách se BIOS obykle neflashoval.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 16:03 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
urcite sa flashoval.. za starych casov som to robil.............. lenze vtedy som mal inu dosku a award bios

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 18:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6362
Bydliště: Praha
Has thanked: 761 times
Been thanked: 752 times
Psal jsem "obvykle neflashoval", než vůbec. Nicméně já se například setkal s flashovatelným BIOSem až někde v době prvních Celerů.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 19:51 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
flashnut bios je prvorada vec.. malo by sa to robit este pred prvotnym spustenim OS.. zaklad je zaklad..aspon u mna

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 20:10 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 402
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
podla mna sa bios flashoval hlavne vtedy, ked sa objavil nejaky problem alebo nekompatibilita, ktory sa vyriesil v novej verzii BIOSU. Alebo ked si potreboval upgradovat a BIOS nepoznal nove CPU alebo novy velky disk. Nebolo to vsak v minulosti - teda aspon podla mna - uplne bezne ani nevyhnutne. Zacalo sa to castejsie riesit tak koncom 90 rokov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 20:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
rna01 píše:
podla mna sa bios flashoval hlavne vtedy, ked sa objavil nejaky problem alebo nekompatibilita, ktory sa vyriesil v novej verzii BIOSU. Alebo ked si potreboval upgradovat a BIOS nepoznal nove CPU alebo novy velky disk. Nebolo to vsak v minulosti - teda aspon podla mna - uplne bezne ani nevyhnutne. Zacalo sa to castejsie riesit tak koncom 90 rokov.


dnes sa flashowanim riesia aj HW problemy. :-O Akykolvek problem nahlasis do IBM/HP/DELL tak ti povedia updatnite si FW a potom dajte vediet

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014, 21:26 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
ja FW flashujem vsade kde sa da.. od pc, mobilov, dvd-romky, tv..vsade kde sa da..:D

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014, 07:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1857
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 49 times
Been thanked: 116 times
viktormt píše:
ja FW flashujem vsade kde sa da.. od pc, mobilov, dvd-romky, tv..vsade kde sa da..:D


Držím se jedné zásady, neopravuj věci které fungují, už několikrát jsem si tím že jsem aktualizoval připravil horké chvíle.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014, 09:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 716
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times
Moje zkušenosti jsou takové, ano - jde to. NE - pokud to nebylo vyloženě potřeba, neprovádět - na 486 mě to kdysi dost potrápilo. Je pravda, že flashovatelných biosů v té době moc nebylo.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014, 09:52 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1755
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 282 times
Been thanked: 265 times
Tehdy byly často BIOSy v eprom nebo OTP eprom. I tak jsou na netu porůznu různé alternativy BIOSů a různé univerzální verze, ale nikdy jsem nic takového netestoval.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014, 10:04 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 179
Has thanked: 17 times
Been thanked: 14 times
Pokud vše funguje, jak má, nevidím jediný důvod flashovat. Tehdy to nebyla taková procházka růžovým sadem, jako dnes, a šance to podělat (ať už neopatrným postupem, nebo stáhnutím špatného souboru), je příliš vysoká. To není, jako když si dneska telefon stáhne aktualizaci OS ;)

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 486 - update AMI bios
PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014, 16:44 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 21:31
Příspěvky: 527
Has thanked: 0 time
Been thanked: 56 times
ehm.. dnes sa telefony flashuju cez rozne bootloadery, flashtooly, atd..surovo, rovnako ako takyto stary bios.........

_________________
http://www.atari.turiecfoto.sk


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz