OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 27.02.2020, 01:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 08:12 
Offline
Stydlín

Registrován: 20.01.2020, 08:07
Příspěvky: 9
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,

mám staré PC 486 100mhz, co jsem poskládal z toho co dům dal. Je tam ISA karta Trident 512kb a nějaký 15" monitor.

Mám problém, že ve většině případů naběhne PC černobíle. A to včetně hlášení biosu karty, biosu desky a pak samotného dosu. Pokud pustím hru, tak je to podle rozlišení, někdy je barevná, někdy černobílá.
Jediná jistota, aby to naběhlo barevně je zapnout počítač bez připojeného monitoru.
Nevíte čím by to mohlo být?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 10:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3442
Has thanked: 165 times
Been thanked: 261 times
Hmm... na desce byva jumper, kterym se to prepina, a da se to nastavit i v setupu, takze tam bych asi zacal. Ten jumper vetsinou byva popsany jako Mono/Color, a bude nekde pobliz klavesnicoveho radice, pokud ho deska ma samostatne.
Povis, co mas za mainboard?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 10:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 697
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Já mám stejnou zkušenost. Hrál jsem si s přepínači na grafické kartě Trident a bum, černobílá VGA a různé herní režimy (třeba Wolf3d či Doom) barevně. Tak jsem potichoučku změny vrátil a barvičky se vrátily... Tuším tu nějakou špatnou konfiguraci jumperů na grafické kartě. Nehýbal jsi něčím, nevypadlo něco...?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 11:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 184
Has thanked: 32 times
Been thanked: 17 times
Já když jsem měl tento problém na 386 sx byl to zlomený VGA kabel k monitoru. Ale taky mi trvalo než jsem na to prisel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 12:35 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3442
Has thanked: 165 times
Been thanked: 261 times
chip128 píše:
Já když jsem měl tento problém na 386 sx byl to zlomený VGA kabel k monitoru. Ale taky mi trvalo než jsem na to prisel.

Zlomenej VGA kabela cernobile? Cekal bych, ze obraz bude mit posunute barvy, protoze bude jedna chybet, ale cernobile?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 12:56 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 184
Has thanked: 32 times
Been thanked: 17 times
Detaily si už nepamatuji. Je to už nějaký pátek nicméně výměnou kabelu byl problém vyřešen. Ten zlomený prosím v uvozovkách. Prostě byl nějak poškozený a možná ani ne kabel ale koncovka. Těžko říct. Třeba je to blbost a daný problém to nevyřeší ale za zkoušku nic nedáš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 14:14 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 757
Bydliště: Praha
Has thanked: 55 times
Been thanked: 220 times
Nejspíš to opravdu bude kabel/koncovka.
Monochromatický VGA monitor má pin 12 (ID1) připojený na zem. Pokud se to stane v důsledku poškození kabelu či konektoru, grafická karta si může myslet, že monitor je monochromatický.
Kód:
ID pins set-up
4    11   12
ID2  ID0  ID1
n/c  n/c  n/c   no monitor
n/c  n/c  GND   Mono monitor which does not support 1024x768
n/c  GND  n/c   Color monitor which does not support 1024x768
GND  GND  n/c   Color monitor which supports 1024x768

Z wiki:
Occasionally, a faulty connection between a modern monitor and video card will cause the VGA part of the card to detect the monitor as monochrome; this will cause the BIOS and initial boot sequence to appear in greyscale. Usually, once the video card's drivers are loaded (for example, by continuing to boot into the operating system), they will override this detection and the monitor will return to color.

V případě MS-DOSu to samozřejmě ovladače nespraví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 21.01.2020, 10:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1604
Bydliště: Praha
Has thanked: 78 times
Been thanked: 192 times
Ty jo, to jsem vubec nevedel, ze kvuli monochromatickemu rezimu se delaly takove vychytavky a to moje prvni PC (386DX/40, uz v te dobe zastarale) melo cb monitor. Docela na to vzpominam. Ja myslel ze se proste RGB analogove sloucilo na nejaky prumerny jas a hotovo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 21.01.2020, 11:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2050
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 314 times
Been thanked: 336 times
Svýho času jsme dokonce rozlišovali VGA mono a VGA černobílý. Trik byl v tom, že VGA mono monitory měly šedivou barvu pouze z jedné nebo ze dvou barevných složek, ale už si nepamatuju, které vynechávaly. Těch bylo víc. Ale byly i lepší monitory a ty míchaly ze všech tří. A to byl ten kámen úrazu, kvůli tomu se VGA mono nastavovalo v BIOSu, jumperem a podobně. Čb VGA se pro systém tvářil vlastně jako barevný.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 21.01.2020, 13:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 757
Bydliště: Praha
Has thanked: 55 times
Been thanked: 220 times
Starej_Mraf píše:
Svýho času jsme dokonce rozlišovali VGA mono a VGA černobílý. Trik byl v tom, že VGA mono monitory měly šedivou barvu pouze z jedné nebo ze dvou barevných složek, ale už si nepamatuju, které vynechávaly. Těch bylo víc. Ale byly i lepší monitory a ty míchaly ze všech tří. A to byl ten kámen úrazu, kvůli tomu se VGA mono nastavovalo v BIOSu, jumperem a podobně. Čb VGA se pro systém tvářil vlastně jako barevný.


Jo jo, když jsem chodil do DDM na Praze 3, cca rok 1994, tak tam měli VGA monitory zobrazující v celé škále šedé, nikoliv jenom dvě barvy. Obraz vypadal velmi dobře, monitory tedy nejspíš "míchaly" ze všech tří složek. Jsou na to i empirické vzorce - třeba https://www.johndcook.com/blog/2009/08/24/algorithms-convert-color-grayscale/.
To bylo moje první setkání s PC vůbec a s hrami pro něj (Chicago 90, Goblins 1, Test Drive II, Golden Axe, Wings of Fury...). To byla nádhera, když jsem ty hry pak poněkud později (1997) viděl v barvě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 21.01.2020, 14:00 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 833
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 6 times
Been thanked: 133 times
Moja 386-ka to má opačne. Pokiaľ zapnem PC s monitorov, všetko je v poriadku. Pokiaľ zapnem bez monitora, a monitor pripojím až potom, je obraz čiernobiely. Pritom tomu vôbec nevadí absencia monitoru, funguje to aj bez neho. Kedysi ešte s CRT som mal podobný problém s jedným monitorom. Všetky ostatné monitory fungovali normálne, ale jeden sa niekedy zapínal do čiernobieleho režimu. Riešením bolo zapnúť najprv monitor, a až potom PC. Alebo skrátka nepripájať monitor do výstupu zo zdroja PC, aby sa nezapínalo jeho napájanie spolu s PC.

K tomu káblu. Bežne okrem farebného signálu je ešte v kábli aj signál DDC (I2C), je to iba maličká EEPROM 24xx v monitore. Počítač si po zapnutí z nej prečíta informácie o monitore. Pokiaľ je poškodený vodič v kábli, informácie sa neprečítajú, a BIOS má za to že sa jedná o extrémne starý monitor ešte bez DDC, a podľa toho upraví režim. Tiež môže nastať problém, že práve v okamžiku keď číta počítač DDC monitora, ten si tiež z nej chce čítať, a nastane chaos. Alebo možno stačí napäťový ráz počas čítania - pri nabiehaní zdroja monitora. Napájanie tej EEPROM je riešené z dvoch zdrojov - zo samotného monitora, a zároveň z +5V po VGA kábli z PC (aby sa dal detekovať aj monitor odpojený od napájania). Hneď sa naskýta ďalšia možnosť: Na grafickej karte býva väčší SMD rezistor neďaleko konektora. Ten obmedzuje prúd na 5V vetvi do monitora. A už som videl tento odpor pekne vyškvarený. Treba ho skontrolovať, odmerať.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 21.01.2020, 14:02, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 21.01.2020, 14:02 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2456
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 265 times
Been thanked: 470 times
baktra píše:
monitory tedy nejspíš "míchaly" ze všech tří složek. Jsou na to i empirické vzorce - třeba https://www.johndcook.com/blog/2009/08/24/algorithms-convert-color-grayscale/.
Nad tymito roznymi viacmenej sofistikovanymi sposobmi prevodu farieb do monochromu som sa vzdy iba pousmial. Chapem ako a preco to vzniklo (napr. citlivost ludskeho oka na zlozky a pod.) ale v pocitacoch (aspon tych co mali pocet urovni RGB obmedzeny na dve) vzdy platilo, ze uroven vysledneho jasu je dana 3-bitovym cislom kde najnizsi bit je modra farba, stredny bit cervena a najvyssi bit zelena :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 24.01.2020, 09:35 
Offline
Stydlín

Registrován: 20.01.2020, 08:07
Příspěvky: 9
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuji všem za rady. Momentálně nemám čas se tomu věnovat.
Až bude něco nového tak napíšu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 22:38 
Offline
Kecka

Registrován: 08.03.2019, 21:44
Příspěvky: 37
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Většina přispívajících se mýlí, nejblíže pravdě je elektrobastlířský PotPalo.

Tazatelova sestava je zřejmě novější CRT monitor (či dokonce běžné LCD r.v. 2003 a mladší?) plus karta Trident (9000A, 9000B, 9000C, 9000i?). Je tu nesoulad - pokud má monitor DDC (hádám, že má), tak se po zapnutí sestavy (resetu PC) ocitne někdy v barvě a někdy ne z toho důvodu, že karta samozřejmě žádné DDC nezná a očekává na vývodech 4, 11, 12, 15 tzv. identifikační bity! Viz obrázek. Aby si Trident myslel, že má připojen barevný monitor, musí být 4=LOW, 11=LOW, 12=not connected, 15=not connected. Přítomnost identifikační EPROM dokáže kartu popisovaným způsobem zblbnout. Karta totiž o přítomnosti EPROMky neví a nijak z ní data neinterpretuje.

Na své pracovní kartě s TVGA 9000i jsem kdysi určité spoje přerušil a pak podle tabulek uvedl do LOW/HIGH/N.C. podle potřeby (myslím spoje vedoucí do karty, na straně displeje je v ideálním případě 4, 9, 11, 12, 15 ve vzduchu). Od té doby byl klid, je nastaveno "SVGA color" a basta. Tuším, že i tu devítku jsem pro jistotu přerušil, byť Tridentka žádnou EPROMku napájet nehodlala a vývod bude v originálu zřejmě zcela nepoužit.

Kdyby šlo o nějakou raritní kartu, do které neradno rejpat, dá se udělat redukce do plastové krabičky DSUB9 <-> DSUB9, osadit dva 15ti pinové konečníky (male+female) a R, B, G, HSYN, VSYN, GND spojit 1:1. Bitové identifikační vývody pak na straně konektoru určené do karty spojit s příslušnou úrovní, viz výše (a viz obr.).

Stručná a obsažná stránka:
http://www.hardwarebook.info/VGA_(15)


Přílohy:
VGA_pinout.jpg
VGA_pinout.jpg [ 52.52 KiB | Zobrazeno 763 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PC nabíhá černobíle
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 13:13 
Offline
Stydlín

Registrován: 20.01.2020, 08:07
Příspěvky: 9
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zrovna minulý výkend jsem PC používal k formátu 5.25 disket abych rozstřídil vadné kusy.
Zjistil jsem, že aby PC pokaždé naběhlo barevně, tak stačí zapnout PC a potom až monitor.

Monitor je Dell M570 https://www.cnet.com/products/dell-m570/

katra je to přesně tato
https://www.ebay.com/itm/Trident-TVGA90 ... fresh=true

Moc se mi do ní šťourat nechce, když funguje. Jakže jestli je to tak, jak píše judeware, udělat přechodku by neměl být problém.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz