OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 22.04.2021, 20:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 28.03.2021, 21:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Ono to není tak jednoduché Tak je to jednoduché - jedna stopa nuly, jedna stopa jedničky. Do PMD jdou ty stopy obě dvě (2 různé bity portu 4E) a dělá se s nimi psí kusy jako exkluzivní AND a OR s podmínkami - patrně kontrola s přečteným CRC. Ale z PMD se do kazetopásky zapisuje bit jenom jeden na portu 4D (7, nejvyšší bit, ostatní jsou na řízení převíjení apod.). Zatím nejsem tak daleko abych tomu nějak dobře rozuměl, ale pomalu studuju od rombora disassemblovaný ovladač KZD-1 pěkně instrukci za instrukcí a podle portu ven jde vždy pouze ten jeden datový bit na 4D, takže není to zase tak snadné je to tak snadné, rozkládá si to patrně KZD sama uvnitř svojí logikou . Hlavně to, jak se poznává že naběhne další sektor - ze sekvence 00h a 01h a na konci dat se načítá CRC 1 a CRC2 a načte se vždy 1024 B. Možná ty stopy jsou ekvivalentní čímž se o 50% zvyšuje šance na úspěch při čtení dat a když se rozhází hlava, tak to teoreticky tolik nevadí pokud alespoň jedna z nich je správná. Nebo ta kazetopáska uvnitř nějak z toho jednoho bitu udělá bity dva a z nich se bezpečněji vydoluje správná hodnota zpět do PMD. Nevím. Asi by se k tomu mohl víc vyjádřit rombor když ten ovladač disassembloval, já se tím teprve prokoušu abych přesně věděl jak to leží a běží takže až za nějaký den bych už měl mít víc jasno.

Edit: Už vím jak se to nastavuje, vše je v manuálu, bod 7.1 seřízení polohy vodítka hlavy str. 18. Takže žádné osciloskopy a kazety, musím vyrobit šablonu pro nastavování, do které se to upne a seřídí. Šroubky se pak otáčí všechy o stejný úhel pro jemné doladění. Easy peasy, bál jsem se že to bude horší :-D.


Přílohy:
Přípravek.png
Přípravek.png [ 368.61 KiB | Zobrazeno 343 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 09:04 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3160
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 192 times
Na vstupu jsou data a hodiny, na výstupu jsou na jedné stopě nuly, na druhé jedničky.
Když ty stopy sečteš, tak dostaneš obnovené hodiny.
Na jednu věc ale soudruzi ze ZPA nepřišli, modulace se dá udělat i tak, že je impulz v obou stopách a to se dá použít velmi dobře na spolehlivou synchronizaci formátu přenosu.
Pak není problém tam dát na vstup a výstup shifter a s procesorem komunikovat po bytech mnohem větší rychlostí.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 09:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Nojo to možná nepřišli ale je potřeba mít na paměti že v konektoru PMD je na to málo datových signálů - použili skoro úplně všechny linky jen na řízení té hloupé kazetopásky, pouze 3 bity zůstaly na samotná data. Aby to šlo rychle po bajtech, muselo by v ní být schované druhé PMD jako v disketovce a řídít ji přes tu samou sběrnici příkazy, což asi nebyl účel vzhledem k ceně, spolehlivosti a datové kapacitě pásků... 60 minutovka se standardními mezerami pokud z hodnoty v RAM počítám správně udělá 2B sektorů, čili 43 kB. Což není zrovna mnoho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 10:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3160
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 192 times
Nejde předci jen o nějakou blbou PMD a serioparalelní převod by byl součástí interfejsu toho počítadla, aby jsi to nemusel dělat pomalu programově.
A jde o dva dráty v datové komunikaci navíc, které se můžou, ale nemusí použít.
Klidně si tak můžeš tu KZD-1 upravit :lol:

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 10:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
No to nejde, jen jsem chtěl říct že když se v hloupé kazetopásce ovládá každá funkce vlastním drátem, tak ti rychle dojdou datové linky a to už šetřili s motory, ten ovladač dovede lehce zamrznout s kazetou na konci když ztratí data z pásky, protože u blokace motoru nerozlišuje směr točení.
Když je ta kazetopáska zase chytrá tak, že jich stačí 8, tak ta chytrost tehdy stála o mnoho víc peněz. A sérioparalelní linka nejspíš také vyžaduje více čipů v kazetopásce, tedy více peněz a je to méně univerzálně připojitelné, s tímhle přístupem se dá připojit prakticky na každou bedničku co obsahuje MHB 8255. Je to škoda, ale holt to byl socialismus. Já se naopak rád poučím o dalších možnostech a způsobech jak tlačit data :-).

Ty 3 bity používat by se určitě dalo, s propracovanější sběrnicí by šlo určitě i číst data přes řídící signály portu 4D - v KZD by byl latch co by se zamknul a kazetopáska by frčela aktuální povel a sběrnice by se přepnula na přenos dat do PMD a to by jen sosalo data tak by to nemělo vadit. Následně by se to zase přes 4E případně přepnulo do režimu řízení. Jen by to bylo na straně KZD-1 o hodně složitější, než ta aktuální varianta.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 13:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3160
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 192 times
Czech Human píše:
No to nejde, jen jsem chtěl říct že když se v hloupé kazetopásce ovládá každá funkce vlastním drátem, tak ti rychle dojdou datové linky a to už šetřili s motory, ten ovladač dovede lehce zamrznout s kazetou na konci když ztratí data z pásky, protože u blokace motoru nerozlišuje směr točení.

Ale snad víš, co jsi do toho pustil za povel ? :roll:

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 16:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Já věděl, ovladač taky. Jenže ten není napsaný ve stylu pravidelně čti signály z motorů děj se co děj ale pusť motor a čekej na sektor... A když sektor nepřijde... Ono už v návodu to píšou že kazeta nemá být na konci, když chcete hledat. Párkrát se jí to stalo i při neúspěšném čtení, to převíjí k začátku. No a dvakrát, třikrát ovladač doraz přečte a zapne čtení ale pak to asi podteče či co a nechá motory zablokované. Dělaly to obě mechaniky tak je nižší šance že obě blbnuly stejně. Aby se to vešlo do 1 KB tak ten ovladač funguje spolehlivě když kazetopáska je dobrá a uživatel se k tomu chová s odpovídajícím přístupem. U nespolehlivého čtení či zápisu to lehce "ztratí nit."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetopásková mechanika KZD - 1
PříspěvekNapsal: 29.03.2021, 19:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3160
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 192 times
Tak to je blbej ovladač.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz