OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 25 čer 2019, 22:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SMEP PP01 - otázky PPpanice
PříspěvekNapsal: 09 dub 2018, 21:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8035
Bydliště: Praha
Has thanked: 1092 times
Been thanked: 955 times
Jak si možná někteří všimli, pořídil jsem si tento výdobytek socialistické hi-tech a protože k němu nemám vůbec nic, jdu se ptát a pídit:
a) SCART a zbavení se hlášky ROM Error jsem našel tady: http://sindik.at/?p=929619 - je to asi nad moje schopnosti, ale zkusím se s tím poprat. Hádám, že to u scartu bude chtít nakombinovat obrázek s manuálem, kde snad bude popis pinů RGB výstupu.
b) napájecí kablík - mohu použít jakýkoliv dvojkolík, který byl dřív třeba u rádií a narvat ho tam? Stylem "na Maňase" by to šlo. Nebo vyžaduje nějaký speciální?
c) existuje nějaké SD řešení a soubor her a programů? Nebo jsem odkázán na kazeťák a prakticky neexistující kazety k tomuto compu?
Až mne napadne něco dalšího, opět se zeptám.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SMEP PP01 - otázky PPpanice
PříspěvekNapsal: 09 dub 2018, 21:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1173
Bydliště: Praha
Has thanked: 127 times
Been thanked: 274 times
misticjoe píše:
b) napájecí kablík - mohu použít jakýkoliv dvojkolík, který byl dřív třeba u rádií a narvat ho tam? Stylem "na Maňase" by to šlo. Nebo vyžaduje nějaký speciální?

možná šlo, každopádně originál je to tenhle: http://www.soucastka.cz/581321-sitovy-konektor-25a-250v?ItemIdx=0
misticjoe píše:
c) existuje nějaké SD řešení a soubor her a programů? Nebo jsem odkázán na kazeťák a prakticky neexistující kazety k tomuto compu?
Až mne napadne něco dalšího, opět se zeptám.

Pokud vím, neexistuje prakticky nic, jen pár programů v Basicu - https://sites.google.com/site/pp01color/programy-v-basicu
Jedna kazeta taky proběhla nedávno Aukrem - https://aukro.cz/pp-01-kazeta-6925287971

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SMEP PP01 - otázky PPpanice
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 10:47 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 244
Bydliště: Košice
Has thanked: 131 times
Been thanked: 127 times
misticjoe píše:
c) existuje nějaké SD řešení a soubor her a programů? Nebo jsem odkázán na kazeťák a prakticky neexistující kazety k tomuto compu?
Existuje zatiaľ iba návrh a neoverená predbežná schéma pre PP-01-SD-Rom, ktorý by sa pripájal na konektor pre ROM Modul.
Slúžiť by to malo na jednoduché spúšťanie potenciálne v budúcnosti vytvorených (demo)programov, ktoré budú pripravené na SD karte.
Z podstaty by to bolo iba R/O, keďže na konektore pre ROM Modul ani nie sú signály, ktoré by zápis do pamäti umožňovali.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SMEP PP01 - otázky PPpanice
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 10:52 
Offline
Prvnička

Registrován: 31 led 2017, 09:50
Příspěvky: 14
Bydliště: Baťovo zahradní město
Has thanked: 3 times
Been thanked: 16 times
Na připojení videosignálu u PP 01 používám převodník na VGA, obraz je pak kvalitnější než SCART nebo S-VIDEO. Zapojení je jednoduché a je tam vidět i označení toho převodníku. Je to nějaká poslední revize a ten převodník funguje dobře i pro jiné historické počítače.
Příloha:
RGB PP-01 to VGA  1.jpg
RGB PP-01 to VGA 1.jpg [ 228.24 KiB | Zobrazeno 2894 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SMEP PP01 - otázky PPpanice
PříspěvekNapsal: 10 úno 2019, 19:25 
Offline
Prvnička

Registrován: 31 led 2017, 09:50
Příspěvky: 14
Bydliště: Baťovo zahradní město
Has thanked: 3 times
Been thanked: 16 times
Aktuálně to moje propojení PP01 s monitorem vypadá takhle. Lepší než odhalená deska elektroniky na stole. Tlačítka také dobře spínají a krabička je pevná. Poslední dobou ale hledím většinou do trysky 3D tiskárny. Jinak jsem zapomněl podotknout, že moduly GBS jsou hodně náchylné na kvalitu napájení. Modul GBS 8200 potřebuje kvalitní odrušený napájecí zdroj, žádné levné adaptéry, jinak se zobrazují v obraze různé artefakty nebo interference.


Přílohy:
pp01 gbs.JPG
pp01 gbs.JPG [ 283.52 KiB | Zobrazeno 1635 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz