OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 01.03.2021, 06:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 17:18 
Offline
Kecka

Registrován: 26.01.2019, 18:45
Příspěvky: 69
Bydliště: u Mělníka
Has thanked: 5 times
Been thanked: 193 times
Nedávno jsem tady na fóru sháněl počítač IQ151. Chtěl jsem zavzpomínat na svá studentská léta a taky něco nového pro tento počítač naprogramovat. Nakonec se mi podařilo na Aukru jeden vyhrát.
Protože počítač nebyl funkční, putoval nejdříve k Reverzovi. Ten ho opravil a já tak mohl začít experimentovat. Co mě ale štvalo, byl fakt, že neexistuje uspokojující způsob, jak do IQ151 dostat software. Zkoušel jsem programy „vypípat“ jako z magnetofonu, ale doba přenosu byla příšerná. Někde jsem četl, že rychlost je cca 300 baudů, což je v porovnání se ZX Spectrem, na který jsem zvyklý, 4x pomalejší. Proto jsem hledal jinou cestu. Na stránce http://sdq.czweb.org/old_computers/iq151/ptaper/ se píše o využití modulu STAPER pro načítání programů přes paralelní port. Emuluje se děrovačka, se kterou IQ151 dokázalo pracovat. Řekl jsem si, že by bylo dobré místo paralelního portu na druhé straně použít mikrokontrolér s SD kartou a celé to zabalit do úhledné krabičky. Něco ve stylu PP01 SD-ROM modulu.
Protože modul STAPER nevlastním a na Aukru jsem ho už dlouho samostatně neviděl, zkusil jsem navrhnout vlastní verzi.
Jako mikrokontrolér jsem si vybral Atmegu 328p. A to z toho důvodu, že se k ní dají najít knihovny pro ovládání SD-karty a také k ní existuje Atmel studio, kde se pohodlně programuje v C. V podstatě je to můj první projekt s mikrokontrolérem, proto jsem šel tou nejjednodušší cestou.
Jak to celé funguje? Modul se zasune do IQ151, počítač zapne a zadá se příkaz PTAPE v Basicu. Modul pošle do počítače soubor __bloader.bas z SD karty. Soubor se automaticky spustí a zobrazí se file manager, který jsem pro tento účel naprogramoval. Ten si dotáhne obsah root adresáře SD karty a zobrazí ho. SD-kartu pak lze v manageru procházet a vybrat si soubor ke spuštění. Po vybrání a potvrzení pomocí CR je soubor nahrán do IQ151. Pokud se jedná o BASIC (koncovka BAS), tak se pouze nahraje a nespustí, stejně jako z magnetofonu, pokud se jedná o hex soubor, nahraje se jako by se nahrával pomocí příkazu L z monitoru, tj. včetně automatického spuštění, pokud ho ukončovací blok v souboru obsahuje.
Pokud není žádný modul BASIC zastrčený, tudíž nelze na začátku příkaz PTAPE napsat, lze v monitoru změnit IO bajt na adrese 3 na hodnotu 55 pomocí příkazu S3 šipka vpravo 55. Tím se monitoru řekne, aby nepoužíval magnetofon, ale děrovačku. Po zadání příkazu L, se poté nahraje file manager, stejně jako z Basicu. Dále se vše ovládá úplně stejně, s tím rozdílem, že programy pro Basic nelze logicky bez modulu Basic spouštět.
File Manager umí nahrávat pouze programy pro Basic 6, BasciG a Monitor. Pascal není podporován. Pokud podporu pro Pascal někdy dodělám, aktualizaci firmware pak vydám zde na fóru.
Modul také umí data z IQ151 na SD kartu ukládat. Ukládání se spouští příkazem Basicu PLIST nebo v monitoru po změně IO bajtu na adrese 3 na 55 pomocí příkazu W<start_adr>,<stop_adr>,<run_adr>.
Ukládání vytvoří soubor saveXXX.[bas|hex] v rootu SD karty. Čísla se inkrementují tak, aby se nepřepsal předchozí soubor. Koncovka se zvolí automaticky podle ukládaného obsahu. Po uložení, tj. potom co přestane blikat dioda na modulu, je dobré 1-2 sekundy počkat, než se provede „sync“ ukládáných dat na kartu. Sync je spuštěn okamžitě po jakémkoliv ukládání.
Pozn.: testováním jsem zjistil, že pokud je SD karta naformátována na FAT32 s nejmenší velikostí alokační jednotky tj.4096, je čtení z takové karty v modulu mnohem rychlejší (pocitově až 3x). Proto doporučuji kartu před prvním použitím přeformátovat do tohoto formátu.
Konstrukčně je téměř vše na desce o rozměru 93x80mm. Externě se k PCB akorát připájí LEDka, která indikuje čtení/zápis a SD-card modul, který je primárně určen pro Arduino.
Všechny součástky jsem volil CMOS, kvůli nižší spotřebě s ohledem na limity zdroje v IQ151. Vše se dá sehnat v GME, pouze 8255 a FRB konektor musíte koupit někde jinde. Na breadboardu jsem to měl po celou dobu zapojeno s klasickou Tesláckou MHB 8255 a fungovalo to bez problémů. Do první verze jsem pak raději dal méně „žravou“ CMOS verzi CP82C55A-5Z.
Celé se to dá umístit do vytištěné krabičky, kterou jsem se pro tento účel navrhl. STL soubory jsou přiloženy. Při správném rozložení se dají obě půlky tisknout najednou. Tisk trvá přibližně 7 hodin, podle zvolené kvality tisku.
Výsledek můžete vidět na fotkách. Jedná se o výtisk z tiskárny Prusa MK3S z materiálu PLA bez nastavených podpěr.
Pokud by měl někdo zájem, několik volných PCB mi zbylo. Cena by byla 60 Kč + poštovné.

Zde je link ke stažení souborů nezbytných pro stavbu:
https://uloz.to/file/iZDrQMbvuWEA/iq151sdrom-zip

Obsah je tento:
1) Schéma modulu + seznam součástek
2) Firmware pro Atmegu
3) Ukázkový obsah SD-karty
4) STL soubory pro 3D tisk krabičky
5) Několik obrázků hotového modulu a file mamangeru


Přílohy:
Poznámka: Vnitřek modulu
opened.jpg
opened.jpg [ 137.82 KiB | Zobrazeno 4866 krát ]
Poznámka: Zkompletovaný modul
closed.jpg
closed.jpg [ 69.79 KiB | Zobrazeno 4866 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 18:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1647
Has thanked: 85 times
Been thanked: 144 times
Aneb jak tenká je někdy linie mezi starým křápem a pohodlně použitelným 8bitem... Klobouk dolů za profi zpracování i řešení, tohle je imho must have modul pro všechny majitele IQ151 co ho nemají jen ve sbírkové krabici ale chtějí si s ním taky trochu hrát...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 20:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 102
Bydliště: Beroun
Has thanked: 20 times
Been thanked: 3 times
Moc pekny!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 20:56 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2676
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 112 times
Been thanked: 204 times
Parada, jeden hotovej na prodej asi nebude co?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 21:00 
Offline
Kecka

Registrován: 26.01.2019, 18:45
Příspěvky: 69
Bydliště: u Mělníka
Has thanked: 5 times
Been thanked: 193 times
Jack_Free píše:
Parada, jeden hotovej na prodej asi nebude co?


Mám jeden hotový prototyp, který můžu postrádat. Podrobnosti pošlu v SZ.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 21:26 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2676
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 112 times
Been thanked: 204 times
O. K. Diky.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 21:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1423
Bydliště: Kurim
Has thanked: 593 times
Been thanked: 432 times
Já bych prosím dvě destičky určitě vzal, jsou-li ještě volné.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 21:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 935
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 118 times
Been thanked: 135 times
SZ 20:37 ( o desticku)... :like: IQ pujde ze skrine ven...

_________________
....


Naposledy upravil jirka_holub dne 23.04.2020, 22:36, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 22:32 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 319
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 33 times
Been thanked: 80 times
Taky mám zájem o jednu desku. dík


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 22:39 
Offline
Kecka

Registrován: 26.01.2019, 18:45
Příspěvky: 69
Bydliště: u Mělníka
Has thanked: 5 times
Been thanked: 193 times
Tak desky už jsou všechny zamluvené. Pokud by mělo zájem více lidí, můžu ještě nějaké doobjednat. Byly by hotové tak za týden.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 22:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 102
Bydliště: Beroun
Has thanked: 20 times
Been thanked: 3 times
Taky bych mel zajem o desku (ted vidim, ze dosly). Tak pokud by se doobjednavaly, tak za mne +1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 09:48 
Offline
Stydlín

Registrován: 20.04.2020, 19:00
Příspěvky: 7
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Já bych se přihlásil o 2. Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 10:17 
Offline
Kecka

Registrován: 26.01.2019, 18:45
Příspěvky: 69
Bydliště: u Mělníka
Has thanked: 5 times
Been thanked: 193 times
Byl jsem upozorněn, že na FB skupině "Osmibitové počítače" by měli další lidi zájem o desky. Tak jsem doobjednal výrobu dalších 20 kousků.
To už snad uspokojí všechny zájemce.
Až dorazí, napíšu zprávu do tohoto vlákna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 10:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1647
Has thanked: 85 times
Been thanked: 144 times
Věštím velký návrat IQ-151 na scénu protože se s ním bude moct pracovat, třeba se pohnou ledy i se síťováním mezi IQ a PMD :twisted:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 SD-ROM
PříspěvekNapsal: 24.04.2020, 11:38 
Offline
Prvnička

Registrován: 23.11.2018, 23:23
Příspěvky: 24
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times
No to je velká paráda a obdivuhodné dílo, pokud budou další desky měl bych zájem o 2ks, díky


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz