OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 25 srp 2019, 17:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 31 črc 2019, 23:07 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
Stavba repliky počítače Mistrum dle všeho uvázla na mrtvém bodě, provedl drobný pokus tento projekt opět trochu oživit. S návrhem plošných spojů nemám žádné praktické zkušenosti, ale vždy je dobré se něčemu přiučit (od mistrů ;) ), takže jsem vzal KiCad a pokusil se co nejvěrněji překreslit plošný spoj tohoto počítače.

Prozatímní výsledek jsem publikoval v OldComp repozitáři na GitHubu: https://github.com/oldcompcz/Mistrum

Tento návrh nemá žádnou vazbu na schéma a nevychází z něj. Alespoň zatím. Postupoval jsem tak, že jsem použil dostupné materiály k plošnému spoji z PDF, naimportoval je do Inkscape, tam je zvektorizoval, co nejlépe srovnal proti sobě a s rastrem 2.54mm. Pak jsem tyto vrstvy naimportoval do KiCadu a nakreslil podle nich spoje.

Poznámky:
- správné konektory a pouzdra jsem zatím moc neřešil. Kde nebylo možné použít správnou součástku (např. stará pouzdra tranzistorů), použil jsem pinové lišty, aby seděly alespoň díry. Nestandardní rozestup mají i nohy kondenzátrů.
- plošný spoj obsahuje nemálo míst, které potřebují dořešit. K tomu by se mi také hodila verze materilálů v lepší kvalitě. Pokud má někdo původní výtisk, rád bych poprosil o co nejkvalitnější scan.
- podklady v Amatérském rádiu mají samy řadu nesrovnalostí. Obě verze přední strany (bez a se součástkami) nejsou totožné a na několika místech se rozchází se zadní stranou. Některá místa, která vypadají jako prokovy, jsou zřejmě jen přeškrtnutí. To, spolu s extrémní složítostí tohoto plošného spoje, ve mě vyvolává vážné pochyby, jestli se z těchto podkladů někdy někomu (krom autorů) podařilo sestavit funkční stroj používající tento plošný spoj. Pokud ano, všechna čest.
- krom těchto chyb jsem jistě zanesl i vlastní chyby a udělal spoustu věcí špatně. Prosím o shovívavost, přeci jen je to můj první projekt v KiCadu a tohoto druhu :roll:. Třeba k něčemu bude. Pokud se nás do zapojí víc, třeba se konečně dočkáme funkční repliky.


Přílohy:
mistrum-pcb.png
mistrum-pcb.png [ 79.57 KiB | Zobrazeno 760 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 31 črc 2019, 23:36 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3280
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
A jinak Z00m ma Mistrum v Eaglu...https://z00m.speccy.cz/?file=hardware

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 07:42 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
To mi samozřejmě neuniklo, lze ho i naimportovat do KiCadu. Původně jsem doufal, že by podklady mohly být dostatečně kvalitní na to, aby šlo jen s jejich pomocí plošný spoj vytvořit, ostatně u původních čtenářů se zřejmě také neočekávalo, že si ho kompletně překreslí. Ale ty deska je natolik komplikovaná, nekonzistentní a drahá na výrobu, že do ní nikdo bez co nejpreciznější verifikace nepůjde. Ostatně i s dokonalou deskou by oživování Mistrumu asi nebylo právě jednoduché a proč si to ještě komplikovat chybami v plošném spoji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 07:46 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
Mimochodem, ví někdo, kde se povaluje ROM image?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1393
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 300 times
Been thanked: 515 times
Zdá se mi, že někdo to už udělal. Dalibor Smolík ví více.


Přílohy:
mistrum1.jpg
mistrum1.jpg [ 628.19 KiB | Zobrazeno 692 krát ]

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:06 
Offline
Kecka

Registrován: 24 úno 2019, 08:59
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ahoj, Dalibor Smolík má překreslenou desku na Mistrum v KiCadu včetně schéma, a to jak původní podle Amatérského rádia,tak mírně upravenou (původní rozmístění součástek ale nové routování). Má ji i osazenou a testuje.
Zkus ho kontaktovat a ušetřit si tak práci.

Solaris104 byl rychlejší :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:12 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
Vida, ptal jsem se z00ma, jak to s replikou pokračuje, ale o tomto pokroku nevěděl :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1393
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 300 times
Been thanked: 515 times
Psal o tom na FB ve skupině Osmibitové počítače. Ne každý tam chodí.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:21 
Offline
Kecka

Registrován: 24 úno 2019, 08:59
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Co se týče ROM na internetu se dá najít toto https://www.retrostic.com/roms/mame/mistrum-60619 , ale nevím jestli je to ono.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 08:33 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
Ano, ROM pracuje [vtip] ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 01 srp 2019, 11:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1800
Has thanked: 80 times
Been thanked: 224 times
Kluci moje podklady v Eaglu jsem v 6/2017 predal na jednu vysokou skolu. Ted jsem tam ptal zda byl nejaky posun. Bohuzel nebyl a jedina deska co je ted nakreslena je ta od Smolika.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 13 srp 2019, 15:00 
Offline
Kecka

Registrován: 24 úno 2019, 08:59
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Tak co jak to pokročilo? Kontaktoval si toho Dalibora Smolíka?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 14 srp 2019, 07:56 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
JJ, mám od něj zdrojové soubory a spoustu dalších informací. Je to fakt machr a chodící encyklopedie. Je v kontaktu s původními autory a má materiály z originálu vystaveného v muzeu v Brně. V Amatérském rádiu nebyla zveřejněna třeba důležitá mapa propojek zadní strany. :suicide: Dalibor udělal nové routování, které víceméně dodržuje původní rozložení součástek, ale nepotřebuje žádné propojky. Až prověří, že je výsledek funkční, publikuje to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 14 srp 2019, 09:18 
Offline
Kecka

Registrován: 24 úno 2019, 08:59
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Ano to mi říkal už v únoru. Zajímalo mě jestli je od té doby nějaký pokrok ;)

Poslední info od něho mám z 4.2, kdy píše že : Právě včera jsem dělal první testy, počítač jako takový běží (reaguje na stlačení kláves pípnutím,což je nesporný důkaz že procesor a paměťový subsystém jsou funkční) jen nemám obraz, musím přijít na to, co je tam zle, ale předpokládám že to bude nějaká banalita.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plošný spoj Mistrum
PříspěvekNapsal: 14 srp 2019, 10:15 
Offline
Kecka

Registrován: 03 črc 2018, 23:06
Příspěvky: 65
Has thanked: 38 times
Been thanked: 65 times
Ne, stěžoval si, že to má půl roku osazené, ale k oživení se pořádně ještě nedostal a od ostatních, co od něj mají desku také, nemá žádné zprávy. Předělává sklep s dílnou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz