OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 17 pro 2018, 01:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 11:15 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 bře 2018, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Nemáte někdo, prosím, schéma terminálu Hvězda M4T 297 z Metry Blansko?

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 16 říj 2018, 14:04 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 bře 2018, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Odpovím si tedy sám: pokusil jsem se přenést desky do EAGLE v9, stáhnout a disassemblovat EPROM. Výsledek práce předkládám k veřejnému použití. Netuším, zda tam jsou chyby, ale principiálně by to mělo být správně. Pokusil jsem se i porozumět vlastnímu programu a kam až stačilo moje IQ jsem jej i okomentoval. Netvrdím, že je to všechno správně. Schéma hodně pomohlo a bez něj bych byl v ... V asm souboru jsou i poznámky, které snad pomohou i ostatním zájemcům pochopit, jak to celé fungovalo. Kdyby se někomu chtělo kouknout do asm a případně dokomentovat to, co pochopí, budu rád. Jsem jen hloupý zemědělec...

Petr


Přílohy:
Poznámka: Soubory pro EAGLE a obsah EPROM
Hvezda.zip [197.79 KiB]
54 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 08:32 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 327
Has thanked: 30 times
Been thanked: 94 times
Proc 'hloupy zemedelec'? Podle me je to kus poctive prace. Vubec se za ni nemusis stydet.
Jen bych mel par takovych malych tipu ;-)
- v asm na konci nedavej data do pameti pres ORG. Lepsi je pouzit EQU a adresa. Treba V4208: EQU 04200h + 8. A data pomoci db jsou stejne zbytecna, kdyz je to v RAMce. Ono to pak negeneruje binarni soubor pro tyto adresy. Vysledny soubor po kompilaci by mel byt tak velky, jako je to, co se bude nahravat do EPROMky. V tomto pripade by to mely byt 2kB.
- v Eagle souborech jsou nejake drobne chyby typu chybejici propojeni nebo chybejici hodnoty soucastek. Treba u konektoru by to chtelo oznacit tu chybu jako Approve.
- V Eagle to chce hodnoty soucastek posunout mimo tak, aby sly precist a nebyly pres jinou soucastku.
Ale jsou to jen takove drobnosti. Jinak fakt dobra prace. Diky za ni.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 11:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 bře 2018, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Dík za chválu :D. Celé to nebylo myšleno jako definitivní projekt, spíš jako počáteční odpíchnutí do problému. V EAGLE už jsem toho měl docela dost a Tebou vytknuté věci jsem neřešil. Už jsem tam našel chybějící propoj ve zdroji. Jedním z hlavních cílů schématu bylo porozumět programu. Proměnné v RAMce mám definované přes DB a DW z toho důvodu, abych lépe viděl strukturu daných dat. Ale samozřejmě máš pravdu a v okamžiku psaní mi to nedošlo.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 11:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 125
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Nektere assemblery mely pro definici promennych v RAM direktivu DS; parametr urcoval pocet obsazenych bytu. Narozdil od DB, DW apod. tato direktiva negenerovala obsah do vystupniho soboru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 06:32 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 bře 2018, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Assembler, co používám já, má DS jako DefineSpace následované počtem generovaných byte a volitelně i hodnotou tohoto byte. Např. DS 7,4
do výsledného kódu vloží 7 byte s hodnotou 4.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 10:36 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 327
Has thanked: 30 times
Been thanked: 94 times
Jak pisu, definice mista v RAMce je nejlepsi delat pomoci nastaveni hodnoty labelu, neboli promenne. Tzn. direktiva EQU. Pak neni potreba presouvat counter s pomoci ORG a uz vubec ne alokovat misto pomoci DS, DB, DW atd. Prekladac pak nemusi alokovat misto ani ho plnit nejakou hodnotou.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 22 říj 2018, 12:47 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 bře 2018, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
V příloze přikládám poopravené soubory do EAGLE a upravený a doplněný kód programu.

Petr


Přílohy:
Hvezda.rar [177.08 KiB]
30 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz