OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 17 čer 2019, 17:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 12:15 
Offline
Kecka

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 71
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
Nemáte někdo, prosím, schéma terminálu Hvězda M4T 297 z Metry Blansko?

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 16 říj 2018, 15:04 
Offline
Kecka

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 71
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
Odpovím si tedy sám: pokusil jsem se přenést desky do EAGLE v9, stáhnout a disassemblovat EPROM. Výsledek práce předkládám k veřejnému použití. Netuším, zda tam jsou chyby, ale principiálně by to mělo být správně. Pokusil jsem se i porozumět vlastnímu programu a kam až stačilo moje IQ jsem jej i okomentoval. Netvrdím, že je to všechno správně. Schéma hodně pomohlo a bez něj bych byl v ... V asm souboru jsou i poznámky, které snad pomohou i ostatním zájemcům pochopit, jak to celé fungovalo. Kdyby se někomu chtělo kouknout do asm a případně dokomentovat to, co pochopí, budu rád. Jsem jen hloupý zemědělec...

Petr


Přílohy:
Poznámka: Soubory pro EAGLE a obsah EPROM
Hvezda.zip [197.79 KiB]
134 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 09:32 
Offline
Profík

Registrován: 11 lis 2013, 10:29
Příspěvky: 591
Has thanked: 74 times
Been thanked: 133 times
Proc 'hloupy zemedelec'? Podle me je to kus poctive prace. Vubec se za ni nemusis stydet.
Jen bych mel par takovych malych tipu ;-)
- v asm na konci nedavej data do pameti pres ORG. Lepsi je pouzit EQU a adresa. Treba V4208: EQU 04200h + 8. A data pomoci db jsou stejne zbytecna, kdyz je to v RAMce. Ono to pak negeneruje binarni soubor pro tyto adresy. Vysledny soubor po kompilaci by mel byt tak velky, jako je to, co se bude nahravat do EPROMky. V tomto pripade by to mely byt 2kB.
- v Eagle souborech jsou nejake drobne chyby typu chybejici propojeni nebo chybejici hodnoty soucastek. Treba u konektoru by to chtelo oznacit tu chybu jako Approve.
- V Eagle to chce hodnoty soucastek posunout mimo tak, aby sly precist a nebyly pres jinou soucastku.
Ale jsou to jen takove drobnosti. Jinak fakt dobra prace. Diky za ni.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 12:29 
Offline
Kecka

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 71
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
Dík za chválu :D. Celé to nebylo myšleno jako definitivní projekt, spíš jako počáteční odpíchnutí do problému. V EAGLE už jsem toho měl docela dost a Tebou vytknuté věci jsem neřešil. Už jsem tam našel chybějící propoj ve zdroji. Jedním z hlavních cílů schématu bylo porozumět programu. Proměnné v RAMce mám definované přes DB a DW z toho důvodu, abych lépe viděl strukturu daných dat. Ale samozřejmě máš pravdu a v okamžiku psaní mi to nedošlo.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 17 říj 2018, 12:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 12:10
Příspěvky: 133
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 26 times
Nektere assemblery mely pro definici promennych v RAM direktivu DS; parametr urcoval pocet obsazenych bytu. Narozdil od DB, DW apod. tato direktiva negenerovala obsah do vystupniho soboru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 07:32 
Offline
Kecka

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 71
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
Assembler, co používám já, má DS jako DefineSpace následované počtem generovaných byte a volitelně i hodnotou tohoto byte. Např. DS 7,4
do výsledného kódu vloží 7 byte s hodnotou 4.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 11:36 
Offline
Profík

Registrován: 11 lis 2013, 10:29
Příspěvky: 591
Has thanked: 74 times
Been thanked: 133 times
Jak pisu, definice mista v RAMce je nejlepsi delat pomoci nastaveni hodnoty labelu, neboli promenne. Tzn. direktiva EQU. Pak neni potreba presouvat counter s pomoci ORG a uz vubec ne alokovat misto pomoci DS, DB, DW atd. Prekladac pak nemusi alokovat misto ani ho plnit nejakou hodnotou.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 22 říj 2018, 13:47 
Offline
Kecka

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 71
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
V příloze přikládám poopravené soubory do EAGLE a upravený a doplněný kód programu.

Petr


Přílohy:
Hvezda.rar [177.08 KiB]
105 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2019, 08:33 
Offline
Profík

Registrován: 11 lis 2013, 10:29
Příspěvky: 591
Has thanked: 74 times
Been thanked: 133 times
Nemel by jste nekdo data z Dexovy stranky http://dexovo.cz/hvezda-1.php, jelikoz odkazy tam mi nejak nefunguji. Nejlepe, jestli by to primo Dex mohl opravit. Co, Dexi, poprosim ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2019, 11:14 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 350
Has thanked: 2 times
Been thanked: 81 times
Dlouho jsem si Hvězdu na disku schovával, ale smazal jsem to a už to nemám.
Archive.org to taky nezazálohovalo správně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2019, 11:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1359
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 282 times
Been thanked: 500 times
Napište Balkovi, ty odkazy směřovaly k němu
http://balek.v.sweb.cz/

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Terminál Hvězda M4T
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2019, 12:37 
Offline
Profík

Registrován: 11 lis 2013, 10:29
Příspěvky: 591
Has thanked: 74 times
Been thanked: 133 times
Diky, napsal jsem...

-------
Tak jsem dostal rychlou odpoved, ze soubory nejsou.

Presto bych nechal dal viset prosbu, jestli nekdo neco nemate. Byl bych vdecny.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz