OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 16 zář 2019, 00:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 12:49 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Tak dorazilo 10 desek na modul ROM , poslání doporučeně v bublinkový obálce ceny 40 + 60pošta + bublinkovka. jako zájemce tu mám
Mikes21 1ks
Martin8Bity 2ks
mysiak001 1ks
s4r 1ks

5ks desek ještě pro ostatní zájemce.

Jak potvrdíte do PM (+adresu kam zaslat) posílám číslo účtu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 08 čer 2019, 07:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 262
Bydliště: Košice
Has thanked: 147 times
Been thanked: 144 times
Vydali sme novú verziu PMD 85 Emulátora v3.1.4.200, kde je pridaná emulácia ROM MEGAmodulu, takže si môžete pohodlnejšie pripraviť a otestovať vlastný obsah ROM MEGAmodulu.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 08 čer 2019, 09:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Díky!! Funguje parádně.
Jen k tomu dodám že jsem konečně dospěl k názoru, že otočné drahé přepínače (moje verze megamodulu) a Displaye s tlačítky (verze Nostalcompa) Jsou totálně zbytečný, když má člověk před sebou monitor a klávesnici (PMD). Takže jsem nakreslil další verzi desky, tentokráte s GAL 22V10 která má v sobě stránkování na portu stejně jako Megamodul. Další výhoda je že lze použít původní obal rom modulu bez toho, aby se do něj vrtalo. TJ jde schovat obsah a nahradit jinou deskou jako vratný proces..
Celý by to ale nemělo smysl kdyby se k tomu nenapsal zavaděč v ASM do nultý stránky modulu, který by umožňoval výběr jedním tlačítkem.. Dalo mi sice fušku vzpomenout si na časy kdy jsem psal pro Z80 (8080 nikdy) a tak i to se nakonec povedlo..
Ještě trochu zápasím s resetem GAL obvodu, vypadá to že reaguje na rušicí špičky na signálu Reset na rom modulu (je prostě hodně rychlej). Sice 1nF kondenzátor na Resetu pomohl, ale považuju to za natolik nečistý řešení, ničit strmost tohoto signálu, že to předělávám a zkusím si vystačit bez resetu....


Přílohy:
Bez názvu2.png
Bez názvu2.png [ 19.35 KiB | Zobrazeno 1209 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 08 čer 2019, 14:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1234
Bydliště: Praha
Has thanked: 142 times
Been thanked: 289 times
Na rušení na resetu se mi chytaly i ty 74193. Vyřešil jsem to taky kondenzátorem...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 08 čer 2019, 20:20 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
vanthomas píše:
Na rušení na resetu se mi chytaly i ty 74193. Vyřešil jsem to taky kondenzátorem...


Díky za potvrzení hypotézy... nemám nic čím bych to rušení viděl, logickej analyzátor nic neukáže a osciloskop nemám paměťovej, takže to byla jen logická dedukce....
Každopádně jelikož ručně dělám stejně každou stránku Romky, tak nakonec před spuštěním dávám out kterej stránkovací registr vynuluje a pak teprve spustí obsah, tj po resetu by to stejně mělo dorazit na stránku nula.. A pokud by se něco nezadařilo tak vyp/zap GAL resetuje v rámci Initu.... A díky tomu mi zbyla noha na GALu díky který ušetřím negovací tranzistor selectu eprom1/eprom2 :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 09 čer 2019, 08:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Takže pro majitele Megamodulu a PMD85-3 na odkaze jsou hry co jsem zatím pro megamodul a PMD85-3 upravil. Proč pro trojku? No hlavním motorem bylo mít na PMD Dizzy, takže se začíná s trojkou, následuje 2A a nakonec dvojka... V přiloženým zipu je krom Dizzyho i pár her a taky zavaděč kterej jsem nazval ROMMER - dávám volně k dispozici. Předpokládám že bude funkční i na Megamodulu Nostalcompa.. (budu rád když někdo ověří) Jde vyzkoušet i na simulátoru PMD, mybasg3.rmm je potřeba nastavit v rom modulech jako první a za něj nasázet ostatní v pořadí podle menu. Do mybasg3.rmm jde ručně přidávat další názvy stránek RMM - v Hex editoru stačí prázdné místo vyplnit patřičným textem.
https://uloz.to/!FAb2y8YoxN5e/pmd853-zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 10 čer 2019, 12:59 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 262
Bydliště: Košice
Has thanked: 147 times
Been thanked: 144 times
V Manic Minerovi od VBG Software sa nezobrazujú znaky.
ROM Monitora je síce v RAM od 8000h, ale zjavne nebol "inicializovaný", tak ako to robí RUNNER a tak sú vektory na znakovú sadu nasmerované na pôvodné adresy v 3-kovom Monitore.

A Magicland Dizzy mi nefunguje vôbec. Neskúmal som, prečo. Možno mám v nesprávnom poradí tie RMM súbory.
V PMD85Emu.xml mám pre tvoj MEGAmodul túto definíciu:
Kód:
    <RomPackage name="Mega Modul Clouseau">
      <RomFile>Rom\megamodul\mybasg3.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\manic1.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\hlipa.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\manic.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\dizzym.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\dizzyc.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\flappy.rmm</RomFile>
      <RomFile>Rom\megamodul\arkanoid.rmm</RomFile>
    </RomPackage>

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 10 čer 2019, 16:02 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
rombor píše:
V Manic Minerovi od VBG Software sa nezobrazujú znaky.
ROM Monitora je síce v RAM od 8000h, ale zjavne nebol "inicializovaný", tak ako to robí RUNNER a tak sú vektory na znakovú sadu nasmerované na pôvodné adresy v 3-kovom Monitore.

A Magicland Dizzy mi nefunguje vôbec. Neskúmal som, prečo. Možno mám v nesprávnom poradí tie RMM súbory.
[/code]


Ahoj

Na Manic Minera mrknu, Dizzy musí být na pozicích co je v seznamu, respektive jeho první část předpokládá že druhá část je na konkrétní stránce... tj pokud počítám od nuly a rommer je v 0 tak dizzy 4-5 (už to vidím, je potřeba do 4ky dát dizzym nebo dizzyc jestli chceš černobílou nebo barvu a v 5ce druhá část dizzyho což je dizzy2).
Dal jsem sice do ROMMERA zápis aktuálně zvolené stránky na adresu FFFF (nic lepšího mne nenapadlo, a rom modul neumožňuje přečíst stav) ale dizzy byl tak našlapanej v paměti že se to tam neudrželo... Mám v plánu ještě upravit (asi zjistit stránku, pushnout si jí a nakonec sebrat a inc)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 10 čer 2019, 18:51 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 262
Bydliště: Košice
Has thanked: 147 times
Been thanked: 144 times
Ahá. Tak som mal asi nejakú "dočasnú slepotu", že som si ten súbor dizzy2.rmm nevšimol. Teraz už to ide. ;-)

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 10 čer 2019, 19:07 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 262
Bydliště: Košice
Has thanked: 147 times
Been thanked: 144 times
A teraz pozerám, že rovnakým problémom s fontom trpí aj FLAPPY.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 10 čer 2019, 21:04 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Flappy byl převeden rovnakým způsobem.... :-)
Už studuju zdrojáky monitoru, a ten init dodělám... :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 11 čer 2019, 19:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Opravený Manic a Flappy

https://uloz.to/!cILuqnDCtSu0/rmm2-zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 13 črc 2019, 23:22 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 162
Has thanked: 9 times
Been thanked: 22 times
Byly by ještě 2 kousky i pro mě? :-) Po virtuální floppy je to druhá nejjednodušší cesta jak do PMD něco bezbolestně a spolehlivě dostat. Mám verzi 85-3.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 14 črc 2019, 09:07 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 236
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 75 times
Dva kousky čeho? :-) Jinak případně můžeme probrat v PM...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM modul pro PMD
PříspěvekNapsal: 14 črc 2019, 09:27 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 162
Has thanked: 9 times
Been thanked: 22 times
Tišťáku na PMD ROM megamodul s novými součástkami ;) . Starší, lehce komplexnější či té novější a na součástky úspornější verze to by bylo jedno. Jak bylo už řečeno světýlka já taky rád :mrgreen: Přeci jen ty původní 2kB EPROM bude těžší a těžší sehnat včetně programátoru a mají malou kapacitu, ty nové z pohledu 80. let jsou nekonečné.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz