OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 13 lis 2018, 19:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013, 13:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
Zdar všem,

když už jsem si nedávno začal hrát s PMD a poměrně často pracuju s osmibitivými Atmely, tak si říkám, že bych mohl vyrobit i PMD 32 SD http://pmd85.borik.net/wiki/PMD_32-SD. K původní konstrukci mám několik výhrad.

Nelíbí se mi, že je na oboustranné desce, to znamená komplikovanější osvit a leptání v amatérských podmínkách s více nejistým výsledkem (a trochu dražší desku, ale to nehraje roli). Navíc pájení spojů ze strany součástek mi připadá hnusné. Dělal jsem tak spoustu výrobků, včetně tří Betadisků a už nikdy více, pokud se tomu dá vyhnout.

Nelíbí se mi drátové rezistory, diody ... zbytečné vrtání navíc a proti použití SMD 1206 prakticky nulový benefit, co se týče méně náročného pájení pro méně zručné. Chápu, že méně zručný páječ nemá odvahu pájet mnoha nožičkový čtvereček, ale tento argument v případě rezistorů neuznávám. Naopak to přináší práci s vrtáním, čím méně otvorů tím lépe. Bohužel drátovým propojkám se vyhnout nedá, takže efekt není moc velký.

Změnil jsem programovací konektor, pro mne nutnost, nebudu si vyrábět kabel pro každou desku nový, když mám hromadu zapojení s tímto. Nanejvýš bych uznal konektor kompatibilní s USBASP http://www.fischl.de/usbasp/, ale ten je příliš veliký.

Přidal jsem obyč. levný spínač (plandací na drátech má tendenci se utrhnout), desku jsem zmenšil o 2mm na kulatých 70x90mm, použil jsem levnější konektor (ne obludný velký Canon, ale 2x10 zlacených pinů ...), otočil stabilizátor tak, aby na něm mohl být chladič (i když není potřeba).

Poloha obou LED a tlačítek je v mm rastru ... s displejem to asi bude horší, na druhou stranu, pokud tomu vůbec budu dělat nějaký "kryt", tak asi jen obdélník zespodu kryjící spoje, nic víc. Ještě zkusím nechat místo pro příp. distanční sloupek na displej (jeden stačí, drží na konektoru).

A potřeboval bych vyjasnit několik detailů.

1/ je kompatibilní tento MMC/SD slot? http://gme.cz/slot-sd030-p823-034

2/ jaký přesně je pinout konektoru na GPIO/0 K3 PMD? Resp. souhlasí číslování na mé fotce se skutečnosti? http://egalerie.net/index.php/opravy/PMD-85-3/IMG_7686 Pokud souhlasí, pak mám přehozené řady (horní a dolní) v návrhu ... zkoriguji. Rád bych, aby byl vůči konektoru v počítači 1:1, aby se dal použít plochý kabel se samořezným konektorem na jedné (nebo na obou stranách, pájení drátů je vopruz, hlídání pinoutů ještě větší) a aby se do PMD dal v nouzi sestavit konektor z kolíčků do precizních patic pro lidi, kteří neseženou originál teslácký (tenčí strana kolíčků do něj pasuje http://gme.cz/precizni-oboustranny-kolik-spl32-p832-108).

3/ nedokončený, neověřený návrh zde ... http://cygnus.speccy.cz/tmp/pmd32sd_nehotove.tar.gz Nebude tam věčně, ale pokud někdo chce nahlédnout, kam to směřuje, tak je tam projekt do freeware Eagla i exportované obrázky.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013, 14:19 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 216
Bydliště: Košice
Has thanked: 92 times
Been thanked: 80 times
zxcygnus píše:
1/ je kompatibilní tento MMC/SD slot? http://gme.cz/slot-sd030-p823-034

2/ jaký přesně je pinout konektoru na GPIO/0 K3 PMD? Resp. souhlasí číslování na mé fotce se skutečnosti? http://egalerie.net/index.php/opravy/PMD-85-3/IMG_7686 Pokud souhlasí, pak mám přehozené řady (horní a dolní) v návrhu ... zkoriguji. Rád bych, aby byl vůči konektoru v počítači 1:1, aby se dal použít plochý kabel se samořezným konektorem na jedné (nebo na obou stranách, pájení drátů je vopruz, hlídání pinoutů ještě větší) a aby se do PMD dal v nouzi sestavit konektor z kolíčků do precizních patic pro lidi, kteří neseženou originál teslácký (tenčí strana kolíčků do něj pasuje http://gme.cz/precizni-oboustranny-kolik-spl32-p832-108).

3/ nedokončený, neověřený návrh zde ... http://cygnus.speccy.cz/tmp/pmd32sd_nehotove.tar.gz Nebude tam věčně, ale pokud někdo chce nahlédnout, kam to směřuje, tak je tam projekt do freeware Eagla i exportované obrázky.

1/ Zdá sa, že je to ten správny.

2/ pri pohľade zo zadu na PMD 85, tak ako je to na tvojej fotke, majú všetky FRB konektory pin číslo 1 vľavo dolu. Dolný rad sú piny s nepárnymi číslami (1, 3, 5 ...), horný rad sú piny s párnymi číslami (2, 4, 6 ...). Číslovanie na samotných telieskach konektorov netreba brať do úvahy.

3/ Môj EAGLE 5.11.0 Professional pre Win tieto zdrojové súbory neotvorí...

Len doplním, že odporúčam použiť ATmega644, pre ktorý je nový firmvér, umožňujúci používať aj SDHC karty s FAT32.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013, 14:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 216
Bydliště: Košice
Has thanked: 92 times
Been thanked: 80 times
Ešte doplním jeden poznatok.

Odporúčam dať na signál Reset MCU klasický pasívny resetovací obvod - odpor/dióda/elektrolyt. Teraz je tam iba ten pull-up odpor.

Ja som osadil a oživil asi 20 PMD 32-SD, všetky prakticky fungovali na prvé zapojenie a nemali žiaden problém so zapínaním. Mám ale informáciu od ľudí, ktorí si PMD 32-SD stavali/osadzovali sami, že im to nie vždy chcelo po zapnutí nabehnúť. Tento resetovací obvod by tomu mal pomôcť.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013, 17:42 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Taky bych mel poznamku... kdyz jsem to stavel tak u nas nemeli nizky krystal tak jsem musel osadit vysoky a ten mi zase prekazel pod LCD tak bych dporucit kondiky dat stranou aby bylo mozno osadit vysoky krystal a polozit ho.
A jen technicka, kdyz koukam v eaglu na desku, tak propojka hned vpravo u datoveho konektoru mi prijde zbytecna a jedne z propojek od vypinace by ses taky mohl jeste zbavit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013, 21:37 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
rombor píše:
odporúčam použiť ATmega644, pre ktorý je nový firmvér,

Super. Provedu upgrade až AT mega 644 koupím, ale prozatím mám AT mega 32 už v šuplíku koupený, experimentoval jsem s ním dříve a zbyl. Stejně tak nějaké 2G SD karty i spoustu menších MMC bych našel, FAT16 mi nijak nevadí. Krom toho, nic mi nebrání použít větší kartu a využít jen ty 2GB, které FAT16 zvládne.

rombor píše:
Môj EAGLE 5.11.0 Professional pre Win tieto zdrojové súbory neotvorí...

Používám freevare verzi 6.4.0, starší 6.x.x. (nevím přesně která) vyžaduje starou verzi libpng, zatímco vše ostatní novou (aktuálně mám libpng-1.5.15). Nejsnazší cestou je udržovat i Eagle aktuální (nikoli striktně, ale prostě ne starší než pár let).

rombor píše:
Odporúčam dať na signál Reset MCU klasický pasívny resetovací obvod - odpor/dióda/elektrolyt.

Přidal jsem 220n od resetu na GND, snad bude stačit. Na elektrolyt tam je málo místa. Dioda proč? Kvůli kolizi s programovacím kabelem, aby uživatel nezkratoval reset LPT/programátoru? Já bych to neřešil, protože programovací kabel nepůjde připojit s nasazeným displejem, tj. za provozu (pokud konektor neotočím a neumístím ze strany spojů). Tohle není vývojářská deska, aby bylo nutné (vhodné) programovat Atmel bez odpojení s připojeným displejem.

Sillicon píše:
aby bylo mozno osadit vysoky krystal a polozit ho.

Upraveno, kondenzátory u krystalu SMD, místo na položení krystalu je. Stejně tak u všech tří elektrolytů, mohou být vysoké přes 12mm, takže by se v pohodě měly vejít i 470uF. Např. http://gme.cz/ce-470u-16vt-jam-tk-8x11-5-rm3-5-bulk-p123-737

Mimochodem, ve většině zapojení kondenzátory ke krystalu neosazuju vůbec a nikdy s tím nebyl problém. Naopak s nimi se mi Atmel občas nerozebíhal (a to používám krystaly jak nově koupené, tak vypájené ze šrotu). No, osadit je lze, ať si každý vybere podle situace.

Sillicon píše:
tak propojka hned vpravo u datoveho konektoru mi prijde zbytecna

Jasně, pořešeno, původně pod ní vedl spoj.

Dále jsem přidal 3mm otvor pod trimr (doladění kontrastu za provozu), 2.5mm otvory pod 3 rohy LCD a dva 3mm montážní otvory 50mm od sebe ve svislé ose přesně uprostřed desky k připevnění např. destičky z plexi chránící spoje.

Dělá mi starosti displej. Zdá se, že většina (všechny?) mají vývody na opačné straně - http://gme.cz/products/search?term=1602, http://gme.cz/lcd-displeje-s-radicem. V zásobách mám mimo jiné ATM1602B a ten má konektor taky "dole". Sígnály na vývodech 1 až 14 jsou shodné, ale podsvícení má u pinu 1 mimo číslování, poloha a směr číslování nesedí. (že by se dal použít tento? http://gme.cz/mc1602e-trv-p513-099, ale stojí víc a bez podsvícení)

Ještě pořeším GPIO konektor a zkusím zkontrolovat, jak to je s displejem, jestli najdu vhodný, nebo jestli bude potřeba nějaká změna desky. Pak aktualizuji i zveřejněný projekt. Prozatím na pár dní odkládám.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 23 říj 2013, 22:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
Tak jsem opět trochu zapracoval a asi se to blíží finální verzi.http://cygnus.speccy.cz/tmp/2013-10-23_PMD%2032%20SD.tar.bz2 (je v tom trochu balastu navíc, ale uklízet soubory budu jindy).

LCD displeje, AT Mega 644, konektory ... mám a až udělám desku (čtvrtek/sobota?), tak proberu zásoby, osadím a možná dokoupím, co ještě chybí. Dám vědět.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 27 říj 2013, 22:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
Deska na prototyp už existuje http://egalerie.net/index.php/vyrobky/PMD-32-SD/IMG_7998. Osazovat budu jindy, teď už nestíhám.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 03 lis 2013, 02:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
Osazeno, zapájeno, sestaveno, oživeno. Zkoušet s PMD budu jindy. Prozatím jsem to dostal do stavu, kdy se po vložení SD karty na displeji zobrazí hláška "PMD 32-SD Ready"

Fotky na obvyklém místě.
http://egalerie.net/index.php/vyrobky/PMD-32-SD

Ještě by bylo dobré vylepšit napájení SD karty - úbytek na diodách není dost velký a z 4.98V se napětí sníží na cca 3.7V. To mi přijde pořád docela hodně. Nejsem si jistý kolik SD karty dlouhodobě snesou.

Druhý problém je zapojení napájecího konektoru. Kdybych si byl býval všiml dříve, že kladné napětí není zapojeno na kolík konektoru, tak bych to přehodil, protože takové zdroje jsou běžnější. Já s tím problém nemám, použil jsem napáječ k ZX Spectru, ale obráceně by to asi bylo správnější.

Distanční sloupky mezi deskou displeje a hlavní deskou jsou 15mm mezi pouzdrem AT Mega 644 a kovovou packou rámečku displeje stále zbývá cca 4.5mm, takže by displej mohl být níž. Ideálně o rovné 4mm, aby to dobře vyšlo i pro konektor displeje. Na obrázku IMG 8064 je vidět, detail konektorů LCD. Pinová lišta by do desky LCD šla zasunout o nejméně 1mm a vývody dolního konektoru jsou cca 3,1 - 3,2mm dlouhé (použil jsem toto http://gme.cz/dutinkova-lista-xinya-blw820g-p832-048, zkrátil na 16 pinů a narovnal ohnuté vývody).

A nakonec - pro nás, co nedisponujeme Windows (resp. na Windows rozchozeným AVR Studiem atd...) by bylo vhodné uvádět i parametry AVRDude, abychom to nemuseli lovit z Makefile. Pár minut mi zabralo, než jsem to sestavil. (Zkompilovat zdrojáky se mi zatím - bez AVR Studia - nepodařilo, ale kromě pokusu ze zvědavosti k tomu zatím nemám důvod. Takže neřeším.)
Kód:
avrdude -p m644 -c dapa -U lock:w:0x3F:m -U hfuse:w:0xD7:m -U lfuse:w:0xF7:m -U efuse:w:0xFF:m -U flash:w:pmd32sd.hex

Přičemž v některých případech bude typ MCU m644p a za parametrem -c je třeba zadat typ programátoru dle manuálu k AVRdude.

Doufám, že opravdu není potřeba AT Mega 644P. Jestli jsem správně hledal, tak se od verze bez P liší jen UARTem navíc.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 03 lis 2013, 10:57 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 216
Bydliště: Košice
Has thanked: 92 times
Been thanked: 80 times
Gratulujem. Pekná práca. :thumbup:

zxcygnus píše:
Doufám, že opravdu není potřeba AT Mega 644P. Jestli jsem správně hledal, tak se od verze bez P liší jen UARTem navíc.
Nie, nie je to nutné. ATmega644 nahradilo pôvodné ATmega32 iba kvôli tomu, že má dvojnásobne väčšiu FLASH ROM a tak sa doň vojde aj podpora SDHC. Nič naviac sa v 644 nevyužíva.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 10 lis 2013, 01:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
Odzkoušeno - funguje.

http://egalerie.net/index.php/vyrobky/PMD-32-SD/IMG_8221
http://egalerie.net/index.php/vyrobky/PMD-32-SD/IMG_8223

Jenom mne trochu zklamalo, že některé hry nejsem schopen spustit - konkrétně Pampuch a Duch vždycky spolehlivě padne hned po načtení a třeba Zaby se spusti do menu, ale potom ohlásí chybu "BDOS ERR ON B: BAD SECTOR" - vždycky stejně. Problém s kompatibilitou modelů PMD85?

A ještě jedna zvláštnost - po spuštění Manic Minera z této diskety (viz foto) a následném resetu přestala fungovat klávesnice PMD, reset nepomohl, pomohlo až vypnutí PMD32SD a jeho odpojení (protože pak zas nechtělo PMD bootovat) a znovu připojení, pak už zas klávesnice fungovala, Micros opět bootoval a vše se tvářilo korektně. Mohla by to být chyba firmwaru PMD32SD? Resp. už se mi to stalo podruhé a nejsem si jistý, jestli jsem i předtím spouštěl Manic Minera, nebo něco jiného (pár dní zpět). Stejně jako nyní, tak ani předtím reset PMD85 nepomohl, musel jsem vypnout PMD32SD.

Krom těhle drobností to celé funguje moc pěkně a pohodlně.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 11 lis 2013, 17:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 216
Bydliště: Košice
Has thanked: 92 times
Been thanked: 80 times
Problém bude zrejme v tom, že ako systémovú disketu si si vybral 32kB verziu MIKROSu, ktorá je určená pre PMD 85-2.
Táto verzia sa samozrejme spustí aj na PMD 85-2A a -3, ale keďže je samotný systém umiestnený veľmi nízko (viď. tu), tak niektoré programy systém prepíšu.
Musíš teda použiť 48kB verziu MIKROSu. Tá je aj na diskoch s hrami, takže ak vložíš do mechaniky A: priamo túto disketu, tak sa nabootuje práve 48kB verzia MIKROSu.

Problém so "zaseknutou" klávesnicou je spôsobený tým, že niektoré programy používajú na časovanie USART a to takým spôsobom, že zakážu príjem a ponechajú povolené iba vysielanie. Po vyslaní bytu priebežne sledujú uvoľnenie vysielača, čo v praxi predstavuje formu pravidelného časovania.
Podstatným problémom je, že klávesnicová rutina v Monitore testuje stav prijímača USARTu a pokiaľ je prijímací buffer naplnený, tak sa urobí prečítanie "prijatého" bytu a okamžitý návrat z rutiny, čoho výsledkom je, že klávesnica prakticky nereaguje. Keďže je ale prijem zakázaný, tak zrejme ani po "prečítaní" prijatého bytu nedôjde k zmene stavového slova USARTu a ku samotnému testu klávesnice nikdy nedôjde.
Obyčajný Reset tomu nepomôže, pretože ak je pripojená PMD 32, tak k inicializácii USARTu nedôjde. Riešením je iba vypnutie a zapnutie počítača. PMD 32-SD nie je nutné vypínať.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 17 lis 2013, 00:14 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
rombor píše:
Problém bude zrejme v tom, že ako systémovú disketu si si vybral 32kB verziu MIKROSu, ktorá je určená pre PMD 85-2.


Vskutku, bylo to tím. Už to šlape k naprosté spokojenosti.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 17 lis 2013, 11:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1298
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Ja vim ze PMD32 chodi pouze s PMD 85-3 a chci se zeptat, jestli by to nejak rozumne neslo rozchodit i s PMD 85-2a?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 17 lis 2013, 11:55 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 216
Bydliště: Košice
Has thanked: 92 times
Been thanked: 80 times
Odpoveď je tu.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 32 SD
PříspěvekNapsal: 17 lis 2013, 12:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1298
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Super. Na tenhle clanek jsem nenarazil, nebo mozna ano, ale cely jsem neprecetl. Ja v tom dotazu myslel PMD 32-SD, ale predpokladam, ze to plati i tak.

Pochopil jsem spravne, ze tedy staci doplnit nebo vymenit ROMky?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz