OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 dub 2018, 21:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 26 srp 2017, 21:51 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
Hrátky s emulátorem mě vyhecovaly, abych se konečně podíval i na skutečný hardware. Nechtělo se mi, dlouho jsem odolával, ale musíme tam všichni :)
Po otevření bedny se objevilo nefalšované smetiště, ten komp snad musel ležet někde v kurníku. Pro představu fotka zdroje, podobná vrstva bordelu byla všude...
Příloha:
IMG_20170820_184122.jpg
IMG_20170820_184122.jpg [ 186.21 KiB | Zobrazeno 2374 krát ]

Navíc si íkvéčko vybrala za obydlí nějaká geekovská myší rodinka, která ožrala spoustu kabelů a dokonce potah z několika kondenzátorů.
Po důkladné koupeli se ale zdá, že k nějakým fatálním škodám nedošlo. Deska je sice ošuntělá, ale spoje nikde nezmizely a součástky neuhnily.
Příloha:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 134.85 KiB | Zobrazeno 2374 krát ]

Zdroj jsem zatím nechal stranou, těch ožraných drátů je opravdu dost a oprava bude slušná počítačová archeologie. Zaskočit tak musel hnusně moderní ATX, čímž iq přišlo o vytápěcí funkci.
Než jsem to zapnul, kupodivu mě napadlo napájení trochu proměřit, takže na zkrat mezi -5 a -12V jsem přišel bez kouřových efektů.
Po zapnutí kupodivu naskočil docela hezký obraz - video32 funguje, ale zobrazuje jen videoram bordel...
Příloha:
IMG_20170826_221559.jpg
IMG_20170826_221559.jpg [ 190.75 KiB | Zobrazeno 2374 krát ]

ROMky (bolševické K573RF5) jsou překvapivě v pořádku, v nich chyba není. Horší je to s RAMkou, u třech bitů je na Dout nehnutá nula. Bohužel jsou paměti pětivoltové (opět bolševici KR565RU6). Nic takového v šuplíku nemám a překupníci neví co by za ně chtěli. Nezbude tedy asi nic jiného, než to vyštípat všechno a přepojit napájení zpátky na klasické 4116...
Pokračování příště :)

P.S. G540 mi ty K573RF5 opravdu nezkousne. Nezvládne je ani přečíst. Tentokrát jsem se ale nachytat nenechal a vyzkoušel je arduinem...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 srp 2017, 22:33 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 435
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 52 times
Been thanked: 44 times
A nejsou to nahodou klasicku 4116 ?? Byly osazovany napromo do desek.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 srp 2017, 22:46 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
Nejsou, KR565RU6 je ruský ekvivalent Intel 2118. Napájení -5V je nechané, ale +12V je přeškrábnuté a připojené na +5V (2118 má 1 a 9 nepřipojené a napájení 5V klasicky na 8)
Příloha:
IMG_20170826_233829.jpg
IMG_20170826_233829.jpg [ 152.61 KiB | Zobrazeno 2349 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27 srp 2017, 09:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1305
Bydliště: Praha
Has thanked: 173 times
Been thanked: 232 times
V příloze jest takový jednoduchý testík ramky. Pár desek jsem v prackách měl a pomohlo.
Prosím o shovívavost neb nejsem zrovna kovaný asemblerista, a vlastně programátor vůbec.
Příloha:
test_iq151.zip [954 bajtů]
50 krát

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27 srp 2017, 11:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1626
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 99 times
Dej tam 4164.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27 srp 2017, 20:59 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
rEVERz píše:
V příloze jest takový jednoduchý testík ramky. Pár desek jsem v prackách měl a pomohlo.
Prosím o shovívavost neb nejsem zrovna kovaný asemblerista, a vlastně programátor vůbec.
Příloha:
test_iq151.zip


Dík moc, určitě na to dojde. Jednu chvíli jsem chtěl něco podobného začít tvořit, ale jsem na tom z asm ještě mnohem hůř, takže bych to psal, s učebnicí v ruce, celé odpoledne :)
Zatím jsem provedl trochu hardwarovější test, jedné mrtvole jsem dal na záda 4116 a ta něco dělá, takže je celkem jasno...

danhard píše:
Dej tam 4164.

Dík za tip, sice trochu plýtvání prostorem :) , ale taky možnost. Zatím to vypadá, že budou 2118, takže zůstává v záloze.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 říj 2017, 23:28 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
Trochu jsem se v tom zase hrabal a našel asi zradu. 74188 co má dělat adresový dekodér ROM, sice na první pohled vypadala, že něco dělá, ale je to mrtvola...
Takže dotaz do pléna, nemá někdo obsah po ruce? Ono to samozřejmě, v nejhorším, půjde vymyslet, ale bude to bolet :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 04:47 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 435
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 52 times
Been thanked: 44 times
Přinejhorším ju vytáhnu a vyčtu. A není problém vypálit novou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 16:42 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 435
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 52 times
Been thanked: 44 times
OK, 74188 vytažena, zejtra poputuje do programátoru. Akorát doufám, že ti pojede, páč teď koukám, že mám trochu jinou revizi desky. Ten modrej flek je umístění 74188 .


Přílohy:
IQ151.jpg
IQ151.jpg [ 173.85 KiB | Zobrazeno 1855 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 17:02 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
ROMky by měly být zapojené stejně, to by mělo být v pohodě...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 05:00 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 435
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 52 times
Been thanked: 44 times
Tak a tady je vyčtenej obsah. Je tam BIN, HEX a ASCII HEX.


Přílohy:
74188_IQ151.zip [395 bajtů]
28 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 10:28 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
Dík moc, koukám že je to ještě jednodušší, než jsem čekal, soudruzi v Novém Boru se s tím moc nepárali :)
F000-F7FF je aktivní CS1 a F800-FFFF CS0. S víc romkama, nebo jinou velikostí se (bez jiného obsahu té 74188) nepočítá...
Samotná 74188 má CS udělaný NANDem z A15 a MW*

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 10:53 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 435
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 52 times
Been thanked: 44 times
No pro jistotu si udelam jednu zalozni kopii pro sebe.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 bře 2018, 20:01 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 774
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
Po delší době jsem se zase ukecal, se v tom chvíli hrabat. Jde mi to jak psovi pastva, ale progres tu je... Po výměně 8228, dvou 3212 a několika dalších drobností, zmizel bordel na datovce a už se spustí program v ROM.
Stále ale nefunguje odpojení ROM - *OE je pořád 0.
rEVERzův test tak místo RAM otestuje svůj první byte - C3 a to se také objeví na PB 8255. Alespoň ta tedy funguje :)
Mrtvá je tedy nejspíš ještě další 3212, nebo 3205 před ní. Pokračování příště, až zase bude nálada...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz