OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 17 srp 2018, 15:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 09 úno 2018, 21:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 175
Has thanked: 12 times
Been thanked: 41 times
Busy píše:
SCjoe píše:
SAM zase tak velký pokrok není, z80 zůstala obyčejná a plných 6 mhz zvládá jen v rom, s externí fast ram nebo s vypnutou obrazovkou... většinou má o 1 (či 1,5?) Mhz méně.
Ano, tak nejak okolo 4.5 MHz realne to bude.

CPU beží stále na 6MHz, len je rôzne brzdený, počas obrazu je to samozrejme najhoršie a niektoré inštrukcie idú len na polovičnom výkone (teda akoby na 3 MHz), niektoré inštrukcie (napadá ma len jedna) obraz nespomaľuje, no aj mimo obraz je procesor brzdený, aj keď nie tak výrazne.
Tiež sú brzdené inštrukcie pre prácu s portami &F0-&FF a to aj v ROM a ExtRam. Takže ani program v ROM nebeží na plný výkon, lebo SP zvykne byť mimo ROM a tým sa už spomaľujú inštrukcie CALL, RET a pod. Tiež stránkovanie pamäte, čítanie klávesnice a pod. sa už spomaľujú. No a samozrejme masaker na výkon je práca s pamäťou (napr. screen).
Najlepšia na výkon je ExtRam, kde môže byť program aj SP. Stránkovanie na portoch &80 a &81 nieje spomaľované, namiesto čipu SAA ktorý je tiež brzdený môžme použiť nebrzdený SID a už ostáva len obraz. Tu sa mi to pár krát podarilo tak, že zápis do pamäte obrazovky sa robil vždy v čase násobku 8T, ale vždy sa to nepodarí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 25 čer 2018, 09:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2115
Has thanked: 76 times
Been thanked: 297 times
SCjoe píše:
Co se týče výkonnosti - Zilog to má takhle: https://www.zilog.com/docs/z80/comparison.html

Jen tak mimochodem - v dokumentaci k Z180 sice Zilog píše, že "některé instrukce trvají méně taktů, než u Z80", ale nikde jsem tam nenašel informaci, které instrukce to jsou, a kolik taktů trvají... Nevíte to někdo? Nemáte třeba (link na) dokument, kde by to bylo popsáno?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 25 čer 2018, 10:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 112
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
Kdysi jsem si delal porovnani Z80, Z180 a eZ80. V podstate to melo byt rozsireni tabulky z knizky Bity do bytu. Prokladam
Příloha:
z80.pdf [181.42 KiB]
40 krát
jako prilohu...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 25 čer 2018, 10:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2115
Has thanked: 76 times
Been thanked: 297 times
hynek píše:
Kdysi jsem si delal porovnani Z80, Z180 a eZ80. V podstate to melo byt rozsireni tabulky z knizky Bity do bytu. Prikladam jako prilohu...
No tak to je ovšem paráda - díky! :thumbup: :god2:

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 25 čer 2018, 11:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1902
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 209 times
Been thanked: 347 times
hynek píše:
Kdysi jsem si delal porovnani Z80, Z180 a eZ80. V podstate to melo byt rozsireni tabulky z knizky Bity do bytu. Prokladam
Příloha:
z80.pdf
jako prilohu...
Chcelo by tam este podoplnat pocty taktov pre niektore Z80 instrukcie. Napriklad instrukcie, ktore pracuju s IX (alebo IY a ich polovickami) namiesto HL ale nepouzivaju ho ako pointer do pameti, t.j. nerobia adresaciu (IX+daco), trvaju o 4 takty dlhsie ako ich ekvivalenty s HL. Tieto 4 takty prave trva nacitanie prefixu #DD (alebo #FD), zbytok instrukcie sa potom vykona rovnako rychlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018, 22:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 15:11
Příspěvky: 116
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
Hele a nemá Z80 trochu jiný chování Flags???
Když jsem psal JIQ151 tak jsem byl nejdřív línej dělat jádro 8080 a dal jsem tam Z80, který jsem už měl.
A dělalo to psí kusy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018, 22:26 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 15:11
Příspěvky: 116
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
Busy píše:
niektoré inštrukcie idú len na polovičnom výkone (teda akoby na 3 MHz)


Ty, co mají 16bit přenos do RAM, tedy dva cykly hned po sobě?
Třeba PUSH rr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018, 22:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 15:11
Příspěvky: 116
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
Mimochodem, velice dobře zvládnuté sdílení paměti mezi video a CPU měl klon Spectra z nějaké ročenky AR kolem roku 87.
Celý prostor byl v jedné sadě DRAM zápis probíhal přímo a čtení přes pomocný latch. S DRAM 120ns nebo lepší to chodilo úplně bez brzdění


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 29 črc 2018, 06:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 112
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
omikron píše:
Hele a nemá Z80 trochu jiný chování Flags???

Z80 ma nektere flagy "nepouzite", ale vnitrne jsou pripojene na urcite signaly procesoru. Nektera tajemstvi Z80 jsou popsana zde.
Z180 a eZ80 maji flagy "vycistene"; nejsou nikam pripojene a jsou trvale 0.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 29 črc 2018, 11:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1836
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
omikron píše:
Mimochodem, velice dobře zvládnuté sdílení paměti mezi video a CPU měl klon Spectra z nějaké ročenky AR kolem roku 87.
Celý prostor byl v jedné sadě DRAM zápis probíhal přímo a čtení přes pomocný latch. S DRAM 120ns nebo lepší to chodilo úplně bez brzdění

ZX Spectrum kompatibilní, AR mikroelektronika 88, Ing. Aleš Juřík
ZX Mistrum, ARB 1/89, Ing. Milan Pražan, Jaromír Mlynařík
BOBO 64k, manuál 23.12.87, Josef Balhut, Václav Daněček, byl to dárek k vánocům :lol:

Od rychlostí dostupných pamětí a od jejich velikosti se odvíjelo vše ostatní.
Třeba BOBO 64k nám nechodilo s ruskejma 2716, protože byly tak líný, že jsem jim musel přidat při M1 wait :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 14:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 15:11
Příspěvky: 116
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
hynek píše:
omikron píše:
Hele a nemá Z80 trochu jiný chování Flags???

Z80 ma nektere flagy "nepouzite", ale vnitrne jsou pripojene na urcite signaly procesoru. Nektera tajemstvi Z80 jsou popsana zde.
Z180 a eZ80 maji flagy "vycistene"; nejsou nikam pripojene a jsou trvale 0.

Já myslel Z80 versus i8080.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 14:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1836
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Antony/DTA píše:
CPU beží stále na 6MHz, len je rôzne brzdený ...

Se divím, že tak někdo neudělal turbokartu na ZX48 na 7Mhz :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 17:17 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2403
Has thanked: 118 times
Been thanked: 155 times
Stejne by byla parada postavit si treba toho Boba...

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 18:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 15:11
Příspěvky: 116
Has thanked: 0 time
Been thanked: 19 times
danhard píše:
Antony/DTA píše:
CPU beží stále na 6MHz, len je rôzne brzdený ...

Se divím, že tak někdo neudělal turbokartu na ZX48 na 7Mhz :)

Protože takt CPU generuje ULA a v té nezměníš děličku.
Musel bys udělat kopii kousku ULA, který hlídá jestli CPU smí do Video RAM nebo ne a na základě toho zastavovat hodiny procesoru.
Jsou to dva klopné obvody D a pár hradel.

Bojím se, že použité DRAM a ROM by asi nestíhaly, musel bys dát rychlejší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8085 miesto 8080
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 20:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1836
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Musel by jsi vytáhnout 14MHz z krystalu a podle taktu CPU, kterej generuje ULA, to synchronizovat.
Přes hodiny dělá ULA wait kvůli úspoře drátů :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz