OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 03:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 09:56 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 337
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 84 times
Na řešení interfejsu se svými nápady podílelo více lidí zde z fóra, já víceméně jen kopíroval a propojoval. Mě to prostě jen nedalo a tak jsem hledal schůdné a hlavně funkční řešení. Po vyrobení poslední varianty interfejsu se nestalo, že by systém po HW stránce nějak zazlobil a to dostával na frak při ladění BIOSu a dalších programů.

Také se přikláním k nalezení příčiny problémů, aby řešení mohlo být čistší a přímočařejší, ale vše bylo testováno na 2 IQčkách (2 varianty desky) a se 2 různými CF kartami) - může být problém v nich, protože jsou dost staré (jenom 64 a 128MB). A v podstatě 3 varianty interfejsu. Novější CF jsem netestoval, protože je nemám. Vím, že množství kombinací IQ a CF není závratné a průkazné, ale nějakou vypovídacï hodnotu má. A pokud by se příčinu problému podařilo najít a odstranit, stačí 7431 vyjmout z patice a nahradit drátkem.

2vanthomas: pro zprovoznění systému budeš potřebovat jinou image do CF karty, která nemá prokládané sektory. Zkusím jí dneska udělat čistou, jen s programy download a cd a někde jí vystavit. Přibalím k tomu i program na "generování" souborů pro přenos do MIKROSu.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 12:20 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 337
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 84 times
Na uložto jsem nahrál obraz CF karty, který je nutno na kartu nahrát tak, jak je. Já používám HDD Raw Copy v portable verzi. V soboru jsou na disketách 0 a 1 nakopírovány základní soubory CP/M, plus D.COM (nahrávání z SD-ROMu - nutno použít FW pro ATMEGA328 z odkazu v tomto vlákně!), CD.COM pro výměnu "disket" v "mechanikách", OBASIC.COM a 8080EX1.COM pro komplexní test 8080A.

Všechny "diskety" obsažené v souboru MIKROS.imgmají 2 systémové stopy. V sudých "disketách" je obsažen MIKROS, v lichých disketách je CP/M. Při vkládání "disket" do "mechanik" je na to třeba myslet, protože dost programů končí WARM BOOTem a mohlo by se stát, že se skončí v jiném systému, než ve kterém se začínalo. Ne, že by o něco šlo, ale je dobé to vědět.

Použití D.COM je s jedním parametrem, jímž je celý název požadovaného souboru v kořenovém adresáři SD-ROMu. Soubor se vytvoří pomocí programu přibaleného v tomto archivu FilePackage.exe. Po jeho spuštění je možné přetahováním myší převést soubory pro CP/M uložené v PC to textového formátu, který program D.COM skousne. Těchto CP/M souborů v jednom texťáku může být více. Je třeba pouze zkontrolovat názvy CP/M souborů, aby byly pouze velkými písmeny. Standardně se vytváří soubor pkgFiles.txt někde v horoucích peklech. Já si ho otevřu příslušným tlačítkem a celý jeho obsah zkopíruju do souboru na SD kartě, který si pojmenuju podle svých představ. Pak ho druhým tlačítkem smažu - program si jej pamatuje a při i dalším spuštění by něj přidával další soubory. Můžu tak mít "balíčky" např. se základními programy CP/M, PASCALu, textových editorů, packerů, ...

Přišel jsem, nechci říct chybu, ale na jedno nestandardní chování: pokud použiju při bootu CP/M prohození systémových disket, program CD.COM toto nerespektuje (respektive nekontroluje) a mechaniky nebere jako prohozené. Časem to opravím.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz