OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 29.10.2020, 07:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 17:23 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Děkuji za reakce.

Začnu od konce: ale já u TTL ty signály /IOR a /IOW přes NAND potřebuju, protože na sběrnici IQčka chybí /IORQ. Pokud tam to hradlo nebude, tak při každé správné kombinaci na A3 až A7 se vygeneruje /CS pro CF kartu. Ale je pravda, že CF karta je v adresovém prostoru Ax sama, tak by to mohlo jít a karta bude reagovat jen při přítomnosti /IOR a /IOW. Mohu vyzkoušet.

CLK je uzemněn, protože ho na nic nepoužívám. Pokud může zůstat v luftu, mohu ho "odzemnit". Pokud u TTL budu chtít zajistit předstih /CS před ostatním signály, budu muset vložit nějaká "zpožďovací" hradla/invertory. Taky to bylo v plánu. Ale pokud to půjde, raději bych se věnoval řešení s GALem.

Je mi jasné, že v kartě je nějaký počítač, který to celé řídí a reaguje tak, jak reaguje. Zkoušel jsem připojit logický analyzátor a nejspíš tam zlobí /IOR jdoucí z IQčka - velmi často je na něm několik pulsů, které tam nemají co dělat. /IOW vypadá v cajku, tam žádná echa nejsou - viz přílohy.

EC1045: pokud to půjde natlačit do toho GALU (klidně i většího), tak by to bylo super. Jen nevím, jestli to není nad mé sily. S hradly a čítači si taky můžu hrát.

Zkoušel jsem použít druhé IQčko (původně testováno na sestavě holé desky na stole, napájení z ATX zdroje), které je kompletní a tam to na nic nečeká funguje to hned po zapnutí. Nicméně s VIDEO64 taky nic.

Petr


Přílohy:
Poznámka: Průběh signálu /IOR s falešnými pulsy
IOR.png
IOR.png [ 69.97 KiB | Zobrazeno 322 krát ]
Poznámka: Průběh signálu /IOW bez falešných pulsů
IOW.png
IOW.png [ 69.47 KiB | Zobrazeno 322 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 17:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 111
Has thanked: 0 time
Been thanked: 65 times
Já myslím, že SELECT karty okamžitě po dosažení správné adresy (tzn. bez IORQ) by nemusel být na škodu. Ano, karta bude milionkrát falešně aktivována než přijde platný cyklus, kde bude souběh se signály /IORD nebo /IOWR.

Pokud je to registr s CLK vstupem jak je naznačeno, tak uzemnění nebo připojení na jakýkoliv statický potenciál způsobí, že datové signály nebudou procházet. Musí tam být vždy aktivní hrana. Tak jsem to myslel.

Dělat zpoždění hradly není moc perspektivní. Chtěl jsem u vyvíjené karty BGP-1 zpozdit signál o nějakých řádově 20-40ns a nakonec jsem musel naskládat asi 4 nebo 5 hradel. A když se podívám na rozptyl zpoždění, tak ten je značný, řádově až 1:3.

Je-li znám problém, viz opakované pulzy /IOR, asi bych přednostně řešil toto. To je celkem pravděpodobný zdroj problémů. Jinak /IOR by měl měnit stav vždy po aktivaci signálu STSTB, tento signál totiž zapíše obsah stavového slova (v té chvíli je na datové sběrnici) do 8228 a ta to překóduje na již známé signály /IOR, /IOW, /MR, /MW, /INTA. Rozhodně bych impuls /IOR neočekával častěji než jednou za tři takty signálu 2,048MHz (to je nejkratší, třítaktový cyklus přístupu na sběrnici). Šířka aktivní části /IOR může být větší, to podle počtu vložených WAIT stavů.

Jestli ovšem ty opakované pulsy /IOR jsou ty zákmity, které vidím na záznamu osciloskopu, tak to je chyba. Ovšem může to být zatížením sběrnice měřicím kabelem pro osciloskop. Ale jestli to jede na jiném stroji, tak viník je jasný - konkrétní IQ151.

DOPLNĚNO: Propájel bych na plošňáku IQ151 cestu signálu /IOR před i za 8228-kou...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 18:00 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 290
Has thanked: 41 times
Been thanked: 47 times
Pokut je na jednom stroji brdel a na druhem ne tak to vypadá, že je to jedno IQ-151 nějak nemocné.

Pokut jde o ten CS tak ten říká, že je obvod vybrán IOR/IOW říkají, co se bude dít tj. čtení nebo zápis, aby to obvod vzal v potaz tak musí být současně CS tak i IOR nebo IOW s tím že CS musí/měl by mít mít předstih. Pokut přijdou jen signály separátně tak na to obvod nijak nereaguje … teda aspoň by, neměl.

S GALem ti neporadím, aneb já je nemusím a osobně bych to celé udělal z klasické logiky (integráču mam tak cca 2 banánové krabice), deska v modulu je dost velká takže těch několik IO navíc by se tam i tak bálo.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 18:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 111
Has thanked: 0 time
Been thanked: 65 times
Tak se dívám do katalogu na i8080A a zkusil bych zkontrolovat samotný signál /IOR vedoucí z pinu č25 obvodu 8228 směrem na sběrnici a pak taky propoj z D6 CPU i8080 (pin č. 5) na stejnojmenný signál na pinu č. 21 obvodu 8228 a pak snad ještě signál DBIN (ten spíše ale na zkrat s okolními signály, běžně by měl fungovat, pokud nefušují ostatní cykly jako zápis a čtení paměti a čtení IO).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 21:39 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
No, on ten "bordel" je v obou IQčkách. A ty jinak fungují normálně. Zatím budu bádat dál...

Díky moc.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 23:02 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Tak jsem se podrápal v rovnicích pro GAL a mám malý úspěch - pokud mám k interfejsu připojený LA, chodí to i s VIDEO64. Když ho odpojím, jsem ve stejné ř.ti, jako předtím. Je mi záhadou, že zmizely i zákmity na /IOR. Signály /IOR a /IOW jdou skrz GAL a jsou ještě strobovány vzniklým signálem /CSx, který se vytváří jen z A3 až A7. Je tam krásně vidět, jak má /CS předstih před ostatními signály. U signálu /IOW je to cca 800ns, u /IOR je to cca 240ns, místy je i vidět zpoždění vlastního signálu /IOx uvnitř GALu, ale přesná hodnota je mimo rozlišovací schopnost LA (ukazuje 40ns, což odpovídá 1 vzorku při 25MHz)

Zkoušel jsem ještě vytvořit signál /CS_ALL (součet signálů /CSx), ten drátkem přivést na vstup /CS_IN GALu a tímto signálem strobovat /IOR a /IOW, ale nějak to nechodilo - moc jsem to neřešil. Možná se k tomu ještě vrátím a pořádně to zkontroluju a změřím v LA.

Kód:
Device   g16v8 ;

/** Inputs **/
pin [2..6] = [a3..a7] ;
pin 7 = ior ;
pin 8 = iow ;
pin 9 = cs_in ;

/** Outputs **/
pin 12     = cs2 ;
pin 13     = cs0 ;
pin 14     = cs1 ;
pin 15     = iowr ;
pin 16     = iord ;
pin 17     = cs_out ;

/** Logic Equations **/
cs0   =  !(a7 & !a6 & a5 & !a4 & !a3) ;

cs1   =  !(a7 & !a6 & a5 & !a4 &  a3) ;

cs2   =  !(a7 & !a6 & a5 &  a4 & !a3) ;

cs_out = !((a7 & !a6 & a5 & !a4 & !a3) #
           (a7 & !a6 & a5 & !a4 &  a3) #
           (a7 & !a6 & a5 &  a4 & !a3)) ;

iord = ior # cs_out ;

iowr = iow # cs_out ;


Pro dnešek stačí, pokračování příště.

Petr


Přílohy:
Poznámka: Zpožděni signálu /IOR uvnitř GALu
zpozdení.png
zpozdení.png [ 70.68 KiB | Zobrazeno 265 krát ]
Poznámka: Průběh signálů /IOW a /IOR
both.png
both.png [ 70.37 KiB | Zobrazeno 265 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 16:41 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Dalšími experimenty jsem zjistil, že pokud /IOW protáhnu GALem 1x, /IOR protáhnu GALem 3x, obojí bez strobování pomocí /CSx a přímo na výstupní konektor interfejsu napájím kondenzátor 220pF na signál /IOR z GALu proti Vcc, tak to chodí spolehlivě jak s VIDEO32 tak i VIDEO64. Není to úplně košér řešení, ale účel světí prostředky :D . Zkoušel jsem místo kondenzátoru v sérii zapojená 4 hradla (konkrétně 7400), ale nechodilo to taky. Tak nevím, jestli se tím mám zabývat dál nebo to uzavřít s tím, že to prostě chodí :oops: .

Při zkoušení jsem také zjistil, že MIKROS oproti CP/M má v sobě nějaké drobné změny. Obecně se tvrdí, že soudruzi CP/M jen přejmenovali na MIKROS. Konzultoval jsem to s lookem a změn je tam víc:
- hlášky systému jsou převedeny na velká písmena
- "sériové" číslo systému je změněno z 22h na 00h
- změna v instrukcích týkající se "deblockingu" (práce s 512 bytovými sektory oproti původním 128 bytovým)
- viditelná změna - příkaz DIR zobrazuje pouze 2 sloupce souborů (i na VIDEO64) oproti původním 4 v CP/M

Zajímavý je PBASIC, který se při každém spuštění ptá, jak je široká obrazovka a s touto hodnotou pak pracuje - když zadám např. 32 znaků, zobrazuje na řádku jen 32 znaků, i když je použita karta VIDEO64. A pak se ptá, kolik je dostupné paměti (umí si to zjisti sám, ale je možné dostupnou RAM zmenšit).

Děkuji všem zúčastněným za trpělivost a pomoc při řešení problému s CF kartou. Zatím další bádání uzavírám, ale pokud má někdo nějakou "spásnou" myšlenku, rád ji prozkoumám a vyzkouším.

Děkuji z pozornost, konec vysílání :lol: .

Petr

P.S.: pokud by někdo měl zájem, poskytnu veškeré podklady . schéma, plošný spoj, obsah CF karty i upravený MONITOR.

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 22:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1703
Bydliště: Praha
Has thanked: 223 times
Been thanked: 371 times
Trochu mi to připomíná problémy, které jsem kdysi řešil s jedním jedničkovým PMD. Nešly přehazovat stránky připojeného Megamodulu. Problém byl v tom, že tam prolézalo cosi po resetu a použité 74193 na to reagovaly (označení LS, ale čertví co to bylo). Zajímavé bylo, že stačila vstupní kapacita osciloskopu a všechno začalo chodit. Takže jsem to vyřešil podobně, akorát myslím, že to spravilo 22pF.
O podklady bych určitě zájem měl, další způsob využití oranžové obludy se určitě hodí.
Dík.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 19.10.2020, 08:27 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 313
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 30 times
Been thanked: 80 times
vanthomas píše:
Trochu mi to připomíná problémy, které jsem kdysi řešil s jedním jedničkovým PMD. Nešly přehazovat stránky připojeného Megamodulu. Problém byl v tom, že tam prolézalo cosi po resetu a použité 74193 na to reagovaly (označení LS, ale čertví co to bylo). Zajímavé bylo, že stačila vstupní kapacita osciloskopu a všechno začalo chodit. Takže jsem to vyřešil podobně, akorát myslím, že to spravilo 22pF.
O podklady bych určitě zájem měl, další způsob využití oranžové obludy se určitě hodí.
Dík.


Jo, moje první verze megamodulu s GAL obvodem to dělaly taky.. Byl to problém na signálu RESET, a jelikož se mi nechtělo ničit jeho strmost a na něj lepit kapacity tak jsem v dalších verzích RESET vůbec nepoužíval. Jde o to aby po spuštění jedné hry z megamodulu a následném HW resetu byla v modulu naadresovaná stránka 0, a to jde udělat i softwarově (nahraju vybranou hru do paměti, nastránkuju stránku 0, spustím hru...)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 19.10.2020, 08:50 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Tady je první část podkladů.

Popis souborů:
IQ151_SCH.png - nyní použité schéma interfejsu - ještě mám jednu ideu, kterou chci vyzkoušet. Pokud to bude chodit, zveřejním.
IQ151_BRD.png - osazovací plán pro interfejs
IQ151_PCB.png - klišé pro výrobu PCB - desku je možné vyrobit jako jednostrannou s několika drátovými propojkami v domácích podmínkách
IQ151_CF.asm - upravený, komentovaný (díky omikronovi a lookovi) MONITOR IQčka ve verzi 250987. Je zde i opravena chyba při RESETu s 64kB RAM
IQ151_CF_F000.bin a IQ151_CF_F800.bin - binárky pro vypálení do pamětí 2716. Pokud je v IQčku výše uvedená verze MONITORu (na adrese FADF), stačí vyměnit jen tu od F800
mikros.iqd - "obraz" disket A: a B: pro nahrání na CF kartu. Já používám HDDRawCopy. V systémové stopě diskety A: je nerelokovaný MIKROS pro IQčko s 32kB RAM. Pokud bude vše v pořádku (interfejs, MONITOR a data na CF kartě) a vybere se pořadí disket '0=AB', BIOS sám zjistí, že je MIKROS nahrán na špatnou adresu a automaticky provede jeho relokaci na správné místo v RAM (relokace zkoušena pro 32, 48 i 64kB) a pokud se to povede, umožní jeho zápis zpět do systémové stopy diskety A:, takže při dalším startu už bude vše v pořádku. Pokud se vybere pořadí disket '1=BA', spustí se CP/M ve verzi 2.2. Používám 64MB a 128MB CF karty koupené za pár korun po bazarech.
CF_SCH.png - schéma redukce CF karty na 20-ti pinovou jumperovou lištu - to jsem si nechal dělat u číňana
CF_BRD.png - osazení redukce CF karty - interfejs s redukcí CF karty jsou propojeny plochým kabelem s PFL konektory

Chybí obsah pro GAL, který zůstal doma, zveřejním dodatečně. I vněm ale ještě chystám nějaké pokusy.

Snad jsem na nic nezapomněl Když budete mít nějaký nápad, dotaz nebo připomínky, prosím, pište.

Děkuji

Petr


Přílohy:
IQ151_CF.zip [417.29 KiB]
9 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.10.2020, 18:22 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Mám takovou ideu, bohužel s ní nějak nemůžu hnout. Pro zpoždění signálu /IOR mě napadla možnost využít signál FI2TTL a v GALu naprogramovaný SHIFT REGISTER (dále jen SR). Na vstup SR by se přivedl signál /IOR z IQčka a hodinovým signálem by se pomoci SR zpozdil o cca 455ns , což už by mohlo být v pohodě. Pokud by FI2TTL byl moc pomalý, dal by se použít signál OSC. Schéma jsem upravil pro přivedení hodin, na jumerové lišty jsou vyvedeny nepoužité vstupy/výstupy pro další případné laborování. Nějaké rovnice pro GAL jsem vytvořil, ale nechodí to. V simulátoru to funguje, na reálném HW ani náhodou.

Obsah pro GAL:
Kód:
Name     Shift_register ;
PartNo   00 ;
Date     18.10.2020 ;
Revision 01 ;
Designer Engineer ;
Company  RaceSoft ;
Assembly None ;
Location  ;
Device   g16v8 ;

/* *************** INPUT PINS *********************/
PIN  1      = clk                 ; /*                                 */
PIN  [2..6] = [a3..a7]            ; /*                                 */
PIN  7      = ior                 ; /*                                 */
PIN  8      = iow                 ; /*                                 */

/* *************** OUTPUT PINS *********************/
PIN 12      = cs2                 ; /*                                 */
PIN 13      = cs0                 ; /*                                 */
PIN 14      = cs1                 ; /*                                 */
PIN 15      = iowr                ; /*                                 */
PIN 16      = iord                ; /*                                 */
PIN 17      = q0                  ;
PIN 18      = q1                  ;
PIN 19      = q2                  ;

cs0   =  !(a7 & !a6 & a5 & !a4 & !a3) ;

cs1   =  !(a7 & !a6 & a5 & !a4 &  a3) ;

cs2   =  !(a7 & !a6 & a5 &  a4 & !a3) ;

iowr = iow ;

iord.d = q2 ;
q2.d = q1 ;
q1.d = q0 ;
q0.d = ior ;



Prosba tedy zní: byl by někdo tak hodný a podíval se na rovnice a pomohl je upravit tak, aby to fungovalo? Je to už trochu mimo mě :bang:

Díky

Petr


Přílohy:
WinSim.png
WinSim.png [ 13.53 KiB | Zobrazeno 103 krát ]
Poznámka: Schéma interfejsu
GAL.zip [33.65 KiB]
2 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.10.2020, 19:14 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 111
Has thanked: 0 time
Been thanked: 65 times
Jestli to dobře chápu, problém asi nebude v rovnicích. Pokud navzorkuješ /IOR signálem FI2TTL, dostaneš se do dalšího taktu CPU (T2>>T3), kde už nemusí být aktivní signál /CS, a pokud by snad i byl, tak procesor na konci taktu T2 už přečetl údaje z portu (tedy on si to procesor myslí, ovšem periferie díky zpožděnému /IOR ještě nic neposlala). Tudy bych asi nešel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.10.2020, 19:34 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 322
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 80 times
Tak udělat "delší" SR a použít OSC (do GAL20V10)?

Další variantou jsou specializované IO, které vstupní signál zpozdí o definovanou dobu. Jsou buď programovatelné (tuším DS1020), nebo napevno nastavené přes piny (typ teď nevím) pomocí jumperů/DIP spínačů.

Nebo (asi nejjednodušší i nejlevnější cesta) SN74LS31, což jsou dva invertory s definovaným zpožděním cca 28ns, dva "sledovače" se zpožděním cca 46ns a dvě hradla NAND se zpožděním 6ns takže by se dalo poskládat cca 160 docela přesně definovaných ns. U nás se dají koupit ve výprodeji do 10 Kč.

Chtěl jsem to vyřešit pomocí SW, ale HW asi bude schůdnější.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.10.2020, 19:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 111
Has thanked: 0 time
Been thanked: 65 times
Když už chceš zpožďovat /IOR, tak bude nutné vložit WAIT stavy (jeden nebo více, podle požadované doby předstihu /CS před /IOR). Pak bys /IOR mohl vzorkovat tím FI2TTL.

Ale už jsi zkoušel generovat /CS bez přispění /IOR a /IOW? Samotná platná adresa navzorkovaná signálem STSTB by generovala s předstihem pár stovek ns signál /CS a pak by s dostatečným zpožděním naběhl buď /IOR nebo /IOW. Nevím, jaké řádově předstihy chce ta CF, ale kromě vkládání WAIT stavů bych moc ty řídicí signály neposouval. To už bych raději připojil tu CF přes 8255.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 a CF karta
PříspěvekNapsal: 21.10.2020, 19:50 
Online
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 384
Bydliště: Košice
Has thanked: 215 times
Been thanked: 182 times
Ako písal Libor, to spozdenie IOR sa mi nejako nezdá. A vlastne si tiež nemyslím, že by mal byť problém v "načasovaní" IOR.

Možno úplne od veci, ale na to, aby periféria mohla "donútiť" CPU čakať na údaj od periférie, musela by periféria zhadzovať signál READY na CPU. Ak to periféria urobí, CPU bude vkladať medzi T2 a T3 čakacie takty TW, kým sa opäť READY nenahodí. A tak má periféria viac času na "prípravu" údaja, ktorý má na zbernicu poskytnúť. Neviem ale, či je na IQ151 takáto možnosť.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz