OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 16:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 24.03.2018, 02:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 809
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 90 times
Been thanked: 113 times
Teď jiná gama, ta světlejší, model 89.
Naskočí, obraz je pěkný, ostrý, sytý, ALE po chvilce se třeba sama resetuje nebo začne bzučet a rozsype se obraz. Po resetu se zase chvilku tváří ok.
Trochu jsem ji potrápil a natočil video s těmito poruchami:
https://youtu.be/ggNH8kwXRnA

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 24.03.2018, 10:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1710
Bydliště: Praha
Has thanked: 249 times
Been thanked: 329 times
Já bych asi začal změřením resetu. Bývají tam ty teslácký plastový radiální elyty(TE006 např.), jsou to šmejdy vysychavý.
Testovací romku asi nemáš ?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 15.09.2020, 18:33 
Offline
Nemluva

Registrován: 15.09.2020, 18:24
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím, dokázal by mi někdo poradit s opravou paměti? Po X letech jsem vytáhl Gamu ze skříně a zjistil, že většina her nelze nahrát. Během nahrávání zmrzne a ztiší se repro. Na netu jsem našel tento návod https://www.projectavr.com/diagnosing-4 ... ram-faults Zkoušel jsem zápis a čtení 1 bitu paměti a chyba. Nevíte, jak ho opět zprovoznit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 15.09.2020, 19:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1710
Bydliště: Praha
Has thanked: 249 times
Been thanked: 329 times
to už se tu řešilo tolikrát, třeba zde:
viewtopic.php?f=112&t=8713

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 10:01 
Offline
Nemluva

Registrován: 15.09.2020, 18:24
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
To jsem pročetl, spíš jsem myslel, jestli by mě někdo nenasměroval konkrétním směrem.
Mám sice elektro vzdělání ale osmibity jsou mimo mé znalosti.
Zkontroloval jsem zdroj, vyměnil elyty. Na osciloskopu je čistý.
Do paměti nahrávám přez telefon z aplikace PlayZX.
Kabel JACK 3,5 stereo a na druhé straně stereo spojené do MONO přes 10ohmů odpor v každé větvi.

Povedlo se nahrát tyto hry:
Jumping Jack, Harrier Attack, Frogger, Space Impact, Frogger.
Chyby vznikli např. při nahrávání her Mario Bros, Pac-Man, Arkanoid, Boulder Dash.
Buď došlo k restartu měhem nahrávání, nebo Gama během nahrávání přestala "číst signál"
nebo natáhla celý program ale po načtení vyskočil "příkazový řádek" a program se zastavil.
Ten odkaz, který jsem posílal v minulém příspěvku, tam se jedná o test ZX,
ten má rozdílnou velikost RAM. Poznám vůbec podle toho, že problém je v RAM?

Když zadám CLEAR 65535 vyhodí mi M RAMTOM no good 0:1
Když mu dám POKE 50000,85 vyhodí 0 ok ,0:1
potom na PRINT PEEK 50000 hodí 2 Variable not found, 0:1

Není k dispozici nějaký diagnostický program? I když chápu, že pokud je RAM K.O.
tak nemám ten program kam nahrát.

A taky, je vetšina těch her ze ZX kompatibilní s GAMOU? když mají rozdílnou paměť?
Díky za opověd


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 12:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
enza_cz píše:
TNení k dispozici nějaký diagnostický program? I když chápu, že pokud je RAM K.O.
tak nemám ten program kam nahrát.
Retroleum diag ROM
http://blog.retroleum.co.uk/electronics ... -spectrum/

Ideálně vypájet originální EPROM, osadit kvalitní patici (zlacenou precizní) a do ní zkoušet další ROMky. Alternativně nějaký externí interface s ROM, ale to má svá drobná úskalí, např. pokud je původní ROM natolik špatná, že i vypnutá ovlivňuje sběrnici (to asi není případ této Gamy, ale vyjmutí je tutovka).

A jestli víš, který bit RAM je vadný, tak prostě jen vyměnit příslušný čip? Určitě se dá propípat od dat na Z80.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 13:03 
Offline
Nemluva

Registrován: 15.09.2020, 18:24
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Takže podle Vás by to mělo ukazovat na chybu RAM jo? Úplně moc nevím, jak bych propípával data.
Co když bych vyměnil všechny paměti?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 15:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1719
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 378 times
Been thanked: 630 times
Kup si tuto externí ROM, myslím, že tam Noby dával zmíněnou Retroleum diag ROM, která by měla určit vadné paměti.
http://www.divide.cz/

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 16:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
enza_cz píše:
Takže podle Vás by to mělo ukazovat na chybu RAM jo? Úplně moc nevím, jak bych propípával data.
Didaktik Gama nemá popsané součástky na desce, na první pohled není zřejmé, který bit je který čip (nejsem si jistý, jestli jsou čipy v pořadí D0 .. D7). Takže propípat znamená podívat se na pinout Z80 a pípátkem na multimetru najít čip RAM, ke které vede spoj od D0, D1, ...

Ve vypnutém stavu!
enza_cz píše:
Co když bych vyměnil všechny paměti?
Taky možnost, ale plýtvání a zbytečné trápení málo odolné desky.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 16:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 229
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 39 times
Been thanked: 24 times
Nechci do toho kecat, ale myslíte, že s vadnou RAM by fungovaly hry cituji:
Jumping Jack, Harrier Attack, Frogger, Space Impact, Frogger.

Podle mě by nefungovalo téměř nic, byť by byl vadný i jeden bit, tj. jeden brouk. Harrier je sice 16k, takže by to snad běhat mohlo v dolní RAM,, ale Frogger je 48k a pokud funguje, paměť bude podle mého v pořádku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 16:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1719
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 378 times
Been thanked: 630 times
A nahrát nějaký diagnostický program z tap? Nemám o nich přehled, ale tento starý znám.
https://spectrumcomputing.co.uk/index.p ... 96&id=8884

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 16:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
pwramp píše:
Nechci do toho kecat, ale myslíte, že s vadnou RAM by fungovaly hry cituji:
Jumping Jack, Harrier Attack, Frogger, Space Impact, Frogger.

Podle mě by nefungovalo téměř nic, byť by byl vadný i jeden bit, tj. jeden brouk. Harrier je sice 16k, takže by to snad běhat mohlo v dolní RAM,, ale Frogger je 48k a pokud funguje, paměť bude podle mého v pořádku.
Souhlas, proto je potřeba nejprve testovat, ideálně něčím, co nezávisí na původní ROM.

enza_cz zmínil osciloskop, takže se může podívat třeba na stav adresové sběrnice, jestli některá z A0..A15, nebo některý z řídících signálů nemá podezřelou ne TTL úroveň. Na datech toho moc neuvidí.

Velikost RAM, kterou ZX zjišťuje po resetu se dá zobrazit pomocí
PRINT PEEK 23732 + PEEK 23733 * 256
https://www.1000bit.it/support/manuali/ ... ec4_2.html

Mělo by zobrazit 65535, je-li celých 48k, nebo 32767 pro 16k ZX Spectrum -> spolu s tím CLEAR 65535... to fakt naznačuje problém s horní RAM. Takže teď je jen potřeba zjistit který bit a který čip mu odpovídá.

V Gamě může být i problém se stránkováním RAM pomocí 8255, i to se týká oblasti 32768..65535.
enza_cz píše:
potom na PRINT PEEK 50000 hodí 2 Variable not found, 0:1
To máš asi chybu v příkazu, měl by fungovat i na ZX Spectrum 16k, kde vrací 255.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 17:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 883
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 284 times
solaris104 píše:
Kup si tuto externí ROM, myslím, že tam Noby dával zmíněnou Retroleum diag ROM, která by měla určit vadné paměti.
http://www.divide.cz/


Ako testovacia ROM sa mi osvedčila viac Alfordova ROM: https://github.com/brendanalford/zx-dia ... i/Firmware. Dokáže do borderu označiť aj chybné VRAM chipy a detekuje aj vadné multiplexery.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 22.09.2020, 20:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1710
Bydliště: Praha
Has thanked: 249 times
Been thanked: 329 times
enza_cz píše:
...Co když bych vyměnil všechny paměti?
To už bych raději vytáhl epromu a osadil patici. Pak testovací dle libosti.
Retroleum umí tuším muxy taky, ale to je fuk. Já používám externí a mám tam jak Retroleum tak Alforda.
Nebo jestli se na to necítíš můžu na to juknout.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik gama - oprava
PříspěvekNapsal: 23.09.2020, 00:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Pozor, niekedy to nemusí byť vôbec pamäťou. Možno iba obyčajné "Tape loading error". Lenže nie každá hra to má ošetrené, niekde je iba reset, niekde sa hra spustí aj keď je chyba v nahrávke, následne to samozrejme padne, a niekde jednoducho nič, zamrznutá tma. Pokiaľ tie nahraté hry čo fungovali nemali problém, tak by som to na problém s pamäťou nevidel.

Ako prvé by som pozrel obvody čo sú v päticiach, stačí vybrať a vložiť naspäť. Niekedy blbý kontakt potrápi...

Ako druhé by som skúsil nahrať program ktorý vypíše CRC32 pamäte ROM. Podľa neho sa dá zistiť či nehnevá EPROMka. Hľadaj tu na fóre, niekde som to tu už dával. A pozor, ten program má bug. Správne CRC32 vypíše iba pri prvom spustení, pri ďalších už píše bludy.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz