OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 12.07.2020, 20:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 95 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 - 4
PříspěvekNapsal: 29.06.2020, 12:09 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 790
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 157 times
Citace:
Mimochodem, jaký je problém s RS232 v PMD? Já sériák na PMD nikdy nepoužíval, ale zajímá mě to... vím, že tam je V.24 konektor, jen nevím, jestli to je jako proudová smyčka, nebo TTL USART, nebo čím a jestli se liší od klasické RS232.

Proudová smyčka IRPS, dá se upravit na V.24 / RS232 https://pmd85.borik.net/wiki/Blog:%C3%9Aprava_s%C3%A9riovej_linky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 - 4
PříspěvekNapsal: 29.06.2020, 12:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1101
Has thanked: 47 times
Been thanked: 85 times
Je to proudová smyčka ale uvnitř je 8251, tak se dají TTL signály prohnat MAX232 a je z toho minimalistický COM port. Rombor si takové vylepšení smyčky na standardní COM udělal. Problém je, že se tím permanentně vyřadí ta smyčka z provozu a řeže se do desky konektorů, což mě vůbec neláká.

Co se FPU týká, jako laik sice nedokážu posoudit jak snadné či nesnadné by jeho připojení bylo ale jako uživatele mě láká možnost mít rychlé výpočty v plovoucí čárce k dispozici. To FPU je ještě před-IEEE754 hardware, ta norma se do finální podoby vytvářela až později v 80. letech, zatímco toto je někdy z roku 1976/8 tak má určitá omezení a rozdíly v přístupu k přesnosti a šíři výpočtu. Bohužel. Nicméně pro PMD je jeho rozsah myslím zcela dostatečný, obvyklé výpočty jsou stejně v 99,9% ve stylu X*X*X, SIN,COS, odmocniny apod. a to FPU má bambiliardu funkcí. Tady by FPU ukázalo zoubky, co jsem pochopil z testů co dělal Mikes21 na Sharpu, je to na tuto kategorii počítačů skutečné "dělo." Přes všechny obtíže je to zdaleka nejsnadněji připojitelný FPU do těchto 8bitů, protože byl pro tato CPU přímo vyvíjený a komunikuje 8bitově, další FPU už byly určené primárně pro 16bitové stroje.

Podpora v Basicu by byla si dost oříšek, i kdyby se používaly jen funkce co Basic umí standardně. To bych taky sám neuměl udělat. Ale byl bych ochotný podpořit toho kdo by se s tím popasoval finančně.

Myslím že by se tímto modulem z PMD udělal model "PMD 85 Plus" - ještě ne úplně nový počítač ale maximálně vyšperkované PMD 85. Pokud je v ROM modulu hodně volných adres, vešla by se třeba i nějaký RAM disk apod., meze se nekladou. Za sebe bych se přimlouval za nějakou fyzickou sběrnicoidní desku, do které by se daly zasunout rozměrově standardizované kartičky přes pinový konektor. Takové ideově trochu IQ151. Umožnilo by to rychlejší vývoj PCB namísto původního ROM modulu a snadnou výměnu jednotlivých karet. Určitě by to bylo i levnější na vyrobení když výrobci hlídají každý cm2 a několik malých destiček vyjde levněji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 - 4
PříspěvekNapsal: 29.06.2020, 12:25 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 790
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 157 times
Citace:
Osobne ale stále nevidím nejaký prínos takéhoto APU pre PMD 85. Počíta zrejme (omnoho) rýchlejšie, ale tá réžia okolo toho zostane. Naviac, toto APU má nižší rozsah FP čísel (10^-20 až 10^+18), ako ho má SW samotný BASIC (10^-38 až 10^+38). A vôbec, úprava BASICu tak, aby využíval APU, by nebola úplne triviálna, už len preto, že na to treba disassemblovať a pochopiť celý ten pôvodný kód FP kalkulátora.

FPU navíc zpracovává omezený počet operací a obvykle je samo neřetězí do složitějšího výpočtu.
Skoro by byl lepší a) RISC procesor, kterému podstrčím komplexní program (výpočet raktálu, render 3D scény) a pak od něj vyberu jen výsledná data, b) kdyby tak emulovat 8080 instrukční sadu, můžu psát program stále nativně pro8080 a vybrané pasáže si jen "nechat urychlovat".
Ale to už su možná zbytečně modernista.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 - 4
PříspěvekNapsal: 29.06.2020, 16:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 187
Has thanked: 34 times
Been thanked: 44 times
Pokut jde zobrazovadla tak mám jen poctivé TV CRT a v rachote se mi povedlo zprivatizovat 4x CRT průmyslový „televizní“ monitor (3x RFT a jednou maďar), vše je černobyl. Z barevného mám jen dvě TV CRT a to jeda chce opravit. Placku nemám ani jedu.

To připojení FPU k PMD by se dalo vyřešit pomoci vyrovnávací paměti, používalo se to třeba u FDD pokut nebylo možno použít DMA a pogromově se to taky nedalo stihnout. Pokut na té rozšiřující desce bude ten PARALAX tak pokut zbude nějaký vývod tak tu vyrovnávací muže dělat on.

Pokut jde o RAM disk, co sedí na portech tak krásně je řešen RAM disk na SAPI-1 a to RMD-1 případně jeho zálohovaná verze ZRMD-1. RMD-1 má kapacitu 256kB nebo 1MB, ZRMD-1 má až 4MB.

Pokut jde o matematickou knihovnu v plovoucí řadové čárce tak tu mám na webu v ASM a mam pocit že ta samá či velice podobná je i v BASICu.

Například v modulu sítě PMD-71 je 8251 ale s budiči pro RS485, pokut se místo 75110/75107 použije MAX232 tak je k dispozici RS232C s programově nastavitelnou rychlostí. V „ROM“ modulo pro možnost programového nastavení rychlosti by tam musela bít 8253 nebo kus logiky. A k čemu je dobrý ten RS 232C nu k přenosu dat mezi 8 bytovým strojem a IBM PC. Hlavě pokut je potřeba něco pořád přenášet je to pohodlnější a rychlejší než blbnout s SD kartou a obrazy. Já mám k SAPI-1 s CP/M připojeny hned dva RS232C, po jednom mi hodí Terminal a po druhem se unášejí data pomoci XMODEM. I pod MONITOR/MIKOS mám připojeno přes RS232C neb SAPI-1 v ZPS-2 umí INTELHEX tak to honím po RS232C.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 - 4
PříspěvekNapsal: 01.07.2020, 12:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1101
Has thanked: 47 times
Been thanked: 85 times
Protože vylepšení PMD o tolik periferií bude jistě umět i UEFI, navrhuji novou grafiku na startup screen této modifikace :angel:


Přílohy:
Screen 3+ CB.png
Screen 3+ CB.png [ 31.57 KiB | Zobrazeno 129 krát ]
Screen 3+.png
Screen 3+.png [ 12.65 KiB | Zobrazeno 129 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 95 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz