OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 01.06.2020, 16:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 120 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 16:38 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
380 korun za imperialistický klon originálu Tesla? Neuvěřitelné! :shock: A co na výšku, vzhledem k specifičnosti PP je kontaktní pole ROM modulu dost hluboko. Nemusí se to ještě nastavovat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 16:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 763
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 82 times
Been thanked: 106 times
Czech Human píše:
............... obtížnější ty origo MH3212 sehnat ............

MH3212 v elfaxu 143ks skladem
Czech Human píše:
největší orgie budou s tím konektorem nahoru kam leze SD-ROM modul, který už je nesehnatelný....

Pokud budes brat PCB od Pana Ikona, tak se poptej i na konektor, treba jeste bude mit navic.
Ja od nej koupil v zasilce i s tou 3D hnedou krabickou (a jeste 3d podlozku konektoru), takze jsem usetril shaneni...
( je to pry alternativa od Denkla https://www.denkl.cz/eshop/wk465-91-13037)

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 16:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 763
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 82 times
Been thanked: 106 times
Czech Human píše:
380 korun za imperialistický klon originálu Tesla? Neuvěřitelné! :shock: A co na výšku, vzhledem k specifičnosti PP je kontaktní pole ROM modulu dost hluboko. Nemusí se to ještě nastavovat?


Nečteš ;) nevíš :?

https://sindik.at/?p=930355
cituji:
Vstavaný ROM modul a jeho priamy konektor je zapadnutý 10mm pod úrovňou “kapoty” počítača. Preto treba 48 pinov predĺžiť a mechanicky vyriešiť nejakým spôsobom oporu tohto monštra.Na predĺženie som skanibalizoval nohy diód 1N4007. Sú pevnejšie a celkom dobre sa spájkujú
Podpornú redukciu som načmáral v OpenSCADe za 10 minút, ale ďalších 50 sa tlačila na 3D tlačiarni. Milo ma prekvapilo, že pri rýchlom zaletovaní jednotlivých plôšok DPS sa PLA na redukcii netopila. Podozrivé bolo aj to, že zapasovala na prvý pokus. Výsledok bol na pohľad autentický.

foto:
https://sindik.at/wp-content/uploads/20 ... 68x414.jpg
Od Ikona jsem obdrzel i tento 3Dtisknuty mezikus...

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 16:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1528
Bydliště: Praha
Has thanked: 193 times
Been thanked: 333 times
S tím konektorem od Mousera se nic nastavovat nemusí. Vývody jsou dost dlouhé, v pohodě vystačí přes tištěný mezikus.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 17:14 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Právě že čtu a vím :-). Četl jsem si to tak mě zajímalo zda se to za ty hříšné peníze ještě musí nastavovat nebo ne. Je fajn že ne, byť se bez 3D tisku té nástavby člověk neobejde. Budu dělat 3 kusy tak budu ty čipy a konektory dávat dohromady naráz aby byly množstevní slevy :lol: . Jestli se v rámci procesu s tím nástavcem dá sehnat i ta tištěná krabička tím lépe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 18:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 170
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times
Ještě dodatek k těm 3212, v zemi kde vlála rudá vlajka se srpem a kladivem nesou označení 589IR12 kdy před „589“ se muže vyskytnout „K“, „KM“ nebo „KR“ (pokut si to „KR“ pamatuji správně) kdy „K“ je standardní verze, „KM“ průmyslová verze, „KR“ pouzdro s palcovou roztečí vývodu tj. 2,54mm jinak standardně je pouzdro s metrickou roztečí vývodu tj. 2,5mm. Značení je psáno v latince, aneb ty bukvice nemusím.

Jinak obecně pokut bude IO mít pouzdro DIL24-6 a bude na něm 3212, 8212, 74S412 nebo 589IR12 tak jde z 99% o mutifunkční střádač … a musím říct, že je to velice zajímaví obvod.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 20:39 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Budu se držet čs zdrojů :-). SSSR bylo už dosti ;) . Bude tedy jeden modul s polskými čipy a dva s tesláckými, RVHP mix musí být. Ty paměti asi z číny, celkem pošilhávám po winbond W27E257 coby pin kompatibilní eeprom variantě, kterou na rozdíl od uv eprom 27c256 sám snadno naprogramuju i smažu a jedna vyjde na cca 1 $.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 21:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 325
Bydliště: Košice
Has thanked: 197 times
Been thanked: 166 times
Czech Human píše:
380 korun za imperialistický klon originálu Tesla? Neuvěřitelné! :shock: A co na výšku, vzhledem k specifičnosti PP je kontaktní pole ROM modulu dost hluboko. Nemusí se to ještě nastavovat?
Ja som použil tento konektor (https://www.denkl.cz/eshop/wk465-91-13037) na dvoch kusoch a samozrejme je ich treba predĺžiť drôtikmi - http://pp01.borik.net/images/pp01-sdrom-konektor.jpg
Tie kontakty sa prakticky oprú o DPS a prispájkovaný drôtik ide do otvorov v DPS.
Musím povedať, že to predlžovanie je strašná robota... A vlastne potom aj to samotné "strafovanie sa" s tými drôtikmi do plošného spoja.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 21:48 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 324
Has thanked: 3 times
Been thanked: 62 times
rombor píše:
Musím povedať, že to predlžovanie je strašná robota... A vlastne potom aj to samotné "strafovanie sa" s tými drôtikmi do plošného spoja.

Ak by si tam nemal tie "slamky" tak by stačilo zapájkovať na každom kraji jednu-dve, vložiť do dosky a potom by to už išlo rýchlo, drôtik cez dierku ku konektoru, zapájkovať na konektor, na dosku a odstihnúť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 21:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1528
Bydliště: Praha
Has thanked: 193 times
Been thanked: 333 times
S "imperialistickým klonem" je to bez práce. Vývody jsou akorát a strefování také odpadá.
Možná vyčuhují trochu moc, ale ničemu to nevadí, tak jsem je nechal...
Příloha:
IMG_20200217_204841.jpg
IMG_20200217_204841.jpg [ 128.88 KiB | Zobrazeno 1151 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 22:10 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
My, pionýři z oddílu Trofima Lysenka, co pájeli 40 drátěných pinů z odizolovaného drátu na MH8255 co jsme předtím vyštípali z desky se takové výzvy nelekneme. Zejména když ta imperialistická patice je dražší jen o 4 € a rovnou se zapájí do pcb bez prodlužování :-).

Teď už jen tu kostřičku a krabici na hotový modul. Je nějaký kontakt na výrobce?

A co ta eeprom 27E257, to by mělo fungovat ne? Když si mohu vybrat mezi svědivým utrpením a pohodlím programátoru, pořízeného navíc za poloviční rozpočet Zimbabwe, beru všema deseti programátor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 18.02.2020, 13:41 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Tak po prolezení datasheetu od obou typů paměti jak 27C256 tak 27E257 jsou pinově kompatibilní a můj programátor ty EEPROM umí programovat i smazat, takže ty 27C256 UV laskominky s radostí přenechám jen labužníkům a budu kupovat pro ROM modul dovnitř PP-01 tu EEPROM verzi, navíc za hubičku :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 19:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1677
Bydliště: Praha
Has thanked: 240 times
Been thanked: 328 times
Upravil jsem značně testovací SW.
Test ram je "ostřejší", přibyl test ROM a na konci test zápisu do všech složek rgb naráz a HW scroll.
Popis je ve zdrojáku.
Nejsem zrovna "kodér" tak prosím o shovívavost ;-)
Jo, a taky jsem tuto poslední verzi nezkoušel na reálném HW. Něco mi tedy otestoval Ikon, ale pak už na to neměl čas.
Tak kdyby byl někdo ochotný.
Nejlíp by bylo použít 1kB(či jinou napasovanou) eprom na původní desce rom_modulu. Aby se vyzkoušel i ten test rom.
Příloha:
tst9.zip [15.08 KiB]
7 krát

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 19:24 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
No paráda, taková testovácí EPROM jako když se najde :-). Ideálně to dát do SD-ROM modulu jako utilitku pro testování jestli je to možné. V budoucnu si ji určitě do PP-01 pořídím :like:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oživování PP01
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 19:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1677
Bydliště: Praha
Has thanked: 240 times
Been thanked: 328 times
Czech Human píše:
Ideálně to dát do SD-ROM modulu jako utilitku pro testování jestli je to možné.
To není možné, je to low level a ne nějaký program.
Prostě náhrada rom pro test.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 120 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz