OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 30.09.2020, 03:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 12.02.2020, 18:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1710
Bydliště: Praha
Has thanked: 249 times
Been thanked: 329 times
Tedy jeden kus zdá se býti funkční, dal jsem tam stylové tesla patice:
Příloha:
IQ1.jpg
IQ1.jpg [ 658.59 KiB | Zobrazeno 2542 krát ]

Ještě musím otestovat moduly.

Druhé už naběhne, ale zjistil jsem že zlobí zdroj. Což je naprd neb je to tam strašně nadrátováno :-(
V modulu BasicG byly vadné 3 ruské epromy které nejdou ani úplně vymazat.
Dal jsem tam patice a epromy 2716.
Příloha:
IQ2.jpg
IQ2.jpg [ 498.8 KiB | Zobrazeno 2542 krát ]

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 12.02.2020, 19:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1710
Bydliště: Praha
Has thanked: 249 times
Been thanked: 329 times
Řešil jste někdo náhradu zdroje pro tento pekelný stroj ? Já našel jen drahý MeanWell :-(
Asi by tam šel AT, ale chci to nějak dovnitř...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 12.02.2020, 19:36 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 882
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 183 times
Czech Human píše:
Ámos se spouštěl JMP 8000

Toto ale platí pro volání z assembleru (adresa je samozřejmě hexadecimálně)!

Z monitoru C8000.
Z BASICu 6 (ne G!) CALL 32768, nebo CALL HEX(8000).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 25.03.2020, 18:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 228
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
U verze bez G na klávesnici rád odcházel zdroj při použití víc modulů naráz. Hlavně s modulem Grafik.
Stačí vyndat diody pro +5V větev a dát tam silnější.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 28.05.2020, 22:04 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Ahoj, začal jsem se pomalu vrtat v nedávno získaném IQčku a mám problém se zdrojem - přepaluje se pojistka 1.6A ve 12-ti voltové větvi. Nic na zdroj není připojeno (kromě sběrnice s konektory). Ostatní napětí jsou v toleranci. Zběžně jsem proměřil související součástky, vše se zdá být OK. Zaráží mě jen oproti schématu obráceně zapojená dioda ZD2 KZ260/5V1 (při výpadku -5V má zablokovat i +12V), ale může se jednat o chybu ve schématu. Trimr P2 má jezdce cca uprostřed dráhy, čemuž odpovídá naměřená hodnota 120 ohmů. Ale předpokládám, že IQ kdysi normálně fungovalo. Na nějakém motorkářském fóru jeden majitel řešil stejnou závadu, ale konečného řešení jsem se tam nedobral.

Zdroj je čistý, nezoxidovaný, nic není od myšáků přehlodané. Nějaké nápady?

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 29.05.2020, 02:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1675
Bydliště: Praha
Has thanked: 218 times
Been thanked: 368 times
Sběrnice je v pořádku? U mě byl zkrat mezi -5V a-12V. Byl tam ulomený pin z modulu a jak ho někdo páčil ven, roztáhnul dutinku konektoru tak, že se dotýkala sousední. Na první pohled to nebylo moc vidět...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 29.05.2020, 06:52 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
To jsem fakt nekontroloval... Ale když si vybavím, jak jsou kolikrát zohýbané vývody od TX/TY konektorů na straně spojů, něco by na tom mohlo být. Odpoledne prověřím a dám vědět.

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 29.05.2020, 18:28 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Zdroj už funguje, jak má. Zkrat na sběrnici nebyl. Problémem byla spíš příliš "rychlá" rychlá pojistka. Dal jsem tam nějakou staršího data narození a s tou to zatím funguje. Při zapnutí je ale vidět, že to má tak tak - drátek uvnitř se procházejícím proudovým nárazem ohřeje, až je vidět jeho prodloužení (prohne se a hned se zase narovná). Tak to snad bude OK. Případně tam můžu dát T pojistku nebo o něco silnější, cca 2A. Ale to stejně nevysvětluje tu obráceně zapojenou zenerku.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 05.06.2020, 07:55 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Deska "myšího záchodku" je částečně odstrojená a očištěná. Procesor je otestovaný a funkční, EPROMky byly úspěšně verifikovány a svůj obsah (kupodivu) nezapomněly . PROMku jsem nezkoušel, nemám jak. Teď musím vrátit zpátky vypájené patice, nahradit ohlodané kondenzátory a připájet kablíky k magnetofonu a monitoru/televizi. A pak zkompletovat do bedny a zapnout. Jen se trochu obávám, aby nebyly "různobarevné čmoudíky". Ale to už k tomu asi tak trochu patří, že nevíme co ta technika po tolika letech udělá...

Petr


Přílohy:
Poznámka: Očištěná deska IQ151G
IQ151.jpg
IQ151.jpg [ 570.24 KiB | Zobrazeno 1500 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 05.06.2020, 08:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1304
Has thanked: 57 times
Been thanked: 102 times
Evidentně má myší moč blahodárné účinky na trvanlivost EPROM pamětí ;). Deska vypadá o 1000% lépe tak snad se odmění za péči opětovnou funkčností :clap:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 05.06.2020, 09:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1466
Has thanked: 187 times
Been thanked: 311 times
Mě teda na těch deskách děsně provokují keramické kondenzátory na dlouhých nohách a ještě navíc tím jak jsou naohýbané přes IO, které zakrývají. Asi bych neodolal a začal je houfně nahrazovat.

Ale jinak :like: a víc fotek! :)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 05.06.2020, 17:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1675
Bydliště: Praha
Has thanked: 218 times
Been thanked: 368 times
RaceSoft píše:
PROMku jsem nezkoušel, nemám jak.

Zabodni do nepájivého pole, přidrátuj adresu, napájení a OE, zapni a koukni co je na výstupech. Je to 32 adres, nic nezvládnutelného. Navíc jen na pár adresách (čtyřech :) ) to něco dělá...
Obsah je tady:
https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=49&t=5515&p=67247#p67237

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 21:20 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Deska osazena novými paticemi a novými kondenzátory. Na pohled je to OK.

Po zapnutí bzučí repro, na reset nereaguje nijak, ale VIDEO64 očividně funguje. Měřil jsem úroveň signálu RESET, ta je OK . EXT RESET=1, RESET na 8080A=0. Víc zatím doma nevyzkoumám. Dotlačím si alespoň logický analyzátor, skouknu sběrnice, čipeselekty atd. Jednou se podařilo, že repro bzučelo podstatně méně a na displeji (tedy TV) bylo MONITOR a blikal kurzor. Po vypnutí a znovuzapnutí již jen videobordel, který je stabilní, ale při každém zapnutí se trochu mění. Tak to snad nebude nic zásadního. Nejvíc se hřeje CPU, ostatní obvody vlažné nebo na pokojové teplotě, včetně DRAM.

Prosím zdejší HW guru o nějaké nasměrování, kde hledat chybu. Předem děkuji za všechna nakopnutí :D .

Petr


Přílohy:
Poznámka: Zkompletovaná deska.
Deska IQ151.jpg
Deska IQ151.jpg [ 747.42 KiB | Zobrazeno 1283 krát ]
Poznámka: Jedno ze zapnutí...
Zapnuté IQ151.jpg
Zapnuté IQ151.jpg [ 571.79 KiB | Zobrazeno 1283 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 22:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1675
Bydliště: Praha
Has thanked: 218 times
Been thanked: 368 times
Kontroloval jsi napájení pamětí? Na té fotce to vypadá, že je přeškrab na 12V, ale propojka na 5V chybí...
Mělo by to vypadat takhle (tedy pokud tam máš pětivoltové 2118)
https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=49&t=5515#p65393

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Opravy IQ-151
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 22:59 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Ale takhle to bylo originál, s paměťmi jsem nic nedělal. A teď jsem to změřil a je tam 5V a "přeškrab" je tam tak nějak od přírody (z výroby) a vedle je oněch 12V. Třeba je to nějaká novější revize desky - 12V zespodu končí jen prokovem, 5V je napojeno zespodu kolmo přímo na pin 24 od 3212-ky. Označení desky je ZPA NB 162-00006-8/2A DB IQFL

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz