OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 02:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 27 lis 2019, 12:18 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Diky moc tohle jsem potřeboval slyšet. tak predpokladam " 1 chyba incializácie karty"
Zkusim LOG mezi CPU a kartou

http://www.sat2000.cz/IMG_0324.MP4


Martin1 píše:
sathack píše:
ani u jednoho se nedaří inicializace karty vždy jen problikne žlutá led a potom začne blikat modrá led,
Nějaká rada ? Naformátováno na FAT32 pod WIN10, nakopírován Loader a File Manager.
Zkoušel jsem připojit i TTL převodník k PC, modul na posílané příkazy přes terminál nereaguje. Po zapnutí přijde jen znak "CR".


Tak pekne po poriadku.
Po zapnutí je vyslaný kód CR - to je očakávaný stav, takža uP je naprogramovaný a funguje
Preblikne žltá - to je vyslanie znaku CR
Bliká modrá - oznamuje chybový stav, chybové kódy sú na mojom blogu, treba zistiť, o ktorú chybu sa jedná
https://sites.google.com/site/ondraspo186/4-rom-card-sd/4-3-firm
Neraguje na príkazy - v chybovom stave už uP len zobrazuje chybový kód a príkazy nerieši

Záver: vysleduj počet bliknutí, a potom sa pohneme ďalej.
M1 (autor OndraSD)

P.S. Chybové kódy:
krátka medzera (1s)
1 chyba incializácie karty
2 chyba rozlíšenia typu karty
3 chyba nastavenia dĺžky bloku
4 chyba pri čítani bloku z karty
5 chyba pri zápise bloku na kartu
6 chyba pri detekcii SDHC kariet
8 chýba súbor zavádzača
dlhá medzera (2s)
2 nie je FAT32
3 nenájdený Volume ID sektor
4 zlá veľkosť sektoru
5 zlý počet FAT tabuliek
6 zlé číslo root klastra
7 chyba na VolumeID


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 27 lis 2019, 14:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 188
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
sathack píše:
Diky moc tohle jsem potřeboval slyšet. tak predpokladam " 1 chyba incializácie karty"
Zkusim LOG mezi CPU a kartou

Skús vybrať kartu von a ak bude to správanie rovnaké, tak je to ono. Nie je problém v tom nadrátovaní veľkého socketu?
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 14:46 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
To nadrátování jsem provedl protoze nesla ani jedna microSD a normalních SD mám víc i menších kapacit ale nejde zadna


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 15:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 188
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
sathack píše:
To nadrátování jsem provedl protoze nesla ani jedna microSD a normalních SD mám víc i menších kapacit ale nejde zadna

Tak už iba napojit logický analyzér na P3.4 až P3.7 mikroprocesora a sledovať, čo sa deje. Podľa tej dlhej odmlky medzi bliknutím žltej a modrej to bude pravdepodobne zlyhanie už na prvej inštrukcii CMD00, čo sa program snaží 240x opakovať v prípade problému. Čo by znamenalo, že nejde správne niektorý signál do karty alebo z karty. Ten LA by to mal odhaliť. Mal by si tam vidieť
Obrázek

Predpokladám, že 3V3 stabilizátor si zmeral ako prvý a je OK. Ešte môžeš vybrať uP a zmerať úrovne na výstupoch 74LVC125 resp. na sockete (na patici uP môžeš pripojiť odpor medzi +5V resp. GND a jednotlivé piny pre vnútenie log.1 resp. 0 pre jednotlivé signály).
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 30 lis 2019, 18:12 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Díky moc za tyto informace, log analyzátor mám zkusím oměřit. Mám slíbené ještě nějaké menší microSD karty tak uvidím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2019, 22:54 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Problém dnes vyřešen,

chyba je v DPS - pin č.13 u 74LVX125 není připojen ke GND tím pádem jeden buffer zůstává ve třetím stavu,

když Clouseau psal "Osazena a odzkoušena deska SD, a je plně funkční. Takže jak desky tak procesory jsou v pořádku.", tak PCB bylo to poslední kdy bych hledal chybu.


Přílohy:
IMG_0306.jpg
IMG_0306.jpg [ 153.85 KiB | Zobrazeno 198 krát ]
IMG_0305 (5).jpg
IMG_0305 (5).jpg [ 169.03 KiB | Zobrazeno 198 krát ]
IMG_0305.jpg
IMG_0305.jpg [ 131.04 KiB | Zobrazeno 198 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 09:23 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 26 times
Been thanked: 78 times
Dobrá práce....!!!
Nicméně číňani jsou z obliga, deska odpovídá předloze, i na stránkách autora takhle ten vývod na desce je nezapojený...
https://sites.google.com/site/ondraspo1 ... d/hardware
Takže to je spíš otázka na Martin1 - že mu nehlásí návrhovej systém jeden nezapojenej pin v rozporu se schematem...
Moje verze bez uzemněného pinu, jak jsem psal, funguje naprosto bez problému. Takže to patrně bude otázka výrobce toho LVC, jak moc zkousne ten pin mít v luftu....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 10:33 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 188
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
Clouseau píše:
Takže to je spíš otázka na Martin1 - že mu nehlásí návrhovej systém jeden nezapojenej pin v rozporu se schematem...
Moje verze bez uzemněného pinu, jak jsem psal, funguje naprosto bez problému.


Pozeral som zverejnené Eagle súbory, tam je naozaj ten pin nenarútovaný, ale Eagle ho tak aj zobrazuje. V schéme je OK.
Zaujímavé je, že mám v PC uložené súbory s tým istým názvom (93C), ale pin 13 je správne zapojený na GND.
Musím pozrieť "v sklade", dosku z prvej vyrobenej série. Druhá séria je už s Martinovými úpravami (v. 1.00a) s pridanými SMD kondenzátormi - tam je to OK.

Vždy je lepšie sa opýtať na najnovšiu verziu, lebo stránka pri všetkej snahe nemusí byť aktuálna.

M.

P.S. v 2015 som ešte nepoznal magický príkaz RUN LENGTH *


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 21:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Clouseau píše:
Dobrá práce....!!!
Nicméně číňani jsou z obliga, deska odpovídá předloze, i na stránkách autora takhle ten vývod na desce je nezapojený...
https://sites.google.com/site/ondraspo1 ... d/hardware
Takže to je spíš otázka na Martin1 - že mu nehlásí návrhovej systém jeden nezapojenej pin v rozporu se schematem...
Moje verze bez uzemněného pinu, jak jsem psal, funguje naprosto bez problému. Takže to patrně bude otázka výrobce toho LVC, jak moc zkousne ten pin mít v luftu....


Mě zaráží, že nikdo s těch 20 ks DPS neměl stejný problém, je otázka kdo se dostal ke kompletaci a má ONDRASD postavený. Já skoro po roce :D
Ty IO 74LVX125 mám od tebe jako PCB, nevíš jestli bylo více typů od různých výrobců ? Zkusím zítra vyfotit.
Jinak doporučuji PIN 13 připojit na GND.

Důležité je že se na to přišlo a ten kdo má stejný PCB si může jednoduše plošný spoj upravit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 21:07 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Martin1 píše:
Clouseau píše:
Takže to je spíš otázka na Martin1 - že mu nehlásí návrhovej systém jeden nezapojenej pin v rozporu se schematem...
Moje verze bez uzemněného pinu, jak jsem psal, funguje naprosto bez problému.


Pozeral som zverejnené Eagle súbory, tam je naozaj ten pin nenarútovaný, ale Eagle ho tak aj zobrazuje. V schéme je OK.
Zaujímavé je, že mám v PC uložené súbory s tým istým názvom (93C), ale pin 13 je správne zapojený na GND.
Musím pozrieť "v sklade", dosku z prvej vyrobenej série. Druhá séria je už s Martinovými úpravami (v. 1.00a) s pridanými SMD kondenzátormi - tam je to OK.

Vždy je lepšie sa opýtať na najnovšiu verziu, lebo stránka pri všetkej snahe nemusí byť aktuálna.

M.

P.S. v 2015 som ešte nepoznal magický príkaz RUN LENGTH *


je možné tu verzi PCB (v. 1.00a) zveřejnit ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 21:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1461
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 321 times
Been thanked: 538 times
Já měl první sérii PCB od autora Martina1 v0.92 a tam je to správně.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 22:12 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 26 times
Been thanked: 78 times
sathack píše:
Ty IO 74LVX125 mám od tebe jako PCB, nevíš jestli bylo více typů od různých výrobců ? Zkusím zítra vyfotit.
Jinak doporučuji PIN 13 připojit na GND.

Důležité je že se na to přišlo a ten kdo má stejný PCB si může jednoduše plošný spoj upravit.


JJ souhlas, jedna propojka je to nejmenší.
74LVX128 jsem našel, že jsem objednával jednou objednávkou 18ks, takže byly v jednom štaflu. Předpokládat se dá že byly od jednoho výrobce... Desky samotný jsem sice dělal nadvakrát, ale ze stejných gerberů... dá se tam cvaknout opakovat objednávku....

No tak tím pádem nemám logický vysětlení že moje verze chodí... Případně že jsi jedinej komu tam to chybějící gnd dělalo problémy (i když na to by se vysvětlení našlo, že to ostatní taky ještě neosadili... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 23:18 
Offline
Prvnička

Registrován: 23 lis 2018, 23:23
Příspěvky: 19
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Tak otázka kdo máte postaveno a funkční ?

Kubik Vanthomas Jirka Holub Racesoft Mikes21 Microlan Shark800 Uunek Stingi Mysiak001 Zoom s4r MMartinka Doda Omikron


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 23:51 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 11:58
Příspěvky: 597
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 50 times
Been thanked: 86 times
Jeste to lezi v supliku. Koukam na pcb, znacen v 0.92 a pin je v lufte jako na foto od Sathack v predchozich prispevcich.
Velke diky Sathack za varovani.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba OndraSD + OndraJoy(s RTC)
PříspěvekNapsal: 04 pro 2019, 00:36 
Offline
Radil

Registrován: 21 říj 2013, 09:25
Příspěvky: 285
Has thanked: 127 times
Been thanked: 100 times
sathack píše:
Tak otázka kdo máte postaveno a funkční ?

Kubik Vanthomas Jirka Holub Racesoft Mikes21 Microlan Shark800 Uunek Stingi Mysiak001 Zoom s4r MMartinka Doda Omikron


No já mám verzi 1.00 od Martina a tam je pin 13 zapojen OK. Tu od Clouseau jsem bral hlavně pro Joy+rtc rozšírení, takže PCB SDčka mám v šuplíku :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz