OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 19:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 05 čer 2017, 20:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Nemá někdo uvedenou hru? Má to být něco podobného jako 3D Monster Maze na ZX81. Fandal ji hrával a našel jsem i na webu v diskuzích vzpomínky na tuto hru.

"To je vždy nostalgie ;-(. Dodne mě mrzí, že jsem Atari 800XL prodal. To pochopí jen ten, kdo to zažil. A IQ151 byl můj první - sice jsem ho nevlastnil, ale jelikož jsem prázdniny trávil na brigádě v ZPA Nový Bor, tak jsem měl možnost si ho půjčovat. Jo jo REX to bylo něco ... opravdová 3D hra :-P "

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 05 čer 2017, 20:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Tak jsem se špatně díval, našel jsem to na disku ve formátu rex.hex, ale nemohu to nahrát do emulátoru IOS GUI. Podle dokumentace mu má stačit IQ-151 s 32KB RAM a modulem Video 32.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 06 čer 2017, 13:03 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Já mám .csw soubor, kterej jsem stáhl od Dexe (myslim). A v emulátoru jsem to taky nerozběhal.

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 06 čer 2017, 13:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
rex.hex.dex ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 06 čer 2017, 13:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Zkoušel jsem i ten java emulátor a rex.csw a bez úspěchu :-(.

Tady je hex verze ke stažení
https://sites.google.com/site/computerr ... bor-iq-151
Tady csw verze
https://github.com/omikron88/iq-151/tree/master/tapes
Tady manuál
http://www.iq151.net/download/hry_pro_iq151.pdf

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017, 02:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 96 times
Been thanked: 227 times
RTFM :) I když se to nahrává z monitoru, vyžaduje to BASIC 6. S BASICem G to nahrát nejde... (zkoušeno v Omikronově jIQ151)
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=48&t=5129&p=65201#p65201

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017, 11:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1263
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Tak díky vanthomasovi jsem to rozjel. Je to kopie 3D Monster Maze pro ZX81. Už se těším na recenzi od ugraugry na jeho blogu Herní archeolog :-)


Přílohy:
rex.png
rex.png [ 14.99 KiB | Zobrazeno 3572 krát ]

_________________
ZX Spectrum, Amiga
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017, 19:09 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Mám a zároveň nemám radost :D Díky, zařadím to brzy na seznam.

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 28 bře 2018, 15:20 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Rexe jsem již na blogu měl (zde), stále mě však (a hlavně Solarise!) trápí otázka - kolik úrovní v té hře je ?!

Jedno je jisté - ty úrovně se negenerují náhodně, protože po každém spuštění jsou stejné. Pokud vás Rex sežere, tak si můžete zobrazit mapu, což jsem vždy udělal, vytvořil jsem si screenshot, tzn. mapu úrovně a podle ní jsem prošel dál, do dalšího levelu. Takto jsem to dělal až do úrovně 33., která je stále unikátní a poté jsem to vzdal. Ta hra může mít těch úrovní třeba 100 a tolik času obětovat nebudu.

Ale pokud by se tady našel nějaký šikula, který by koukl do kódu a prozradil nám, jak jsou ty úrovně uložené a kolik jich tam je, tak bych byl mooooc vděčný !

Hlavně mě také zajímá, jestli se to dá nějakým způsobem dohrát - je tam "finální obrazovka"? Nějaká gratulace "dohrál jsi to"?

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 29 bře 2018, 10:27 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Nové info od Dexe

"Je to BASIC, ale bohužel tokenizovaný.
Vykreslování mapy je zřejmě na řádku 2100. Odkud čerpá data nejde z té změti tokenů poznat.
Jedině to nahrát do IQ (nebo emulátoru) a program si vypsat, ale já nemám emulátor na čem pustit.
Jediná viditelná gratulace je text "A UZ JSI VENKU"."


"A už jsi venku" se vypisuje vždy po dokončení úrovně, takže předpokládám, že žádná definitivní "end game" obrazovka tam nebude.

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rex pro IQ151
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 00:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 96 times
Been thanked: 227 times
Ono se řekne nahrát a vylistovat, ale dá se z REXe dostat jinak, než resetem? Pokud ne, tak to samozřejmě není neřešitelný problém. S basicem6 je začátek programu na 016A a 016B a pointer na konec je na 00D0 a 00D1. Po resetu by mělo stačit obnovit tyhle čtyři bajty, zbytek tam pořád je.
V emulátoru se mi ale nedaří, asi to bude chtít skutečný stroj...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz