OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 dub 2018, 22:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 11:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Ahoj,
chci si zahrát pokud možno všechny hry, co kdy vyšly pro počítač IQ-151. Zatím jich mám na seznamu asi 30, ale teď bojuji s emulátorem.

Emulátor je tady
http://www.iq151.net/download.htm

Mám v podstatě dva problémy
1) emulátor bere soubory .wav a .csw, ale já našel jen hry ve formátech .txt a .bas.

Tady jsem našel tool (Tape export), který umí vytvořit právě .wav soubory, ale nevím jestli to dělám správně. Každopádně mám připravený nějaký .wav soubor se hrou, který do emulátoru naloaduju, ale nic se neděje. Takže se dostávám k druhému bodu

2) za předpokladu, že jsem tedy vytvořil správný .wav a naloadoval ho, tak co ted? Bliká tam na mě BASIC-G a já ho neumím ovládat. Zkoušel jsem "RUN" a nic.

Do přílohy dávám jeden ze souborů (bohužel .txt ani .wav soubory tu nejdou přiložit), takže kdyby někdo věděl jak ho v emulátoru rozběhat, tak mi prosím napište návod, díky! :thumbup:
Příloha:
NamorniBitva.bas [6.77 KiB]
63 krát

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 11:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1149
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 209 times
Been thanked: 391 times
Ten emulátor je nedodělaný a neumí nahrávat binární formáty, což je škoda. Osobně používám k emulaci IQ-151 tento multiplatformní moloch
http://emulation.free8bit.net/

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 12:14 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 229
Has thanked: 82 times
Been thanked: 80 times
2) za předpokladu že se něco nahrálo a hra je v gbasicu, tak příkazem LIST by se měl zobrazit výpis programu. Pokud ne tak:
1) se nic nenahrálo (tehdejší stroje byly háklivé na polaritu signálu aby vůbec začali nahrávat, ale třeba to má emulátor nějak ošetřené;
2) program je ve strojovém kódu a příkazem RUN se nespustí...

Ale já jsem ten počítač nikdy neměl v ruce, takže střílím od boku ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 12:56 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 279
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
"Počítače IQ 150 a IQ 151 byly určeny pouze výhradně do škol, jako nástroj pro výuku výpočetní techniky. Volný prodej nebyl povolen a místními orgány KSČ schválen."

Někdo použil zdravý rozum.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 13:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 229
Has thanked: 82 times
Been thanked: 80 times
@ugraugra
koukal jsem na ten emulátor a jak to chápu já, tak vy nahrajete soubor z menu load csw a pak v emulátoru dáte MLOAD a enter. Program by se měl nahrávat, uvidíš načítání jednotlivích řádků programu a až to skončí dáš RUN ke spuštění...

Příloha:
namorniBitva.png
namorniBitva.png [ 31.49 KiB | Zobrazeno 3530 krát ]


Přikládám převedený soubor na csw který mi fungoval
Příloha:
NamorniBitva.csw.zip [18.32 KiB]
60 krát


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 15:24 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
mmartinka píše:
koukal jsem na ten emulátor a jak to chápu já, tak vy nahrajete soubor z menu load csw a pak v emulátoru dáte MLOAD a enter. Program by se měl nahrávat, uvidíš načítání jednotlivích řádků programu a až to skončí dáš RUN ke spuštění...


Ano, je to přesně jak říkáš! Ten kouzelný příkaz, který mi chyběl byl "MLOAD" :beer:

Prozraď mi ještě prosím jak převádíš ty .txt soubory na .csw - je to asi pohodlnější než používat ten Tape Export tool a převádět to na velké .wav soubory.

solaris104 píše:
Ten emulátor je nedodělaný a neumí nahrávat binární formáty, což je škoda. Osobně používám k emulaci IQ-151 tento multiplatformní moloch
http://emulation.free8bit.net/

Ten jsem viděl, ale jelikož neumím kompilovat, tak jsem to ignoroval. Každopádně jsem si ted všiml, že v balíku v poslední verzi je ve složce Target\IOS_GUI už něco zkompilovaného, ale chce to po mě ROMky - ty co mám to nebere a hlásí error, tak nevím co s tím :hammer:

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 15:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 229
Has thanked: 82 times
Been thanked: 80 times
ugraugra píše:
Prozraď mi ještě prosím jak převádíš ty .txt soubory na .csw - je to asi pohodlnější než používat ten Tape Export tool a převádět to na velké .wav soubory.

Použil jsem převodník přímo od autora. https://github.com/omikron88/iq-151/tree/master/Txt2Csw/dist, ale je to java tak je otázkou zda to dokážeš spustit.

ugraugra píše:
solaris104 píše:
Ten emulátor je nedodělaný a neumí nahrávat binární formáty, což je škoda. Osobně používám k emulaci IQ-151 tento multiplatformní moloch
http://emulation.free8bit.net/

Ten jsem viděl, ale jelikož neumím kompilovat, tak jsem to ignoroval. Každopádně jsem si ted všiml, že v balíku v poslední verzi je ve složce Target\IOS_GUI už něco zkompilovaného, ale chce to po mě ROMky - ty co mám to nebere a hlásí error, tak nevím co s tím :hammer:

Mě tento emulátor také nebere ROM soubory, netuším čím to je :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 15:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
mmartinka píše:
Použil jsem převodník přímo od autora. https://github.com/omikron88/iq-151/tree/master/Txt2Csw/dist, ale je to java tak je otázkou zda to dokážeš spustit.

Jo, .jar je v pohodě, na to se jen 2x klikne :) Sice to spustím, vyberu soubory ale když kliknu na save, tak se žádný soubor nevygeneruje. To abych to neměl tak jednoduché :) Zkusím to ještě na domácím PC, kde mám admin rights. Ale každopádně díky, konečně jsem pokročil ! :angel:

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 15:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2023
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 137 times
[quote="ugraugra"]Ahoj,
chci si zahrát pokud možno všechny hry, co kdy vyšly pro počítač IQ-151. Zatím jich mám na seznamu asi 30, ale teď bojuji s emulátorem.

Určitě by nebylo špatné pak všechen soft co seženeš dát do jednoho balíku a někam to nahrát, určitě by se na to kouklo více lidí.
Čistě náhodou, nemáš nějaké hry od Benysoftu ?
Marně je sháním.
Ty psal jeden kamarád za mlada, a nemůžem je nikde najít.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 16:15 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Jack_Free píše:
Určitě by nebylo špatné pak všechen soft co seženeš dát do jednoho balíku a někam to nahrát, určitě by se na to kouklo více lidí.
Čistě náhodou, nemáš nějaké hry od Benysoftu ?


Já nejsem dobrý zdroj pro tyhle věci, jsem mladší jak ty hry samotné :) Spíš jsem doufal, že mi někdo tady pomůže obstarat hry, které jsou zmíněné v tomhle PDFku tady
http://www.iq151.net/download/hry_pro_iq151.pdf

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 27 bře 2017, 18:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1149
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 209 times
Been thanked: 391 times
Rom pro emulátor je v příloze.
Nějaké hry jsou i tady u Dexe:
https://sites.google.com/site/computerr ... bor-iq-151
Je škoda, že není archív her a programů na webu iq151.net. Žluťákovi se tu nikdo nevěnuje. Ten HW je strašný, ale alespoň uchování SW z IQ-151 pro další generace je záslužná činnost. Třeba jsem sháněl hru Saint War (klon Bomberu) nebo jsem našel zmínku o hře Zavři oči brouku a ..., což měla snad být nějaká isometrická hra.
http://www.oldgames.sk/mag/narsil-4/page/10/
Když se objeví nějaké kazety na aukru, tak je nikdo nezdigitalizuje a nedá k dispozici. Třeba Město robotů pro IQ se také zatím nedochovalo, Karla jsme na kazetě dal jednomu člověku na digitalizaci, ale kazetu schoval tak dobře, že už ji asi nenajde :-(.


Přílohy:
iq151_rom.zip [75.16 KiB]
62 krát

_________________
ZX Spectrum, Amiga
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 28 bře 2017, 05:53 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 775
Bydliště: Praha
Has thanked: 64 times
Been thanked: 173 times
solaris104 píše:
Ten emulátor je nedodělaný a neumí nahrávat binární formáty, což je škoda. Osobně používám k emulaci IQ-151 tento multiplatformní moloch
http://emulation.free8bit.net/


Proč by neuměl? Pokud vyskočím do monitoru ("BYE" v basicu), zvolím v menu nějaký CSW soubor a dám L a enter, tak se to normálně nahraje a spustí...
Zkusil jsem Komenium šachy a po krásných asi sedmi minutách se to rozběhlo :roll:
BTW. Ten archiv softwaru, co má Omikron na GITu je asi celkem komplet, o moc víc se toho nejspíš nedochovalo...

P.S. Oranžovou obludu jsem viděl jednou, asi před třiceti lety. Seděl jsem u toho maximálně pár hodin, ale zážitek to musel být hodně silný, když si do dneška pamatuju, jak se vyskočí do monitoru a spustí load z kazety :twisted:

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 28 bře 2017, 10:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 bře 2017, 09:23
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
solaris104 píše:
Rom pro emulátor je v příloze.

No, funguje mi akorát AMOS, ostatní opět hážou chyby. Každopádně ten emulátor umí loadovat jen soubory ve formátu .tap? Ach, hodil by se nějaký návod pro méně znalé lidi jako jsem já :|

solaris104 píše:
Nějaké hry jsou i tady u Dexe:

Jo, to vypadá na ty hry co jsou popsány ve zmíněném .pdf

solaris104 píše:
Je škoda, že není archív her a programů na webu iq151.net.

Přesně ! Kdo ten web spravuje? Přesvědčte ho, at dá dohromady co nejúplnější a přehledný seznam, vážně by se mi to ted hodilo. Začíná mi z toho hrabat :shock: :lol:

vanthomas píše:
Pokud vyskočím do monitoru ("BYE" v basicu), zvolím v menu nějaký CSW soubor a dám L a enter, tak se to normálně nahraje a spustí.

Aaaah, paráda, funguje to ! Ale některý ty hry jsou vážně špatný :D

vanthomas píše:
Ten archiv softwaru, co má Omikron na GITu je asi celkem komplet, o moc víc se toho nejspíš nedochovalo...

Parádní zdroj, je tam opravdu asi vše, o čem vím.

_________________
https://herniarcheolog.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 28 bře 2017, 10:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2023
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 137 times
No funguje to tak, že DEX je taková temná postava na několik webech, a když usoudí že ti chce a dovede poradit, dříve nebo později se ozve a poradí. :-)))

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 30 bře 2017, 11:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6903
Bydliště: Praha
Has thanked: 823 times
Been thanked: 810 times
Neřekl bych, že DEX je temná postava. Spíš takový polobůh, který občas ovečky popostrčí správným směrem :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz