OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 říj 2017, 14:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 06:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 798
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 2 times
Been thanked: 51 times
Když je tu tolik, relativně dost zájemců o IQ-151 a ten emulátor zřejmě asi nebude moc dobrý, proč tedy řešíte emulátor a nepostavíte si hardware IQ-151 ? Navíc, dnešní hardware IQ-151 by už nebyl tak poruchový jako ten prapůvodní. Součástky existují, jsou kvalitní a levné, plošné spoje lze dnes udělat mnohem spolehlivější než dělalo kdejaké JZD před 30 lety, ROMky z IQ-151 jsou také známé, tak kde je problém?

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 06:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 918
Has thanked: 43 times
Been thanked: 197 times
Problém je v tom, kde dneska sehnat ty příšerné spínače na klávesnici :lol:

Ale jinak by to samozřejmě šlo, zvlášť když dneska zvládne naemulovat PMD-85 i jednočipák.

_________________
Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů ]:->


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 07:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1678
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 170 times
Been thanked: 300 times
Alebo kaslat na HW a namiesto toho napisat FW pre FPGA na nejaky uz existujuci klon (napr. ZX UNO).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 15:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 798
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 2 times
Been thanked: 51 times
spínačů pro klávesnici se dnes dělá mraky nejrůznějších provedení a k nim samozřejmě nejrůznější hmatníky v mnoha barvách a tvarech. Jsou spolehlivé.

http://www.mouser.co.uk/Electromechanic ... ch&FS=True

Pomocí FPGA myslím není rozumná cesta, s ohledem na náklady. Leda, že máš doma vývojový toolkit FPGA a sám si to naprogramuješ a nekoukáš na čas, který věnuješ programování. Naprostá většina lidí si to ale nenaprogramuje, nemluvě o nákladech na pořízení FPGA vývojového systému. Ten není zadarmo ani levný. Aby se to vyplatilo, musel by jsi pak těch IQ-151 realizovaných pomocí FPGA prodat aspoň 1000 kusů. A to neprodáš.
Bohužel, ani mnohem zajímavější stroje než IQ-151 se nevyplatí realizovat pomocí FPGA.

Nejlevnější v případě takových malých mršek jako je IQ-151, je udělat klasiku pomocí stejného CPU, RAMek, EPROMEk, na nový plošný spoj.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 17:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1844
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 47 times
Been thanked: 113 times
Busy píše:
Alebo kaslat na HW a namiesto toho napisat FW pre FPGA na nejaky uz existujuci klon (napr. ZX UNO).


To by byla dobrá cesta, dle mě, a proč končit u IQ151, co třeba Ondru nebo PMD ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 18:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 918
Has thanked: 43 times
Been thanked: 197 times
Co třeba CS Multicomp? Chodil by soft pro IQ na zpomaleném Z80 bez nějakého zádrhele?

Ani ta cena by nemusela být zase tak drastická: https://fpga.cz/ep2c5t144/

_________________
Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů ]:->


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 18:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 798
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 2 times
Been thanked: 51 times
to já nevím jestli IQ151 nebo Ondru nebo PMD ... neznám detailně ty čsl. počítadla. IQ151 mělo (podle mne) dobrou koncepci - bylo modulové. Můj počítač byl tehdy také modulový, na 4 deskách 16x20 cm.
Modulový systém je lepší,než když je celý počítač na jediné desce. Na druhou stranu IQ151 používalo FRB konektory (já tehdy také). Nic lepšího nebylo, ale z dnešního pohledu DIN konektorů byly FRB nespolehlivé. Tehdy existovaly v ČSSR už přímé konektory, jenže problém byl pak s plošnými spoji.
Nedostatek IQ151 byl 8080A, samozřejmě Z80A byl lepší, ale tehdy v ČSSR nedostatkový.

Zda bude software, nejen BASICový, ale i assemblerový, z IQ fungovat na něčem jiném, to netuším. Záleží na HW kompatibilitě (adresy, rozložení paměti ata atd... je toho spousta). Spíše myslím, že ne.

Zda bude software pro nějaký počítač fungovat na FPGA verzi, ani to není jisté. Záleží, jak detailně a precizně je FPGA verze provedena a odladěna. Ty vývojové kity na fpga.cz jsou jednoduché, levné. Já mám k dispozici (vlastním) dva vývojové kity včetně vývojového software. A sice pro Xilinx Virtex 5 a pro Altera Cyclone II 2SC70. Na těchto jstě lze vyvinout a odladit detailně třeba IQ151 a daleko větší věci. Fakticky se dají koupit hotové VHDL moduly třeba pro Z80, pro PIO, SIO atd a ve vývojovém software to jen sestavit. Jsou to však finanční náklady, ale ušetří čas. Nebo šetříte peníze a vyvíjíte si VHDL modul pro Z-80A CPU pro PIO a jiné sami. A to sebere fůru času, než to odladíte. Když tomu nevěnujete čas a odladíte málo, jen tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" , tak to sice naoko vypadá, že to funguje, ale občas se to kousne.

Z ekonomických důvodů proto dávám přednost klasickýmu hardware před FPGA, když jde o malosériovou věc nebo počet pár kusů nebo pár desítek kusů.

Mne ráno jen tak napadlo, proč se babráte se sw emulátorem, když lze udělat hw novou IQ-151 s 8085 a statickou RAMkou, novými DIN konektory. Prostě zachovat to podstatné, adresy, ROMy a použít jen modernější součástky. Jen potud, aby stávající programy fungovaly.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 19:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 918
Has thanked: 43 times
Been thanked: 197 times
Mě šlo spíš o to, jestli u nějaké instrukce neudělá problém jiné časování, nebo se třeba trochu jinak nenastaví flagy. Tady by mohlo napovědět SAPI-1, to jelo na obou procesorech.

Ona nejen ta modulární koncepce u IQ byla myšlená dobře, ale celkové provedení trochu zaostalo za očekáváním.

_________________
Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů ]:->


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 19:26 
Offline
Prvnička

Registrován: 15 led 2014, 19:08
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Pouze u CP/M na SAPI-1 byly provozovány oba CPU (I8080 a Z80). V IQ-151 je osazen řadič přerušení 8259 se kterým Z80 neumí přímo spolupracovat. I8080A při portových operacích (IN, OUT) posila adresu portu jak na spodní tak horní byte adresy kdežto Z80 na horný byte adresy posila obsah registru C.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 18 srp 2017, 19:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 918
Has thanked: 43 times
Been thanked: 197 times
Aha. Takže to by problém byl, v multicompu by musely být oba procesory.

_________________
Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů ]:->


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 25 zář 2017, 13:34 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 25 zář 2017, 10:38
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Přátelé,

Dostalo se mi do rukou IQ-151 s modulem BASIC-G. Chtěl bych svým dětem ukázat nějaké hry z počítačového pravěku na skutečném stroji a ne v emulátoru, ale je mi jasné že hry z Komenia a další které se nahrávají přes monitor nepůjdou. Chtěli by modul BASIC 6.

Neřešil tohle někdo, jak ten textový IntelHEX záznam poupravit aby chodil na strojích s modulem BASIC-G?

Předem děkuji za rady a případné nasměrování správným směrem.

Mafro


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 25 zář 2017, 21:10 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 585
Bydliště: Praha
Has thanked: 43 times
Been thanked: 134 times
Jak upravit HEX netuším, ale v amaru 11/89 bylo tohle:
Příloha:
bas6tobasg.png
bas6tobasg.png [ 124.39 KiB | Zobrazeno 273 krát ]

Přepsaný zdroják a binárka v HEX je na githubu u Omikrona https://github.com/omikron88/iq-151/tree/master/tapes (v archiv.zip)
IQ jsem zatím nerozchodil, takže ani tohle jsem nijak nezkoumal...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 26 zář 2017, 09:26 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 25 zář 2017, 10:38
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ano, tohle jsem viděl, ale to mi s tím samospouštěcím balíkem od komenia nepomůže... Asi budu muset rozebrat ten jejich loader, pochopit co se tam provádí, a podle toho návodu z amára upravit ten HEX soubor.

A pokud ty hry používají části ve strojáku tak jenom doufám, že se nepřekryjou tím basicem. To by byla ještě práce s relokací strojových rutin.

Mafro


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz