OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 04:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 19:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
Pre vsetkych spektristov, ktori maju radi PMD85, a zaroven pre vsetkych peemdeckarov, ktori maju radi ZX Spektrum, tu mame jednu horucu novinku :)

http://pmd85.borik.net/wiki/ZX_ROM
https://www.facebook.com/pmd85emu/posts ... 9481043551


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 20:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 247
Has thanked: 98 times
Been thanked: 87 times
To je fakt parádní počin.... :welcome: :speccy:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 20:58 
Offline
Kecka

Registrován: 23 kvě 2013, 18:07
Příspěvky: 26
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times
Mazec :dcl:

Gratuluji, nemá to chybu! Nyní již věřím, že ZX bude dříve či později opravdu všude!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 21:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 190
Has thanked: 12 times
Been thanked: 42 times
Mňa zaujal jeden screenshot v odkaze a v ňom zápis:
INK PI+PI+PI/PI
Nieje to až prehnaná láska k PI ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 23:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 858
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
To je meganářez. Jen co najdu čas, vytáhnu své PMD 85-3 s PMD-32 SD a vyzkouším. Funguje BEEP? Kanály? BORDER? O kolik je pomalejší kreslení DRAW a CIRCLE?

S jakým rozlišením pracuje ZX BASIC na PMD? S nativním PMD, nebo 256x192?

Přijdou vylepšení? Spousta ROM umožňuje pohyb kursorem při editaci nejenom vlevo a vpravo, jako orig. ROM, ale i nahoru a dolu. Zatraceně hodně to usnadňuje práci. Plus další drobnosti, jako třeba zjišťování volné RAM příkazem, nebo přepočet HEX-DEC, přímá editace řádku místo LIST číslo_řádku a stisknutí EDIT ...

Kdybych dostal uloženou TAPku do ZX Spectra, za předpokladu, že nepoužívám nekompatiilní POKE a PEEK, bude takový BASIC použitelný?

Jaký největší "projekt" fungoval? Textovky (Diktátor, Poklad, Fukův Indiana Jones 1 ... něco takového?). Nevzpomínám, že by tam byly nějaké POKE, které tam nutně být musí. Tedy, pokud to nefunguje přímo, po úpravě by mohlo ... možná, vejde-li se.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2016, 23:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
To je mi otazek :-) koukni na Wiki :heilpmd:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 08:15 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
zxcygnus píše:
To je meganářez. Jen co najdu čas, vytáhnu své PMD 85-3 s PMD-32 SD a vyzkouším. Funguje BEEP?
Samozrejme :)
zxcygnus píše:
Kanály?
Aj tie.
zxcygnus píše:
BORDER?
Ze vahas !
zxcygnus píše:
O kolik je pomalejší kreslení DRAW a CIRCLE?
PMD85 ma cca polovicny CPU clock, CPU ma 7-krat mensi instrukcny subor, pre zaplnenie daneho mnozstva pixelov treba viac operacii s videoramkou, takze ta rychlost kreslenia (a aj behu basicu vseobecne) je citelne pomalsia. Ale o kolko konkretne, som nemeral. Mozno 3-4 krat.
zxcygnus píše:
S jakým rozlišením pracuje ZX BASIC na PMD? S nativním PMD, nebo 256x192?
Mojim cielom bolo aby bol basic co najviac kompatibilny ako sa len da. Podobne ako Speccy emulator na C64, aj na PMD85 je uprostred obrazovky oblast 256x192 pixelov v ktorej basic funguje.
zxcygnus píše:
Přijdou vylepšení? Spousta ROM umožňuje pohyb kursorem při editaci nejenom vlevo a vpravo, jako orig. ROM, ale i nahoru a dolu. Zatraceně hodně to usnadňuje práci. Plus další drobnosti, jako třeba zjišťování volné RAM příkazem, nebo přepočet HEX-DEC, přímá editace řádku místo LIST číslo_řádku a stisknutí EDIT ...
Mojim primarnym cielom bolo preportovat romku tak ako je, t.j. aj so vsetkymi chybami a nedostatkami, ktore som preto umyselne nechal neopravene (napr. INT -65536.6, AT 0,0;CHR$ 8, ...). Ale uvazujem aj o preportovani mojej bsrom, v ktorej su uz vsetky chyby opravene a je tam aj kopec dalsich vylepseni (vratane dec-hex, priama editacia riadku, pohyb hore/dole po editacnej zone...)
Btw. Zistit volnu RAM sa da uz teraz, keby si si precital manual (ako pise Silicon), vedel by si :)
zxcygnus píše:
Kdybych dostal uloženou TAPku do ZX Spectra, za předpokladu, že nepoužívám nekompatiilní POKE a PEEK, bude takový BASIC použitelný?
Samozrejme.
Nekompatibilne POKE a PEEK ? Co to je ? ;)
zxcygnus píše:
Jaký největší "projekt" fungoval? Textovky (Diktátor, Poklad, Fukův Indiana Jones 1 ... něco takového?). Nevzpomínám, že by tam byly nějaké POKE, které tam nutně být musí. Tedy, pokud to nefunguje přímo, po úpravě by mohlo ... možná, vejde-li se.
Na PMD85-3 s all-ram rezimom je volne miesto v basicu cca 27500 bajtov. Cize az takto dlhy basic tam mozes nahrat a spustit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 08:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1307
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 170 times
Pekny, vyzkouzim!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 09:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 247
Has thanked: 98 times
Been thanked: 87 times
Chvilku jsem si stím hrál, a pocit je úžasný skroro realný :) Nejvíce mě dostavá border a vše pěkně barevné v ColorAce.

Ještě k borderu, pokud jsem zadával obarvení přímo příkazem barvy se pěkně mění, ale když jsem si napsal smyčku kde se border mění tak mi barvy vynechávali. Šla černá,červená,zelená a žlutá a růžová,modrá a bílá se nezobrazily. I když jsem přidal do smyčky příkaz pause 0 tak to nepomohlo. Zkoušel jsem to pod PMD85emu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 09:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
mmartinka píše:
Ještě k borderu, pokud jsem zadával obarvení přímo příkazem barvy se pěkně mění, ale když jsem si napsal smyčku kde se border mění tak mi barvy vynechávali. Šla černá,červená,zelená a žlutá a růžová,modrá a bílá se nezobrazily. I když jsem přidal do smyčky příkaz pause 0 tak to nepomohlo. Zkoušel jsem to pod PMD85emu.
PAUSE 0 ale musis rucne odklepavat, navyse odklepavania sa buffruju takze ak jeden omylom odklepnes 2x, tak ten druhy klep sposobi ze nasledujuce PAUSE 0 skonci okamzite. Skus dat (napr.) PAUSE 50, ci sa farby poctivo pravidelne menia kazdu sekundu. Nizke hodnoty pauzy (1 a 2, mozno niekde aj 3) v emulatore nema moc vyznam skusat, pretoze tam sa to uz moze stracat kvoli pomalemu prenosu dat z okna emulatora cez graficku kartu na monitor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 10:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 247
Has thanked: 98 times
Been thanked: 87 times
Busy píše:
mmartinka píše:
Ještě k borderu, pokud jsem zadával obarvení přímo příkazem barvy se pěkně mění, ale když jsem si napsal smyčku kde se border mění tak mi barvy vynechávali. Šla černá,červená,zelená a žlutá a růžová,modrá a bílá se nezobrazily. I když jsem přidal do smyčky příkaz pause 0 tak to nepomohlo. Zkoušel jsem to pod PMD85emu.
PAUSE 0 ale musis rucne odklepavat, navyse odklepavania sa buffruju takze ak jeden omylom odklepnes 2x, tak ten druhy klep sposobi ze nasledujuce PAUSE 0 skonci okamzite. Skus dat (napr.) PAUSE 50, ci sa farby poctivo pravidelne menia kazdu sekundu.


PAUSE 50 a stejná situace, růžová, modrá a bílá se nezobrazí... zkoušel jsem emulaci 2,2a i 3 a žádný rozdíl. I obě verze emulátorů od Bóriků, tak nevím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 10:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
mmartinka píše:
Busy píše:
mmartinka píše:
Ještě k borderu, pokud jsem zadával obarvení přímo příkazem barvy se pěkně mění, ale když jsem si napsal smyčku kde se border mění tak mi barvy vynechávali. Šla černá,červená,zelená a žlutá a růžová,modrá a bílá se nezobrazily. I když jsem přidal do smyčky příkaz pause 0 tak to nepomohlo. Zkoušel jsem to pod PMD85emu.
PAUSE 0 ale musis rucne odklepavat, navyse odklepavania sa buffruju takze ak jeden omylom odklepnes 2x, tak ten druhy klep sposobi ze nasledujuce PAUSE 0 skonci okamzite. Skus dat (napr.) PAUSE 50, ci sa farby poctivo pravidelne menia kazdu sekundu.
PAUSE 50 a stejná situace, růžová, modrá a bílá se nezobrazí... zkoušel jsem emulaci 2,2a i 3 a žádný rozdíl. I obě verze emulátorů od Bóriků, tak nevím...
Tak toto je uz hodne podozrive. Napis sem presne aky program si pouzil na testovaine.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 10:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 247
Has thanked: 98 times
Been thanked: 87 times
Busy píše:
Tak toto je uz hodne podozrive. Napis sem presne aky program si pouzil na testovaine.


To nejjednoduší co znám :)

10 FOR a=0 TO 7
20 BORDER a
30 LET a=a+1
40 PAUSE 50
50 NEXT a


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 10:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
Ja ti to este zjednodusim: Skus vymazat riadok 30 :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX basic uz aj na PMD85
PříspěvekNapsal: 01 čer 2016, 10:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 247
Has thanked: 98 times
Been thanked: 87 times
Takže chyba na mé straně, ach jo .... jsem to ale trdlo :oops:
Teď to funguje, já si tím LET přeskakoval barvy že. No jo člověk už zapomíná..
Díky
Busy píše:
Ja ti to este zjednodusim: Skus vymazat riadok 30 :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz