OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 22.04.2021, 19:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 29.11.2020, 22:17 
Online
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 359
Has thanked: 5 times
Been thanked: 146 times
Tak jsem vyzkoušel dvě desky rozhraní PMD-85 a nic. Jedna nereaguje vůbec. Ta druhá sice něco přijímá, ale tím, že si i při odpojeném kabelu vymýšlí přijaté znaky, tak zákonitě při příjmu skutečného znaku vygeneruje nesmysl. Ale je vidět, že na nějaké podněty na kabelu reaguje. Ty jsi Zdeňku propojení realizoval jak?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.11.2020, 22:32 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 430
Has thanked: 58 times
Been thanked: 54 times
Pokut s tam měl před 20 lety poctivý sériak tak tam to ledku v tom optronu utáhl. Otázka bude, čím krmíš tu ledu teď. A pak ony ty optrony docela rády odcházejí, takže by nebilo od věci je zkontrolovat. Poslední možnost je jak je nastavený ten tvarovač za optronen aneb zda to neprzní on. Ono obecně ty optrony jsou tak trochu duchařina.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.11.2020, 22:42 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
No ale pořád existuje projekt ze stránek RM-teamu, kde se optron virtuálně hodí do ( ! ), udělá se přeškrab a připájí se tam RS232MAX na malé univerzálce, čímž se problém sériového vraha dat vyřeší... https://pmd85.borik.net/wiki/Blog:%C3%9Aprava_s%C3%A9riovej_linky Jo a jde pak použít standardní kabel ze šroťáku, nemusí se pájet nějaké harakiri :-). Debata k tématu tamtéž: https://pmd85.borik.net/wiki/Special:Forum/showcomment&fid=798


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 00:18 
Online
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 359
Has thanked: 5 times
Been thanked: 146 times
Když místo optočlenu dám červenou LEDku, bliká při vysílání znaku z PC. Když tam zapojím optočlen 6N136, normálně to pošle bez chyby data i rychlostí přes 50kBd (ale pro simulátor EPROM). Čili port v PC je v pořádku. Spíše mám podezření na poškozenou desku rozhraní v PMD-85. Zítra si ty desky proměřím. A asi tam osadím i ty 6N136. Jsou dost citlivé a i rychlé. S nimi dělám veškeré galvanické oddělování a jiné ani nepoužívám. V jedné aplikaci jsem přes ně dokonce tlačil stovky kHz do kaskády posuvných registrů 74xx a ony to přenesly. Ten katalogový 1MBit/s není z říše snů ale realita.

Takže kabel je taky OK.

A ještě pro Czech Human: jistě, ono jde nahradit ten optočlen čímkoliv jiným, třeba i odporem, a ono to i pojede. Ale já chci zachovat galvanické oddělení PMD-85 od PC. Jinak by to mohlo skončit špatně. Mohlo a nemuselo, to je loterie a tu já nerad.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 08:26 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Ok, ono všechno má své pro a proti :-). Oddělení je samozřejmě bezpečnější. I ta debata tam může něco přinést, je tam i jiný program Terminál...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 18:18 
Online
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 359
Has thanked: 5 times
Been thanked: 146 times
Přesně tak. Díky za ten odkaz. Vůbec jsem netušil, že tu Ameriku opět objevil někdo před mnoha lety.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.03.2021, 15:03 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Po posledních zkušenostech s přenosem dat z PC pomocí zvukovky kdy jsem 2 kB ovladač na tiskárnu posílal 30x než se podařilo ho do PMD po 10 stresujících vteřinách dostat abych ho konečně mohl nahrát na kazetu, ze které to PMD bez problému přečte napoprvé, jsem se zařekl že si musím udělat sériový kabel a data posílat druhou sdířkou, protože takhle už ne... Tohle je největší bolest 8bitů, dostat do nich data :bang: a když PMD zdarma nabízí sériák, topící se i DTR-RTS párů chytá ;).

Vyzkouším tu konzolovou utilitku z odkazů výše, neproběhlo v oblasti vývoje v této oblasti něco dalšího, co by případně autor zatím nezmiňoval? Padaly i zmínky o linuxu... :-).

Teď už jen aby optrony v PMD správně blikaly a USB převodník dodal dostatek proudu :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.03.2021, 17:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 83
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Mám otázku, ktorý z týchto prevodníkov niekto reálne skúšal a fungovali mu ? Osobne som neskúšal ani jeden, preto si nechám poradiť.


Přílohy:
pmd irps rts-dtr.jpg
pmd irps rts-dtr.jpg [ 78.18 KiB | Zobrazeno 696 krát ]
pmd irps rts.png
pmd irps rts.png [ 2.98 KiB | Zobrazeno 696 krát ]
pmd irps pnp.png
pmd irps pnp.png [ 13.07 KiB | Zobrazeno 696 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.03.2021, 17:38 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Ten první ze skenu autor řešil i na webu bratří bóriků a fungoval mu na usb převodníku. Já si ho taky jdu stavět. :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.03.2021, 21:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 83
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Rozdiel medzi obvodmi je napr. v zapojení TxD, kde v prvom obvode sa zapája do DIn+, no v druhom zase do DIn-, a v treťom ide cez invertujúci PNP tranzistor do DIn+, takže podľa mňa nie všetky zapojenia sú správne.
Vo všetkých troch obvodoch je ale RxD zapojený do DOut+.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.03.2021, 23:24 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Tak jsem si spájel kabel ale nějak mi to nechce běhat :-(. Zkusil jsem dvě PMD a v obou to hází poměrně divoké kombinace znaků a PMD rád zamrzne. Když zkusím zapsání dat na nějakou adresu, tak to se mi ještě nepovedlo. Přitom úplný náhodný bordel tam není, ty směsice znaků se při opakování pokusů vcelku opakují ale to nic neznamená. Když pošlu nějaký pár kB README.TXT, vybleje to šílené znaky ale nezakousne se. Dělám (resp. co) něco špatně? Nebo je to málo živenými optrony?

Zkusil jsem i PuTTy to taky něco odesílá ale s podobným výsledkem :(.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.03.2021, 00:08 
Online
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 359
Has thanked: 5 times
Been thanked: 146 times
Mohu Tě ujistit, že se sice jedná o poruchový stav, nicméně nejsi v tom sám. Přesně takto se to chová i u mně. Optočlen včetně antiparalelní diody a společného předřadného odporu napájen ze sériového portu. A nejede to. Naprosto stejné příznaky.

S optočleny 6N136 mi takto funguje řada jiných zařízení. Asi ty optročleny v PMD 85 nahradím těmi 6N136, už je mám i koupené. Jen najít čas...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.03.2021, 00:14 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 430
Has thanked: 58 times
Been thanked: 54 times
Řekl bych, že to bude chtít nastavit ty optrony aneb co kus to originál, ale to bude chtít osciloskop (měla by na to stačit i zvyková karta). Nebo to uvnitř překopat na MAX 232 aneb s těmi optrony WK je to docela duchařina ale jdou nastavit, aby chodili i při 9600 BAUD.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.03.2021, 19:40 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 83
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Jednému z našej skupiny OldComputer na FB to ide celkom pekne a keď dobre pamätám, použil ten obvod s PNP tranzistorom. Tu je aj video na YT: https://www.youtube.com/watch?v=pJfnra3 ... JozefBogin


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.03.2021, 20:28 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1911
Has thanked: 102 times
Been thanked: 176 times
Jó Bogin, to je správný démon, nejdivočejší video od něj je fluoroskopický snímek ruky a testy rentgenky na posteli v koutě zatímco si měřil intenzitu od okna. Wilhelm Conrad Röntgen approves :lol: .

Myslím že hlavní problém tu asi bude slabé napájení - tlačím to celkem dlouhým kabelem z USB převodníku zatímco na videu to jde z oldschool COM portu z desky, který bude na napájení poněkud plnotučnější. Ale jestli je to celé duchařina, tak kdoví. Nemám osciloskop tak těžko říct co z toho leze a kdoví v jakém stavu jsou ty optrony, myslím že byly použity poprvé od jejich zaletování v továrně.

Hlavně že něco běhá - je to tak nějak na půli cesty a není to úplně mrtvé tak naděje stále žije :-).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz