OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 20.01.2021, 01:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 12:18 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 374
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 99 times
Jo, vyzkouším, dám vědět. Podle toho, co píše stamil, tak ukládání jde, ale název asi bude savexxx.hex. Čtení z SD karty asi nepůjde tak snadno, protože jak jsem zkoumal manager, je třeba do "děrovačky" zapsat, tuším 083h a název požadovaného souboru a ten pak přečíst. Ale k tomu by nám asi více řekl sám autor, jak se to celé chová.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 17:46 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 374
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 99 times
Tak jsem zkusil, ale moudrý z toho nejsem a dám se poddat. V AMOSu otevřu soubor pro editaci EDI POKUS, napíšu nějaký text, pak F5 a E - návrat do AMOSe (nevím, jak jinak), napíšu COP POKUS,:PO:POKUS, kontrolka na SD-ROMu zabliká, na obrazovce se objeví prompt (=), ale na SD kartě se nic neobjeví. Zkoušel jsem COP i párkrát po sobě a nic. Tak nevím.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 20:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 92
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 18 times
Jo děláš to správně, toto je přesně postup jak ven z Editoru ...

Mám v emulátoru vyzkoušené, že systém pošle jak nuly tak data na děrovač, problém je, že se to posílá jako RAW data (0-255) asi pouze s nějaou hlavičkou AMOSu, takže těžko říct jestli je poznat že už je konec


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 22:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 910
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 115 times
Been thanked: 126 times
V květnu jsem posílal Stamilovi moduly Pascal a Assembler, plánoval přidání podpory Amosu do SD-ROM modulu....

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 22:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 92
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 18 times
no je škoda, že se Stamil neporadil tady na fóru... AMOS byla docela slepá větev a skoro nic se od něj nedochovalo (mimo Grafických rutin), ale kdyby do modulu přidal podporu CP/M bylo by to o mnoho lepší...

Dobře, že něco takového vzniklo, já osobně mám přes Staper připojený PMD32SD ale jen na pokusy, popravdě převádět hry jen proto, že to jde na mrtvou platformu nevidím jako účelně využitý čas


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 19.08.2020, 23:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1763
Bydliště: Praha
Has thanked: 237 times
Been thanked: 376 times
Jak je to vůbec s CP/M?
tady v archiv.zip se dají najít obrazy disket "mikros.iqd" a "mikros-p.iqd"
Tak trochu doufám, že kdybych spáchal nějakou zmodernizovanou verzi modulu DISK-2M a připojil k tomu třeba gotek, mohlo by to fungovat... Je to alespoň trochu reálné, nebo jsem něco zásadního přehlídnul :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 20.08.2020, 08:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 92
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 18 times
A zde se dostáváme k velmi zajímavému tématu - CP/M.

Začnu trošku ze široka - cena součástek a nedostupnost disketových mechanik. V celku logicky se ihned od začátku nabízela díky modularitě připojit k IQ151 disketovou jendotku. A asi i velmi brzy vznikl modul DISC2, který má mimo jiné v sobě dokonce i 2kB Eprom s rutinami pro AMOS (asi vznikaly současně) no a protože socialismus, tak podpora 8" mechanik ze Zbrojovky Brno. Existovalo několik verzí vlastních skříní s mechanikami, pravděpodobně nejvíc se rozšířila dvojmechanika připojitelná i k SAPI-1.

Velká potíž nastala s počtem kusů a navíc i jejich cenou, a zde přišly na řadu chytré hlavy a vymyslely zasíťování IQček. A aby to nebylo jednoduché, vznikly hned 2 verze sítě. Tomu pak odpovídají 2 verze CP/M, které byly spolu s disketovou jednotkou vždy na řídícím počítači sítě. Většinou to byl učitelský počítač, kde běžel ovládací program sítě a sdílel disky pro ostaní účastníky sítě.

Vlastní CP/M je úplně klasické CP/M 2.2, přejmenované ve VUVT Žilina na MIKROS (to je jediný rozdíl). Varianta pro síť Felnet je nerelokovatelná, existují minimálně 2 varianty pro 32kB a 64kB IQčko a dle dobových zpráv na ní běžela po úpravě dokonce i DBASE 2.0. Varianta Felnet byla plně relokovatelná takže jedna verze pro 32/64kB případně i nějaké moduly mohly být (Basic nebo kresliče). Asi nejlepší je používat Felnet s 64kB RAM bez jakýchkoliv modulů (nejvíc RAM po CP/M) a použí programy pro něj (IQBASIC, Editor a překladač Pascalu) - a zde je výhoda že je od tvůrců AMOSu, překopali AMOS na disketovou verzi a vylepšili možnosti překladače Pascalu.

Sestava Modul Disc2 s mechanikou PFD 252 (251) a 2 Eprom na výměnu v IQčku se dodávala se 4 disketama - obě 2 verze CP/M + Basic (to jsou některé ty obrazy disket z archivu), obsahy se dochovaly. Dál se dochovalo několik disket s BASIC výukovými programy. Diskety pro FELNET s tím co vymysleli na ČVUT jsou ai nenávratně fuč, z jejich SW se dochovalo jen to co see distribuovalo i na ostatní školy.
Bylo nutné vyměnit eprom MON1 kde byly rutiny pro řadič pro jednotlivé verze.

A zde se vracím zpět ke Stamilovi případně PMD32SD, tím že se musí měnit Epromka v IQčku, nemusíme vymýšlet novou verzi DISC2 případně nějaké virtuální mechaniky, ale bohatě si vystačíme s tím co už je, potřebujeme jen službu čtení sektoru. která se musí vejít do volného místa ve standardním monitoru. Zbytek se dá zavést z datového zařízení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 21.08.2020, 09:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 92
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 18 times
včera jsem se díval jaký má AMOS výstup na děrovač (zařízení :PO:) a posílá v případě textového souboru vždy 100x00, pak ASCII text jednotlivých řádků, každý (včetně prázdných) řádek ukončený 0Dh 0Ah a nakonec opět 100x00

ještě zkusím přeložit nějaký program a podívat se co leze ven v případě OBJ nebo binárních souborů


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 15.12.2020, 23:08 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 374
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 99 times
Tak příběh AMOS má pokračování částí s názvem "PASCAL". Jak jsem uvedl dříve, pokusil jsem EPROM 2716 nahradit 2732 a modul nakonfigurovat tak, aby v 1 fyzickém modulu byly 2 paměťové prostory (PASCAL a PASCAL1).

Prostá výměna EPROM a nastavení spínačů pochopitelně nefungovalo :bang: . Provedl jsem tedy myšlenkovou gymnastiku nad výpisem 74188 sloužící jako dekodér, technickou dokumentací modulu a schématem. Nevím, co u toho zobali, ale je to dost šílené :joint: . Při té příležitosti jsem se snažil pochopit systém nadřízený/podřízený/pomocný modul a to je taky docela mazec :suicide: . Zvláště signál '48' je VELMI výživný :mrgreen: . Ale o tom třeba někdy příště (pokud to pochopím).

Nicméně jsem dospěl k několika závěrům:
1. do 74188 je zadrátovaná A11, která je ale u 2732 připojená na příslušný adresový pin. Z toho vyplynulo, že je nutné obsah dekodéru změnit tak, aby A11 ignoroval.
2. obě sady EPROM (0..3 a 4..7) se musí mapovat do stejného adresového prostoru CPU a to, která sada bude "u lizu" řídí IC4 a IC5.
3. z důvodu bodu 2 není možné, aby piny 18 u všech EPROM byly vzájemně propojeny s pinem 1 u IC5 (u Petra, EC1045 na DPS žlutě šrafovaný drátek). Jeden zakoupený modul tento drátek neměl, ale byly u něj u každé EPROM zvlášť vzájemně propojeny piny 18 a 20.

Zpracoval jsem tedy nový obsah PROM a naprogramoval ji, naprogramoval a vyměnil EPROM, chvíli žongloval s nastavením přepínačů a zadařilo se a modul PASCAL obsahující obě své části (AMOS PASCAL a PASCAL1 s překladačem) se rozběhl :beer: . Look mi napsal krátký PASCALovský prográmek :god: , který jsem přepsal do EDItoru, přeložil PAScalem a úspěšně spustil.

Veškeré poznatky jsou shrnuty níže (použité názvy a číslování se vztahují ke schématům/deskám modulů na sapi.cz - díky EC1045 :like: ):
Kód:
Přepínač S1 (spřažený) povoluje signály /CSx přes 3216-ky podle paměťových prostorů a osazených EPROM
Pro 2716 propouští všechny /CSx přes obě 3216
Pro 2732 propouští /CS0../CS3 pro paměťový prostor x0 (případně x1 - dle S3)
                   /CS4../CS7 pro paměťový prostor x1 (případně x0 - dle S3)

Přepínač S2 (spřažený) přepíná signál na pinu 21 EPROM - Vcc pro 2716 nebo A11 pro 2732

Přepínač S3 (dělený) nastavuje číslo paměťového prostoru karty: 000h..003h

Přepínač S4 (spřažený) přepíná rozsah adres pro OUT řídící přepínání paměťového prostoru:
signál A10 - adresy 0E8h..0EBh nebo 0ECh..0EFh
--------------------------------------------------------------------------------

Pro EPROM 2716 - 1 paměťový prostor

Modul může mít vzájemně propojeny piny 18 EPROM (/CEx) a pin 1 IC5 (/CS), nebo může mít
u každé EPROM zvlášť propojeny piny 18 (/CE) a 20 (/OE)

Modul je propojkami nastaven jako NADŘÍZENÝ

Adresové vstupy PROM MH74188
A=/IOW
B=A11
C=A12
D=A13
E=A14
EN=A15 AND (/IOW OR /MR)

Paměti EPROM 2716 jsou adresovány:
/CS0 = 08000h..087FFh
/CS1 = 08800h..08FFFh
/CS2 = 09000h..097FFh
/CS3 = 09800h..09FFFh
/CS4 = 0A000h..0A7FFh
/CS5 = 0A800h..0AFFFh
/CS6 = 0B000h..0B7FFh
/CS7 = 0B800h..0BFFFh

Obsah PROM MH74188
:20000000FFFEFFFDFFFBFFF7FFEFFFDFFFBFFF7FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF7FFFFFFFFFFF7F

AAAAI
1111O
4321W
00000   0FFh   011111111b
00001   0FEh   011111110b   /CS0   08000h..087FFh
00010   0FFh   011111111b
00011   0FDh   011111101b   /CS1   08800h..08FFFh
00100   0FFh   011111111b
00101   0FBh   011111011b   /CS2   09000h..097FFh
00110   0FFh   011111111b
00111   0F7h   011110111b   /CS3   09800h..09FFFh
01000   0FFh   011111111b
01001   0EFh   011101111b   /CS4   0A000h..0A7FFh
01010   0FFh   011111111b
01011   0DFh   011011111b   /CS5   0A800h..0AFFFh
01100   0FFh   011111111b
01101   0BFh   010111111b   /CS6   0B000h..0B7FFh
01110   0FFh   011111111b
01111   07Fh   001111111b   /CS7   0B800h..0BFFFh
10000   0FFh   011111111b
10001   0FFh   011111111b
10010   0FFh   011111111b
10011   0FFh   011111111b
10100   0FFh   011111111b
10101   0FFh   011111111b
10110   0FFh   011111111b
10111   0FFh   011111111b
11000   0FFh   011111111b
11001   0FFh   011111111b
11010   07Fh   001111111b   aktivní IOW - přepínání paměťového prostoru
11011   0FFh   011111111b
11100   0FFh   011111111b
11101   0FFh   011111111b
11110   0FFh   011111111b
11111   0FFh   011111111b

Přepínače:
S1 - dolů   S1.1=0 - bit D1 není připojen nikam - je nevýznamný
            S1.2=1 - bit D0 ovládá zároveň obě 3216 - prochází všechny signály /CSx najednou
S2 - dolů   na pinu 21 EPROM je Vcc
S3 - levý nahoru, pravý dolů   adresa modulu je 10
S4 - vpravo   adresa pro OUT v rozsahu 0E8h..0EBh
--------------------------------------------------------------------------------

Pro EPROM 2732 - 2 adresové prostory. Příslušný prostor se vybírá pomocí D0 konfiguračního byte

Modul nesmí mít vzájemně propojeny piny 18 EPROM (/CEx) a pin 1 IC5 (/CS). Naopak musí mít
u každé EPROM zvlášť propojeny piny 18 (/CE) a 20 (/OE)

Modul je propojkami nastaven jako PODŘÍZENÝ

V EPROM0..3 je obsažen PASCAL, v EPROM4..7 je obsažen PASCAL0

Adresové vstupy PROM MH74188
A=/IOW
B=A11
C=A12
D=A13
E=A14
ENABLE=A15 AND (/IOW OR /MR)

Paměti EPROM 2732 jsou adresovány:
/CS0 a /CS4 = 08000h..08FFFh   výběr platného /CSx (např /CS0 vs /CS4) se provádí datovým
/CS1 a /CS5 = 09000h..09FFFh     bitem D0, který ovládá povolovací vstupy 3216 a nastavením přepínače S1
/CS2 a /CS6 = 0A000h..0AFFFh
/CS3 a /CS7 = 0B000h..0BFFFh

Obsah PROM MH74188
:20000000FFEEFFEEFFDDFFDDFFBBFFBBFF77FF77FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF7FFFFFFFFFFF7E

AAAAI
1111O
4321W
00000   0FFh   011111111b
00001   0EEh   011101110b   /CS0 a /CS4   08000h..08FFFh
00010   0FFh   011111111b
00011   0EEh   011101110b   /CS0 a /CS4   08000h..08FFFh
00100   0FFh   011111111b
00101   0DDh   011011101b   /CS1 a /CS5   09000h..09FFFh
00110   0FFh   011111111b
00111   0DDh   011011101b   /CS1 a /CS5   09000h..09FFFh
01000   0FFh   011111111b
01001   0BBh   010111011b   /CS2 a /CS6   0A000h..0AFFFh
01010   0FFh   011111111b
01011   0BBh   010111011b   /CS2 a /CS6   0A000h..0AFFFh
01100   0FFh   011111111b
01101   077h   001110111b   /CS3 a /CS7   0B000h..0BFFFh
01110   0FFh   011111111b
01111   077h   001110111b   /CS3 a /CS7   0B000h..0BFFFh
10000   0FFh   011111111b
10001   0FFh   011111111b
10010   0FFh   011111111b
10011   0FFh   011111111b
10100   0FFh   011111111b
10101   0FFh   011111111b
10110   0FFh   011111111b
10111   0FFh   011111111b
11000   0FFh   011111111b
11001   0FFh   011111111b
11010   07Fh   001111111b   aktivní IOW - přepínání paměťového prostoru
11011   0FFh   011111111b
11100   0FFh   011111111b
11101   0FFh   011111111b
11110   0FFh   011111111b
11111   0FFh   011111111b

Přepínače:
S1 - nahoru   S1.1=1 - výstupy z IO14 povolují jednotlivě 3216, čímž do stejného adresového prostoru
              S1.2=0 \  připínají EPROM0..3 nebo EPROM4..7
S2 - nahoru   na pinu 21 EPROM je A11
S3 - oba dolů   adresa modulu je 00
S4 - vpravo   adresa pro OUT v rozsahu 0E8h..0EBh


Screenshoty (mizerné) jsou tady. Až bude volněji, udělám lepší a s VIDEO64. Pokud budu vědět, případné dotazy rád zodpovím. Snad jsem tam nenasekal moc chyb a napsal to alespoň trochu srozumitelně.

Petr

P.S. pro Petra EC1045: - nevím, jestli to má pro Tebe nějakou cenu, ale použitý modul vypadá opravdu jako z vývoje - jsou na něm nějaké chyby v zapojení opravené přeškraby a drátky. Ale číslo na desce souhlasí s deskou, kde již tyto chyby nejsou. Pokud máš zájem, kontaktuj mě. Oskenuju nebo fyzicky pošlu.

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ151 - AMOS
PříspěvekNapsal: 15.01.2021, 23:05 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 253
Has thanked: 11 times
Been thanked: 34 times
vanthomas píše:
Jak je to vůbec s CP/M?
tady v archiv.zip se dají najít obrazy disket "mikros.iqd" a "mikros-p.iqd"
Tak trochu doufám, že kdybych spáchal nějakou zmodernizovanou verzi modulu DISK-2M a připojil k tomu třeba gotek, mohlo by to fungovat... Je to alespoň trochu reálné, nebo jsem něco zásadního přehlídnul :)


Gotek s i8272 funguje, jak 8'' FM tak 5 1/4 MFM. Zdeněk Houška to docela dost testoval. A s TNS, WD2797 taky, oba formáty. Jediná podmínka je do rootu USB dát cfg s popisem geometrie, otáček modulace atd.
Bez téhle vymoženosti jdou jen image kompatibilní s PC formáty.
A vyrobit redukční kabel.

SD ROM bude i v mém Java emulátoru IQ151 a výhledově i Disk2. Amos tam už je.
Proto pátrám kolik disket pro IQ151 se vlastně dochovalo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz