OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 17:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MIKROS a IQ151
PříspěvekNapsal: 07.09.2020, 23:02 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 284
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Je někde dostupný MIKROS pro IQčko ve zdrojovém formátu (asm)? Na disketě MIKROSu uvedené zde na fóru, je binárka určená pro 32 kb RAM. Pokud je paměti více, bylo by vhodné jej překompilovat pro daný fyzický rozsah paměti. Šlo by to asi vytáhnout a disassemblovat, ale raději se ptám, než se do něčeho takového pustím.

Anebo jinak - jaké jsou rozdíly mezi MIKROS a CP/M 2.2? Jde jen o název, jakým se systém prezentuje nebo je nějak zohledněn počet znaků na řádku či jiné soudružské speciality?

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIKROS a IQ151
PříspěvekNapsal: 08.09.2020, 09:10 
Offline
Kecka

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 59
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Mám 3 verze CP/M - ta na kterou odkazuješ ty má v sobě relokátor a podle velikosti paměti se sama nakonfiguruje (to je pro rom FEL 250987 030188 a 221088 (ještě chybí 251188 poslední verze)

Dále jsou 2 verze CP/M pro rom od Komenia (Variel) - pro 32kB a 64kB, mám ale verzi rom která nenabootuje při 32kB

Takže zdrojáky nejsou potřeba, CP/M mám archivované, chybí mi obsah ROMky která by fungovala pro 32kB IQčko (úpravu můžu udělat ale raději bych měl originál)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIKROS a IQ151
PříspěvekNapsal: 08.09.2020, 10:14 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 284
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Dík za odpověď. Ta verze, co se umí relokovat podle velikosti a obsazení paměti se umí "umístit" kamkoliv? Např. pokud má IQčko 64kb, ale bude/nebude zasunut modul BASIC - tak je MEMTOP do C7FFh/E7FFh, když bude mít 32kb, tak je MEMTOP 7FFFh. Vím, že BIOS si od MEMTOP ještě odečítá minimálně 256 byte, kde má pak umístěnou rozskokovou tabulku, proměnné a je tam i tabulka skoků na přerušení od 8259-ky. Pokud bych MIKROSu uměle nastavil MEMTOP řekněme na C000h, popral by se s tím a přepočítal by si adresy správně?

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIKROS a IQ151
PříspěvekNapsal: 08.09.2020, 10:21 
Offline
Kecka

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 59
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Ano, přesně tak, relokuje se to kamkoliv akorát oproti BIOSu (monitoru) ještě o dalších 256bajtů míň bere jak konec paměti ( proměnné BIOSu pro CP/M).

V čem to plánuješ zkoušet?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz