OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 27.01.2020, 05:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 13.01.2020, 21:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1505
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 329 times
Been thanked: 554 times
Nedávno jsem zakoupil originální kazetu s programem Karel od Komenia. Vzal jsem ZX Spectrum 128 +2 a z kazety udělal wav. Java emulátor IQ 151 ho v pohodě načetl. Bohužel se mi nepodařilo převést wav do běžného txt souboru. Tady pomohl vanthomas, který se s wavem popral a díky němu máme k dispozici txt a csw soubor, se kterými si poradí mě známé 3 emulátory IQ 151. Vanthomas mi také poradil, že v programu Karel se lze přepínat pomocí levé CTRL klávesy pro zadávání příkazů. Užijte si tento program.


Přílohy:
karel1.png
karel1.png [ 12.6 KiB | Zobrazeno 739 krát ]
IMG_20200112_095234.jpg
IMG_20200112_095234.jpg [ 388.61 KiB | Zobrazeno 739 krát ]
karel.zip [14.81 KiB]
25 krát

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 13.01.2020, 23:27 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 508
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
TXT nebo CSW zpět do IQ151 dostanu jak?

(STAPER nemám.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 13.01.2020, 23:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1505
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 329 times
Been thanked: 554 times
Pujč si od manželky notebook s Woknama a udělej si z toho wav. Nějaké utility na to jsou, třeba TapEx. Sám máš na webu vystavené txt
https://sites.google.com/site/computerr ... bor-iq-151
Pokud Ti manželka notebook nepůjčí, tak Ti wav vyrobím.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 00:14 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 508
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 116 times
Takže TapEx.
http://emulation.free8bit.net/index.php?ACTION=101&FILE=TapEx_140814.zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 09:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1908
Has thanked: 1248 times
Been thanked: 356 times
Tady musim Solarisovi specielne mooooc podekovat.
Karel na ikvecku byl prvni software, ktery jsem v zivote vubec pouzil.
Diky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 09:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 594
Has thanked: 26 times
Been thanked: 59 times
Karel v akci ;)
phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 20:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1355
Bydliště: Praha
Has thanked: 167 times
Been thanked: 312 times
Kdyby si s tím někdo chtěl nějak důkladněji pohrát, tak Solaris kdysi sehnal příručku Karla pro Ondru. Ovládání je sice trochu jiné, ale použít se dá.
http://www.8bity.cz/2015/prrucka-programu-ondra-karel/

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 22:27 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 275
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
Napadlo mne udělat pro IQ-151 něco podobného, co jsem kreslil pro PMD-85. TJ Megamodul. Vycházel jsem z ROM modulu se stránkováním, co pro IQ-151 je, samozřejmě s více stránkama... Tady první nástřel jak by to mohlo vypadat (možná to je ještě nedomyšlený, strávil jsem na tom sotva hodinku) Hlavní rysy: Adresace stránkování jednoduchá, jako u vzoru - tj jen výběr A10. Stránkování se vyhodnocuje celý bajt, tj 6 bitů číslo stránky (16k stránka) a zbylé dva bity určují jestli nepřistránkováno a nebo kam do paměťového prostoru) Připomínky vítány. :-)


Přílohy:
iq2.jpg
iq2.jpg [ 224.82 KiB | Zobrazeno 474 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 22:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 123
Has thanked: 22 times
Been thanked: 41 times
Nemám rád GALy, aneb je nemám čím naprogramovat, není vidět co je v nich a deska v modulu je dost velká na to aby se těch několik kousků TTL tam vešlo.

Jinak dobry nápad. Chtělo by to ještě budič na datovou sběrnici aneb štábní kultura (IQ151 je uvnitř dost rozsáhlé takže by to ty EEPROM nemuseli dávat).

P.S. ty 29F040 mi nevadí pokut budou v DIL

_________________
http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 23:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1355
Bydliště: Praha
Has thanked: 167 times
Been thanked: 312 times
Určitě dobrý nápad, chystal jsem se časem něco podobného spáchat jako repliku Amose na jednu desku, ale proč to nepojmout úplně univerzálně.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 15.01.2020, 10:47 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3372
Has thanked: 164 times
Been thanked: 255 times
Nejdriv jsem zajasal, protoze jsem mel pocit, ze jsem Karla na IQ151 psal ja, ale pak mi doslo, ze to bylo na TNS HC 08... :) Ten uz predpokladam lezi nekde v propadlisti dejin.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karel pro IQ151
PříspěvekNapsal: 15.01.2020, 19:23 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 275
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
EC1045.01 píše:
Nemám rád GALy, aneb je nemám čím naprogramovat, není vidět co je v nich a deska v modulu je dost velká na to aby se těch několik kousků TTL tam vešlo.

Jinak dobry nápad. Chtělo by to ještě budič na datovou sběrnici aneb štábní kultura (IQ151 je uvnitř dost rozsáhlé takže by to ty EEPROM nemuseli dávat).

P.S. ty 29F040 mi nevadí pokut budou v DIL


GAL ti klidně naprogramuju :-) Já ho tom mám právě pro univerzálnost a pro jednoduchou změnu zapojení. oproti 74S287atd se do toho víc vejde.. A co v něm je je vidět naopak naprosto jasně z toho popisu....29F budou v DIL a budič máš naprostou pravdu, já na to vždycky blbě koukám - tj říkal jsem si že ty dvě paměti to IQ moc nezatíží, jenže oni do něj taky musí něco dodat....

Vanthomas: JJ, předpokládám že by to bylo dost hodně univerzální....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz