OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 27.02.2021, 12:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 20:26 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2246
Has thanked: 1552 times
Been thanked: 473 times
http://www.alfonsomartone.itb.it/fztsmo.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 20:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 732
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times
To je staré známé! Ale ty obrazovky BASICu hovoří samy za sebe...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.01.2020, 10:11 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 987
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 198 times
Nějak jsem nepochopil, o čem je řeč.
Kód:
The requested URL could not be retrieved

While trying to retrieve the URL: http://www.alfonsomartone.itb.it/fztsmo.html

The following error was encountered:

    Unable to determine IP address from host name for www.alfonsomartone.itb.it

The dnsserver returned:

    Name Error: The domain name does not exist.

This means that:

 The cache was not able to resolve the hostname presented in the URL.
 Check if the address is correct.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.01.2020, 17:06 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 308
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Nastav si třeba jako DNS server toto: 8.8.8.8 . Vypadá to na to, že tvůj DNS server je dajaký čudný.
Je to DNS server strýčka gůgla. :-)
Já se na ten odkaz dostanu jak když luskne prsty a to dns, které jsem uvedl nepoužívám.
:-)
Tchunass


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.01.2020, 17:30 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2013, 19:17
Příspěvky: 292
Has thanked: 20 times
Been thanked: 48 times
Ten web měl někde v "komunikačním řetězu" výpadek, taky mi to ráno nejelo, teď už to funguje ok.

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.01.2020, 17:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9330
Bydliště: Praha
Has thanked: 1411 times
Been thanked: 1107 times
Ještě je fajn 1.1.1.1

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 00:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 308
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
ano :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 08:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1942
Bydliště: Brno
Has thanked: 518 times
Been thanked: 173 times
Ne ;)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.02.2020, 23:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 558
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 18 times
Been thanked: 75 times
jsem si to četl poprvé a je to jednostraný pohled a vyplívá z toho, že Commodoristi byli a jsou všichni takový, jasně že C64 je :god:
Obdivuji, že si s tím dal takovou práci a oflusal vše z C64, grafika není ve formátu 4:3, moc složitá, bez basic příkazů, SID spousta registrů a prosté pípnutí je moc složité.
ZX umí MIC, bez jakéhokoli HW a k C64 se dá připojit jen joystick a monitor, ale že má na joy i AD převodníky to asi nevěděl

ano ZX v BASICu je lepší, i hrubý CPU výkon je lepší, ale záleží na úkolu zadání, kde každému půjde něco jiného
si pamatuji jakou jsem měl radost, když jsem na Didaktiku z basicu mohl kreslit kružnici, čáry.. to na C64 v bez dohraného rošíření/cartridge nešlo

všichni ví, že kouzlo C64 je v čipech VIC+SID, bez nich by to nebylo C64
jinak by na C64 ani nevzniklo tolik demíček, kde všechny triky souvisí s HW scrollem, přerušením od paprsku, přepínáním grafické paměti a módů, spritech..
škoda že ULA neuměla aspoň to co VIC, přitom by to nestálo ve výrobě nic, to by bylo jiný kafe.

PS: pamatuji se jak v 90tým roce se prodejce Didaktiků snažil přesvědčit, že Didaktik M je lepší jak Amiga500
vždyť vlastně je, protože Amiga neuměla ani po zapnutí spočítat 1+1 :lol:

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 00:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 732
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times
sandokan píše:
škoda že ULA neuměla aspoň to co VIC, přitom by to nestálo ve výrobě nic, to by bylo jiný kafe.


Nestalo nic? Silne pochybuji ze by bylo mozne drzet se nejen ceny ale i designu Spectra a mit tam neco jako VICII. HW sprajty se dle meho nazoru ke Spectru nehodi uz z principu jak tam funguje rezim grafiky. Daleko vice by mi tam sedela nejaka schopna forma blitteru, ve 128k modelu v roce 1986... he he


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 01:36 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 987
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 198 times
ULA byla využita prakticky na maximum.
Větší čip od Ferranti zkusil použít Acorn pro Electron, ale měli s tím akorát problémy, museli měnit výrobce a nakonec skončili u VLSI - kteří měli navíc dobrý vývojový kit, který použilo Apple při tvorbě Mega II a Gemini (Apple II GS a Apple IIe card for Macintosh) a který pak Acornu usnadnil vývoj ARMu

U ZX určeného na výuku programování nikdo o spritech neuvažoval (podobné důvody vedly Mattel ke schizofrennímu rozhodnutí nedat do Aquariu grafiku vůbec - aby to bylo hodně "počítačové", na programování, a aby to nekonkurovalo jejich mnohem dražší šestnáctibitové konzoli, přitom naprostá většina software pro Aquarius jsou nakonec - konverze her z Intellivision).

Tramiel měl jinou pozici - konkuroval Atari 800 a TI 99/4A, oba stroje sprity měly, zatímco stroje Commodoru včetně "herního" VIC-20 ne, tak si je při vývoji nového grafického čipu přidali.

Sprity u VIC-II prý zabírají dvě třetiny čipu!
(Proto je nemá TED, kde ustoupily paletám a zvuku.)

ZX 128 je bastl (Investronica), který z málo pochopitelných důvodů (nedůvěra v QL?) Sinclair s minimálními úpravami (zavedení 128 menu) začal vyrábět tak, jak to Španělé splácali a ještě jeho prodej o rok zdržel z obchodních důvodů, aby Lasky's mohli udat neprodané zásoby pluska.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 02:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 732
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times
Ano je to bastl... Skoda no...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 06:52 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3019
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 308 times
Been thanked: 573 times
tommik píše:
HW sprajty se dle meho nazoru ke Spectru nehodi uz z principu jak tam funguje rezim grafiky.
V tom pripade sa ale ani do rezimu grafiky na C64 nehodia :poke: :lol:

Preco mi to pripomina tu znamu bajku ? O liske co sa nevedela dostat k hroznu a preto o nom potom hovorila, ze aj tak su kysle... :P


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 07:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1798
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 398 times
Been thanked: 659 times
I když jsem začínal na Didaktiku Gama, tak by mi nevadila C64. Byla pro něj spousta SW jako pro ZX. Ale s Atari bych měl zkažené dětství, na něj nebyly AAA hry :-).

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 07:52 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 732
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times
Busy píše:
V tom pripade sa ale ani do rezimu grafiky na C64 nehodia


Ale hodi. C64 ma prece regulerni textovy mod. V drtive vetsine pripadu uzivana kombinace v hrach = textovy mod + sprajty aka arcade games...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz