OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 18 pro 2018, 20:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08 črc 2018, 21:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Sice jen konverze, ale staci to pekne poupravit v grafickem editoru (MULTIARTIST) a nebude to mit chybu... Casti obrazu lze na ZX primo vystrihnout a pouzit jako sprajt... napriklad...

U obrazku ze hry STUNT RUNNER (ten ruzovej tunel) muzete videt defekty ve forme horizontalnich pruhu v obraze. To je dano tim, ze konvertor na PC to prevadi jako bezny gigascreen, ale ony se v interlace barvy nemichaji, ale zobrazuji jako dva ruzne barevne mensi pixely pod sebou. A je rozdil mezi tim, kdy michate zlutou v prvni vram a cervenou v druhe vram oproti opaku, kdy je cervena v prvni a zluta v druhe vram. A ptate se proc ? Protoze kazda vram je o pulpixel posunuta vertikalne. Takze v obrazku staci barvy mezi vramkama na potrebnych mistech prohodit a pruhy z obrazu zmizi.


Přílohy:
IMG_20180708_191347_resized_20180708_103350009.jpg
IMG_20180708_191347_resized_20180708_103350009.jpg [ 128.61 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]
IMG_20180708_222046_resized_20180708_103346021.jpg
IMG_20180708_222046_resized_20180708_103346021.jpg [ 129.75 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]
IMG_20180708_221705_resized_20180708_103349659.jpg
IMG_20180708_221705_resized_20180708_103349659.jpg [ 104.12 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 08 črc 2018, 22:07, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 črc 2018, 21:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Tohle vypada taky pekne. Neni ani tak dulezity cely obrazek, ale spis nektere detaily grafiky, ty pak lze pouzit jinde.

A zde link se spustitelnym snapshotem pro kazdy obrazek, vcetne zdrojaku v assembleru Prometheus
https://velesoft.speccy.cz/other/LCD_mode_examples_012.zip

Kdo mate doma moznost pripojit ZX128/+2/+2A k LCD TV (idealne nejaka s vyssim rozlisenim), odzkousejte. Vseobecne by melo platit, ze TV s vyssim rozlisenim skladaji ZX pixely z vetsiho poctu obrazovych bodu, takze po rozpuleni zx pixelu v HI-RES rezimu nejsou tolik znatelne rozdily ve vysce (pak by barva s vyssima pixelama mela prevahu). Idealne tedy TV s minimalne 720p a koukat se na ni z dalky, nebo nejlepe co nejmensi uhlopricka LCD TV v kombinaci s vyssim rozlisenim.


Přílohy:
IMG_20180708_221608_resized_20180708_103347337.jpg
IMG_20180708_221608_resized_20180708_103347337.jpg [ 119.65 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]
IMG_20180708_221502_resized_20180708_103346892.jpg
IMG_20180708_221502_resized_20180708_103346892.jpg [ 122.74 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]
IMG_20180708_221638_resized_20180708_103348311.jpg
IMG_20180708_221638_resized_20180708_103348311.jpg [ 87.44 KiB | Zobrazeno 1309 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 08 črc 2018, 22:36, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 črc 2018, 22:31 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 338
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times
Já své Spectrum na LCD nikdy připojovat nehodlám. Koneckonců kromě 4:3 LCD monitoru s VGA kšandou ani LCD TV nemám. A interlace je zlo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 črc 2018, 22:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
tommik píše:
Já své Spectrum na LCD nikdy připojovat nehodlám. Koneckonců kromě 4:3 LCD monitoru s VGA kšandou ani LCD TV nemám. A interlace je zlo.


Interlace na TV, ktera blika je zlo, to souhlasim. Toto je pro neCRTckove TV pouze. A tech uz je dnes vetsina, kdyz uz se CRT nevyrabi, neopravuje a je jich mensina.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 00:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Tak jako já FullHD nemám. Mám HD ready pro 16bity a jako hlavní telku klasiku 4K. Zítra zkusím připojit 128čku na ni, ale jaký bude výsledek na té 142cm obrazovce, to netuším.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 04:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
misticjoe píše:
Tak jako já FullHD nemám. Mám HD ready pro 16bity a jako hlavní telku klasiku 4K. Zítra zkusím připojit 128čku na ni, ale jaký bude výsledek na té 142cm obrazovce, to netuším.


Neva, ja taky pouzivam HD ready a hlavni mam 4K, akorat s podstatne mensi uhloprickou 102cm. Pixely budou mega, lepsi na to koukat pekne z dalky.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018, 17:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 244
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 38 times
Mám otázku. Existuje nejaký LCD televízor alebo monitor, ktorý by zobrazil obraz zo spectra korektne? Alebo ako donútiť TV, aby rozoznal obraz správne, teda 50 snímkov neprekladane?
Spravil som jednoduchý test:
10 BORDER 0: PAUSE 1: BORDER 7: PAUSE 1: GOTO 10
Okraj by mal rýchlo blikať čierno/bielo, namiesto toho to blikne pár krát, a TV sa prepne do prekladaného režimu, takže namiesto blikania je vidieť pásikový, prípadne šedý okraj.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 črc 2018, 17:18 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Kladno
Has thanked: 21 times
Been thanked: 68 times
Využití interlace je u ZX velmi omezené. Když už se to někde zobrazuje korektně, je to použitelné jen pro statické obrázky. Procesor Z80 má plné brejle s obsluhou videoram (obslouží sotva 2/3 jednoho snímku). Obsluhovat videoram o velikosti 14KB je nad jeho síly... Takže ve finále je to stejná ptákovina jako Multicolor, kde stráví 90 % svého výkonu nějakým nesmyslným vykreslováním, které se navíc zobrazuje korektně jen na 5 % strojů.

_________________
>> Amiga 1200, ZX Spectrum+, Didaktik Gama, LnxSpectrum, LnxTracker, https://www.ilnx.cz <<


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 zář 2018, 12:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
CGA grafika prevedena do ZX interlace: (az 4 barvy a bez atributového limitu 8x8 = každý pixel jina barva)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Další barevna grafika v ZX interlace:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 05:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2045
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 380 times
Si si isty ze tento obrazok je z CGA ?
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 06:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
Si si isty ze tento obrazok je z CGA ?
Obrázek


Neni, ale zamichal jsem ho tam, protoze poctem barev mi tam tak nejak zapadal... Puvodem je tusim z CPC.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 06:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Barevny interlace bez prokladani pixelove grafiky (tedy jen obarvovani atributu) lze realizovat treba i na ZX48 s jednou videoram. Modry border ukazuje cas, ktery CPU pouziva k presunu 768 bytes atributu kazde preruseni. Cerny border je uz free time pro samotny program/hru. Ukazka zde:

https://youtu.be/eT2L5MkwhTE

a ke stazeni hrateny snapshot zde: (jen ukazka, hratelna jedna obrazovka)
https://velesoft.speccy.cz/other/cyber1-48interlace.zip


Mam take verzi Cybernoida pro 128kB (video je ale bez zvuku), kde se prokladaji i pixely. Zdaleka není ale vyuzity interlace naplno, je to spis jen o prebarveni a sem tam snaha o odstraneni atributového omezeni. ZIP obsahuje dva snapshoty. Jeden s mnou upravenou zx grafikou a druhy s nahrubo importovanou grafikou z amstradu CPC (akorát sprajty jsou ala ZX)

https://youtu.be/pgSDxgGUm18

ke stazeni zde:
https://velesoft.speccy.cz/other/cyblace1.zip

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 10 zář 2018, 06:24, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 06:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2683
Has thanked: 139 times
Been thanked: 186 times
OT: kdyz jsme u CGA: pred casem jsem nekde cetl, ze ty ohavne CGA barvy se daly vhodne nakombinovat tak, ze na bezne televizi (CGA ma kompozitni vystup) z nich diky triku s kodovanim barevneho signalu vychazely celkem pekne obrazky.
https://www.youtube.com/watch?v=VL1RcuZsnjg

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 06:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Kubik píše:
OT: kdyz jsme u CGA: pred casem jsem nekde cetl, ze ty ohavne CGA barvy se daly vhodne nakombinovat tak, ze na bezne televizi (CGA ma kompozitni vystup) z nich diky triku s kodovanim barevneho signalu vychazely celkem pekne obrazky.
https://www.youtube.com/watch?v=VL1RcuZsnjg


Na ZX nam nic nebrani v jejich prebarveni. Sice stale s omezenim na urcite barvy, ale jde to.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 06:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
A ukazka nahravani prokladaneho screenu z kazetaku (video jsem poridil na PC, ale je to zkouseno i na realnem pocitaci…)
https://youtu.be/askWNtwsFQQ

ke stazeni:
https://velesoft.speccy.cz/other/lcdload.zip

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz