OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 17 čer 2019, 07:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 26 bře 2018, 17:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 18:54
Příspěvky: 130
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times
Zdravim vsechny,
mohl by prosim nekdo poradit jestli je technicky mozne pres klasickou
rozdvojku sbernice pripojit najednou Divide a Interface M/P ?
M/P ma v sobe nejakou ROM a nejsem si jisty jestli to nebude kolidovat s Divide.
Tuhle silenost delam protoze potrebuji pripojit EPSON tiskarnu, ale mam jenom kabel k M/P.

Diky za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 26 bře 2018, 20:32 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 242
Bydliště: Košice
Has thanked: 129 times
Been thanked: 127 times
Možno zbytočne, ale keďže v príspevku nespomínaš, o aký počítač sa jedná, pre istotu upozorňujem, že Interface M/P je určený iba pre Didaktik M a s inými počítačmi nefunguje, resp. pri zlej konštelácii hviezd a nevhodnom počasí, môže počítač poškodiť.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 26 bře 2018, 20:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 18:54
Příspěvky: 130
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times
Pouzivam upravenou 128+ na ktere je prepinac normal-M/P, puvodni majitel to mel upravene aby mu to chodilo. Samotny M/P na sbernici slape v pohode, ale nevim jestli je mozne k nemu pripojit divide. Divide kdyz je sam na sbernici je take v pohode.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 26 bře 2018, 22:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Pokud mas pripojene k pocitaci DIVIDE, tak nikdy nepripojuj soucasne dalsi periferii s vlastni pameti. Vseobecne plati, ze by se nemelo pripojovat soucasne dve a vice zarizeni, ktere maji vlastni pamet. Tedy pokud takove zarizeni neni k tomuto ucelu urcene.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 27 bře 2018, 15:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 18:54
Příspěvky: 130
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times
Ok diky za rady, asi bude lepe se M/P zbavit a najit lepsi alternativu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 27 bře 2018, 22:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1465
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
chip128 píše:
Ok diky za rady, asi bude lepe se M/P zbavit a najit lepsi alternativu.


On existuje zpusob, jak muzeme soucasne pripojit dve zarizeni s pameti, ale jen jedno bude mit pristup k pameti, to druhe bude pro procesor viditelne jen jako porty. To by u M/P nevadilo.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Divide a Interface M/P
PříspěvekNapsal: 27 bře 2018, 23:49 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 985
Has thanked: 127 times
Been thanked: 248 times
No, on hlavně asi není žádný skutečný důvod interface M/P se ZX 128k + toastrack (nebo šedou +2) používat, kromě toho "už ho mám".

Existuje starý interface UR-4 tu a tam stále sehnatelný, nebo nový Jiiirův UPI, který se s DivIDE pěkně doplňuje. Doporučuji nahradit tím, UPI má plnou adresaci, 8255 kompatibilní se všemi těmi 8255 v UR-4, Didaktiku Gama, D40/D80 a ještě pár dalších interface (porty 31, 63, 95, 127), má vypínatelný port joysticku, konektor pro tiskárnu a žádnou RAM/ROM, která by mohla s něčím kolidovat.

Ten konektor na UPI pak pravděpodobně může nahradit i kabel k tiskárně EPSON, protože pro standard Didaktik Special B existuje k jehličkovkám hned několik ovladačů pro různé programy a kabel se dá s UPI použít normální PCčkový Centronics.

Mimochodem - Interface M/P nemám, ale wikipedia (https://cs.wikipedia.org/wiki/Didaktik_M#Interface_M/P) uvádí, že ZX Spectrum má na místě signálu /ROMCS-D napětí -5V. To je ta úprava ZX 128k? Protože zkrat -5V by pravděpodobně zničil měnič a i když to většina ZX 128+ a +2 přežije, tak by přestal fungovat video výstup. A samozřejmě tu ROM s ovladači k tiskárnám... které se ale stejnak dají načíst třeba z TAPky na DivIDE.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz